Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης .....


Σε συμπληρωματικές τροποποιήσεις επί του φορολογικού νομοσχεδίου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή. Σε αυτές περιλαμβάνονται αυστηρότερα τεκμήρια στην πολυτελή διαβίωση και μεγαλύτερη ελάφρυνση των αδύναμων κοινωνικά ομάδων.Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, μετά το Πάσχα. Την ίδια ώρα σε μία προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προχωρά στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών μεγαλογιατρών στο Κολωνάκι που δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα.

Αυστηρώτερα τεκμήρια στα μεγάλα εισοδήματα
Αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στα τεκμήρια διαβίωσης προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας στη Βουλή πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου επί των άρθρων ο Υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τροποποιήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης με βελτιώσεις για την ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων και επιβάρυνση για την πολυτελή διαβίωση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για δικαιότερες αλλαγές σε ότι αφορά στα ιδιωτικά σχολεία, για εκπτώσεις στους διαζευγμένους πατέρες που καταβάλλουν διατροφή, αλλά και για τον τρόπο που θα συμπεριληθφούν οι οικιακές βοηθοί στα τεκμήρια, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα μαύρης εργασίας.

Είπε επίσης ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις ώστε να είναι πιο έντονος ο διαχωρισμός ανάμεσα στα μικρά και τα πολύ μεγάλα σκάφη.

"Θα κάνουμε βελτιώσεις αλλά στην βασική γραμμή δεν θα κάνουμε πίσω", δήλωσε ο Υπουργός και χαρακτήρισε σωστές τις παρατηρήσεις ότι δεν πρέπει να υπάρχει γενική εξαίρεση των συνταξιούχων από τα τεκμήρια διαβίωσης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε γνωστό ότι το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να εντάξει στα τεκμήρια συνταξιούχους, με βάση την ηλικία τους, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει εξαίρεση για συνταξιούχους 50 ετών, ενώ έκανε επίσης γνωστό ότι στα τεκμήρια για τους συνταξιούχους θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα με δίκαιο τρόπο.

Παράλληλα αναφερόμενος στη φορολόγηση των μπόνους ανέφερε ότι η διάταξη έχει τη λογική της αποτροπής την παροχής υψηλών μπόνους σε στελέχη και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στη διατήρησή της, που θα γίνει όμως με τη λογική της κλίμακας.

Για όσους ζητούν να μην καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση στα επιδόματα επικινδυνότητας, ο Υπουργός είπε ότι πρέπει να διασφαλιστούν έσοδα στο κράτος ώστε να διασφαλιστεί επίσης ότι θα εξακολουθήσουν να παίρνουν το επίδομα επικινδυνότητας οι δικαιούχοι.

Το φορολογικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές που αποφάσισαν παράταση των εργασιών τους και έτσι η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει την Πέμπτη μετά το Πάσχα. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, θα ξεκινήσει, την Τρίτη, 13 Απριλίου.

Υπό εξέταση είναι και η παρακράτηση φόρου 8% σε κάθε συναλλαγή, που υπερβαίνει τα 300 ευρώ στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ρύθμιση που συνάντησε τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου, με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλο να ζητά την απόσυρση της διάταξης.

Αντιδράσεις
"Ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρά την φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλει και παρά την οξύνοιά του, δυστυχώς κινείται σε λανθασμένες ατραπούς. Και τα προηγούμενα μέτρα και το φορολογικό νομοσχέδιο δεν μας βγάζουν απ’ την κρίση αλλά μας μπάζουν ακόμα βαθύτερα. Ο Πρωθυπουργός καλείται να αναζητήσει και αλλού εναλλακτικές λύσεις", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.



Έλεγχοι για την φοροδιαφυγή

Στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών μπαίνει η φοροδιαφυγή και τα αδήλωτα εισοδήματα, γιατρών του Κολωνακίου που εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ να φοροδιαφεύγουν. Το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει ακόμα και σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να εντοπίσει όσους αποκρύπτουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Από τους ελέγχους τον περασμένο διάστημα διαπιστώθηκε ότι ένας στους πέντε γιατρούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κολωνακίου δηλώνει καθαρά ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα από τους 151 γιατρούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή, το 2008, δύο δήλωσαν εισόδημα έως 1.000 ευρώ, 34 δήλωσαν εισόδημα έως 10.000 ευρώ , 29 δήλωσαν εισόδημα πάνω από 10.000 έως 20.000ευρώ,11 δήλωσαν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.


ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα