Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Συνενώνονται τρεις οργανισμοί για την εκπαίδευση αγροτών

 
Συνενώνονται τρεις οργανισμοί για την εκπαίδευση αγροτώνΤρεις οργανισμοί που εποπτεύονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συγχωνεύονται και δημιουργούν τον Εθνικό Οργανισμό Αγροτικής Ερευνας, Εκπαίδευσης και Ποιότητας "Δήμητρα" για την παροχή επιστημονικής υποστήριξης στους αγρότες.

Το υπό ίδρυση νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου περιγράφεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου που βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης και παρουσιάστηκε από τον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θόδωρο Πάγκαλο.

Με την σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, συνενώνονται τα εξής νομικά πρόσωπα:

  • Ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης "Δήμητρα"
  • Το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) και,
  • Ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.)

Οι σχετικές προτάσεις του κ. Σκανδαλίδη εγκρίθηκαν από την διυπουργική επιτροπή και θα
συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο.

Με τον υπό ίδρυση Οργανισμό επιδιώκεται η ενοποίηση όλων των φορέων που παρέχουν επιστημονική υποστήριξη στους Έλληνες αγρότες, ώστε ο νέος Οργανισμός να αποτελέσει κύριο εργαλείο αγροτικής ανάπτυξης της Χώρας.

Σε ότι αφορά την έρευνα στον αγροτικό τομέα αυτή συγκεντρώνεται σε 14 ισχυρά θεματικά ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας, ενώ μέχρι τώρα αυτή ήταν κατακερματισμένη σε 56 διάσπαρτες και υποστελεχωμένες μονάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Επίσης η εκπαίδευση παραμένει αποκεντρωμένη, αλλά διαρθρώνεται διοικητικά σε 6 περιφερειακές διοικήσεις.

Παράλληλα, αναβαθμίζονται οι τέσσερεις Γεωργικές Σχολές, οι οποίες αποκτούν σύγχρονα προγράμματα σπουδών, ενώ αξιοποιούνται αποτελεσματικότερα οι κάθετες μονάδες που λειτουργούν στο πλαίσιο τους.

Σε ότι αφορά την πιστοποίηση και επωνυμία των προϊόντων, αυτή θα καθορίζεται με κανόνες από το κέντρο, ενώ η εφαρμογή θα υλοποιείται από τα αιρετά Περιφερειακά Συμβούλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα