Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

500 νεκροί από φάρµακο - δηλητήριο

11 χρόνια γνώριζαν τις παρενέργειες και δεν απέσυραν το Mediator

Παρά τις έντονες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του αντιδιαβητικού Mediator, το φάρµακο κυκλοφορούσε ευρέως στη γαλλική αγορά

Φουντώνει το υγειονοµικό σκάνδαλο στη Γαλλία σχετικά µε την παράνοµη κυκλοφορία του αντιδιαβητικού φαρµάκου Mediator. Σύµφωνα µε καταγγελίες, µολονότι οι αρχέςγνώριζαν για τις παρενέργειες από το 1998, το φάρµακο εξακολουθούσε να διατίθεται στην αγορά έως το 2009.
Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν χάσει τηζωή τους στη Γαλλία εξαιτίας του φαρµάκου και 3.500 έχουν νοσηλευτεί µε καρδιακά προβλήµατα, υποστηρίζει η Γαλλική ΥπηρεσίαΥγειονοµικής Ασφάλειας Προϊόντων Υγείας (Afssaps). Σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα της ίδιας υπηρεσίας, ο αριθµόςαυτός ίσως είναιτετραπλάσιος, δεδοµένου ότι τα 33 χρόνια κυκλοφορίας του το Mediator έχει χορηγηθεί σε περίπου δύο εκατοµµύρια Γάλλους που πάσχουν από διαβήτη. Μεγαλύτερο κίνδυνο εκτιµάται πως διατρέχουν όσοι ασθενείς λάµβαναν το φάρµακο για διάστηµα µεγαλύτερο των τριών µηνών. Τις τελευταίες εβδοµάδες, οι 375.000 ασθενείς, στους οποίους είχε χορηγηθεί το Mediator από το 2007 έως το 2009, έλαβαναπό την Afssaps επιστολή όπου τουςσυστήνεται, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη, να συµβουλευτούν τον γιατρό τους. Η συγκεκριµένη προτροπή σκοπεύει επιπλέον στην ανίχνευση των συµπτωµάτων που συνδέονται µε τις παθήσειςστην καρδιακή βαλβίδα: λαχάνιασµα, οίδηµα στα κάτω µέλη του σώµατος, ανεξήγητη κόπωση. Αµφεταµίνη
Το Mediator ανήκει στις αµφεταµίνες και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1976 ωςανορεξιογόνο που θα βοηθούσε τους διαβητικούς να χάσουν βάρος. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι κατά τη µεγάλη συζήτηση, το 2000, γιατην πλήρη απαγόρευση των ανορεξιογόνων χαπιών, το Mediator εξαιρέθηκε από τη λίστα.

Το σκάνδαλο παίρνει ακόµη µεγαλύτερες διαστάσεις έπειτα από δηµοσίευµα της γαλλικής εφηµερίδας «Figaro», σύµφωνα µε το οποίο ηΓαλλική Εταιρεία Φαρµάκων είχε γνώσητης επικινδυνότητας του φαρµάκου 11 χρόνια προτού προχωρήσει στην πλήρη απόσυρσή του. Τελικά το Mediator, το οποίο παρήγε η γαλλικήφαρµακοβιοµηχανία Server, έπαψε να διατίθεται στη γαλλική αγορά το 2009, αφού πρώτα απαγορεύτηκε η πώλησή του στηνΙσπανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Οπως επεσήµανε χθες ογάλλος υπουργός Υγείας ΞαβιέΜπερτράν, η υπόθεση αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήµατα στο σύστηµα προώθησης φαρµάκων της χώρας. «Θέλωνα µάθω τα πάντα σχετικά µε το Mediator από το 1976 που πρωτοκυκλοφόρησε», δήλωσε στη «Figaro». «Θέλω να µάθω γιατί, ενώ έχει την ίδια χηµική δοµή µε απαγορευµένα φάρµακα (αµφεταµίνες), κυκλοφορούσε στην αγορά για 33 χρόνια», προσθέτει.

Τιςσοβαρέςπαρενέργειες του Mediator ανακάλυψε η47χρονη Ιρέν Φρασόν, πνευµονολόγος στο νοσοκοµείο της Βρέστης. Επειτα από 15 µήνες ερευνών, η Φρασόν κατέληξε πως η ουσία που µπορεί να µετατρέψει το φάρµακο σε δηλητήριο και να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια είναι η αµφεταµινική ουσία βενφλουορέξη.
ΦΑΡΜΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡ∆ΙΑ
Το σκεύασµα προκαλούσε σοβαρά καρδιακά προβλήµατα σε όσους το έπαιρναν για πάνω από 3 µήνες
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μάρω Βακαλοπούλου

12 σχόλια:

 1. Η Μαρίνα Τσιντικίδου και η Πέπη Ραγκούση
  στη λίστα των εμπόρων ναρκωτικών!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αδελφή υφυπουργού της Κυβέρνησης πελάτης στο κύκλωμα με τις Porche
  Συγγενής υπουργού της κυβέρνησης είναι η κάτοικος του Παπάγου που ψώνιζε κοκαϊνη από τη συμμορία των "9".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μας δολοφονούν ημέρα μεσημέρι και εμεις κοιμόμαστε!!!!
  ΑΔΙΣΤΑΧΤΟΙ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΜΠΟΡΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ! ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 1. ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΡΑΓΚΟΥΣΗ
  2. ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΦΩΤΟΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕ ΤΗ Ν.Δ.!!!
  ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΨΕΜΑΤΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Λένε πως είναι αδελφή γυναίκας-υπουργού της κυβέρνησης.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Λένε πως είναι ξαδέρφη του Υπουργού εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση....
  Και μαντέψτε τώρα, με ποιά είναι αδερφή;
  Την Υφυπουργό Εργασίας, την Άννα Νταλάρα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Να ανακοινωθούν επίσημα τα ονόματα όλων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πιο επικύνδινοι είναι οι φαρμακοβιομήχανοι από τους εμπόρους ναρκωτικών!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ποιος θα μας προστατέψει απο τους προστάτες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Σιγά, τα ονόματα μας νοιάζουν;
  Κοτσομπόλιδες.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα