Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου αυξάνονται εντυπωσιακά στην εποχή του κορωνοϊού


Η Ελλάδα σχεδόν διπλασίασε φέτος τις εξαγωγές ελαιολάδου το διάστημα Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Ζαμπούνη στην ιστοσελίδα olivenews.gr.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, “φέτος, λοιπόν, η Ελλάδα εξήγαγε 124.775 τόνους ελαιολάδου παγκοσμίως, με συνολική αξία 342.148.401 ευρώ. Προκύπτει, δηλαδή, πως η μέση τιμή του εξαχθέντος ελαιολάδου ανήλθε στα 2,74 ευρώ/κιλό. Την περσινή χρονιά οι εξαγωγές ελαιολάδου της χώρας μας για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ήταν μόλις 68.619 τόνοι, με συνολική αξία στα 243.483.894 ευρώ και με μέση τιμή τα 3,55 ευρώ /κιλό (στοιχεία της Eurostat για τον Εμπορικό Κωδικό HS 1509) .
Άρα, συγκρίνοντας τα δύο αυτά 9μηνα, παρατηρούμε τη μεγάλη μεν αύξηση της ποσότητας των εξαγωγών, +82%, μικρότερη αύξηση της αξίας σε +41%, λόγω μείωσης της ανά κιλό τιμή πώλησής τους κατά -23%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διάκριση μεταξύ χύμα και επώνυμου τυποποιημένου. Επειδή δεν τηρούνται τέτοια στοιχεία, κάνουμε -εδώ και πολλά χρόνια- την υπόθεση ότι οι εξαγωγές προς Ιταλία και Ισπανία είναι χύμα, ενώ προς τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου είναι τυποποιημένο.
Σκέψεις και συμπεράσματα
Το πρώτο και βασικό συμπέρασμα είναι ότι το ελαιόλαδο, σαν καλός πρεσβευτής, αποδεικνύει πως η πραγματική οικονομία είναι -ή μάλλον θα πρέπει να είναι- το σταθερό σημείο αναφοράς για την αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Στις δύσκολες εποχές του κορωνοϊού, όταν έχει καταρρεύσει η επονομαζόμενη “βαριά βιομηχανία” του τουρισμού (και ειδικά του μαζικού των tour operatorors), αλλά και γενικότερα του τομέα των υπηρεσιών, έρχεται η πρωτογενής παραγωγή και η βιομηχανία τροφίμων να θρέψουν τον πληθυσμό εξασφαλίζοντας απασχόληση, εισόδημα και δημόσια έσοδα.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πόσο κοντόφθαλμη είναι η πολιτική να σπαταλάμε για εισοδηματική κατανάλωση πολύτιμους πόρους αντί να τους διαθέσουμε σε στοχευμένες επενδύσεις.
Τέλος, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια βαθύτερη ανάλυση των ισχυρών και αδύνατων σημείων του ελληνικού ελαιολάδου. Ας αρκεστούμε στην επιβεβαίωση της διαφοράς τιμής (δηλαδή της προστιθέμενης αξίας), ίσης με 1,80 ευρώ/κιλό, του τυποποιημένου σε σύγκριση με το χύμα. Άρα και στην επιτακτική ανάγκη υποστήριξης και κινητοποίησης της γνήσιας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας (ιδιωτικής και συνεταιριστικής) ώστε να πάρει το προϊόν να το τοποθετήσει επώνυμο και εμφιαλωμένο στην εσωτερική και διεθνή αγορά.
Επιβεβαιώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων
Σε πρόσφατο δελτίο Τύπου του ΠΣΕ, επισημαίνεται πως η αξία των ελληνικών εξαγωγών λαδιών (γενικότερα) αυξήθηκε σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά 42,1%(!). Πέραν της σύγκρισης αυτής, όμως, ο ΠΣΕ επισημαίνει πως ο κλάδος των λαδιών κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση 37,8% σε αξία εξαγωγών (από 292,4 στα 403 εκ. ευρώ) για το ευρύτερο χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα