Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Κυπαρισσία: "Ζεσταίνεται" κάπως η κίνηση στην αγορά

Το… «θαύμα» των Χριστουγέννων φαίνεται πως αναμένουν οι επαγγελματίες στην Κυπαρισσία, αφού η οικονομική κρίση έχει «δυσάρεστες» συνέπειες στα καταστήματα και την αγορά.

ImageΤο 2010 ήταν η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20, τουλάχιστον, ετών. Κάτι η κρίση, κάτι ο φόβος και η ανασφάλεια για τα «χειρότερα», έκαναν τους πολίτες να είναι σφιχτοί και μαγκωμένοι στα έξοδά τους και να αγοράζουν μόνο τα «βασικά». Φαγητό σε εστιατόριο ή ταβέρνα, καφές – ποτό, για πολλούς, τους περισσότερους, θεωρείται «πολυτέλεια» και σε μέρες κρίσης, όχι απλώς δεν ενδείκνυνται, αλλά είναι και «απαγορευτικά»…
Ωστόσο, όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουν Χριστούγεννα, κάτι δείχνει να κινείται στην αγορά, κάπως, έστω και δειλά, αυξάνει η κίνηση. Η αγοραστική δυνατότητα των πολιτών είναι, βέβαια, περιορισμένη με τις περικοπές σε δώρα και μισθούς, αλλά οι επαγγελματίες ελπίζουν και εύχονται να κινηθεί περισσότερο (σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες) η αγορά, να «ζεσταθεί» λιγάκι η κίνηση!

Εμείς μιλήσαμε με επαγγελματίες στην Κυπαρισσία και σας παραθέτουμε τις απόψεις τους:


Εύη και Ειρήνη (Central club): «Είναι σχετικά δύσκολα, αλλά περισσότερο φοβάται ο κόσμος με την κρίση. Ακόμη είναι “ντεμί” τα πράγματα, τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές θα δούμε… Θα βγει έξω ο κόσμος, ελπίζουμε!».


Τάσος Δρούλιας (Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική «Δρούλια»): «Η κίνηση στην αγορά είναι
 σχετικά πεσμένη σε σχέση με πέρυσι, αλλά ευελπιστούμε πως θα ανέβει σιγά σιγά εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Εμείς, από την πλευρά μας, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Έχουμε χαμηλώσει τις τιμές, προσέχουμε, όπως όλα τα χρόνια, ιδιαίτερα την ποιότητα και την εξυπηρέτηση των πελατών μας και αισιοδοξούμε!».


Δημήτρης Μπινίσκος (Onore cafe): «Γενικά, φέτος η κίνηση στις δουλειές μας ήταν μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές, κι αυτό οφείλεται στις πολιτικές των κυβερνήσεων, τις πρακτικές και παρεμβάσεις του κράτους. Την ύφεση την έχει δημιουργήσει το ίδιο το κράτος, η Πολιτεία, με την υπέρογκη φορολογία παντού και σε εμάς και τις περικοπές σε μισθούς και δώρα. Εμείς ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με τον κόσμο, δεν είμαστε κάποια απρόσωπη μεγάλη εταιρεία – επιχείρηση, και βλέπουμε τις τραγικές συνέπειες της κρίσης. Αναγκαζόμαστε, εκ των πραγμάτων, να απορροφούμε όλους τους φόρους χωρίς αυξήσεις στα προϊόντα μας. Κάτι πρέπει να γίνει. Ευτυχώς που έρχονται και οι γιορτές και προσπαθούμε μήπως και ανασάνουμε λίγο. Αν ο κόσμος δεν μπορέσει να βγει και τις γιορτές (θέλει να βγει, αλλά πώς;), μετά θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, φοβάμαι…».


Κώστας Πράπας (cafe Mojo): «Πιστεύω ότι η κίνηση στην αγορά, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, έχει μία πτώση που αγγίζει το 40%. Μεγάλο ρόλο παίζει η ψυχολογία, όχι τόσο ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Χρήματα υπάρχουν, έστω και περιορισμένα κάπως, στην περιοχή, αλλά είναι τέτοια η ψυχολογία που έχει καλλιεργηθεί από τα ΜΜΕ και ο φόβος που περνούν στον κόσμο – μας βομβαρδίζουν κάθε μέρα με κάτι καινούργιο και άσχημο και μας σπρώχνουν και πιο κάτω-, που τον κάνουν να είναι συγκρατημένος. Ευελπιστούμε ότι τα Χριστούγεννα και τις γιορτές ο κόσμος θα βγει έξω, θα υπάρχει μια σχετικά καλή κίνηση και η καινούργια χρονιά θα είναι καλύτερη για τον τόπο μας. Βέβαια, μεγάλο θέμα για την περιοχή είναι και η τιμή του λαδιού, η οποία έχει “εξευτελιστεί” τελείως. Ή νερό αγοράσεις ή λάδι, τα ίδια λεφτά θα δώσεις. Όσο για εμάς τους επαγγελματίες, κάνουμε ό,τι μπορούμε, έχουμε απορροφήσει τις αυξήσεις στα προϊόντα μας, αλλά το θέμα είναι πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Το νέο έτος φέρνει και άλλες αυξήσεις. Ό,τι μπορούμε κάνουμε και θα κάνουμε. Αγαπάμε τον τόπο μας, τη δουλειά μας και προσπαθούμε για το καλύτερο. Για μας, την οικογένειά μας, και γενικότερα για την πόλη και την περιοχή μας. Εύχομαι καλές γιορτές, υγεία πάνω απ’ όλα και το νέο έτος να είναι πολύ καλύτερο από το 2010».


Γιώργος Βασιλόπουλος (Bizzz! – espresso bar): «Το προηγούμενο διάστημα, με τις καλές καιρικές συνθήκες, υπήρχε μια καλή, μπορώ να πω, για την εποχή κίνηση. Σε γενικές γραμμές, με δεδομένη την κρίση, σχετικά καλά ήταν. Τώρα, όσο περνάνε οι μέρες και έρχονται Χριστούγεννα, στολίσαμε και το μαγαζί, υπάρχει γενικά μια άλλη διάθεση και στον κόσμο, κάτι καλύτερο φαίνεται πως θα γίνει τις γιορτές! Εμείς εδώ είμαστε νεανικό στέκι, πρωί – βράδυ, και προσπαθούμε να ικανοποιούμε τον κόσμο που μας εμπιστεύεται, και με την ποιότητα και τις τιμές, με την εξυπηρέτηση, την πλάκα, σαν να είμαστε μια παρέα, να περνάμε όλοι καλά και ευχάριστα διασκεδάζοντας!».


Από το «cafe Arena» μας είπαν πως «εν όψει των εορτών αυξάνει κάπως η κίνηση και ελπίζουμε πως ο κόσμος θα βγει να διασκεδάσει και να περάσει καλά!».


Χρόνης Χρονόπουλος («Χρόνης και Ευθυμία» – Αρτοζαχαροπλαστείο): «Ακόμα αντιστεκόμαστε στην κρίση. Είναι και το είδος των προϊόντων μας, του Κανονιέρη. Αναμένουμε, στις γιορτές, να υπάρχει αυξημένη κίνηση στην αγορά».


Χηνόπουλος Σπύρος – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας: «Η κίνηση γενικώς είναι πεσμένη στην αγορά. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στην αγοραστική κίνηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ελπίζουμε το 10ήμερο των γιορτών να υπάρξει κάποια τόνωση, αν και δε βλέπω να υπάρχουν οι προϋποθέσεις λόγω του ότι δε θα δοθούν δώρα, όπως άλλες χρονιές, με τα οποία κινούνταν η αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα καταστήματα έχουν ρίξει τις τιμές αρκετά, δε δίνεται αλλιώς κάποιο προϊόν – αν δεν έχει χαμηλώσει τις τιμές όσο γίνεται περισσότερο. Το 2011 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά. Όποιος αντέξει, θα καταφέρει να δει και το μέλλον με διαφορετικό μάτι. Θα είναι το πιο κρίσιμο και το πιο δύσκολο έτος για την αγορά… Υπάρχει συνεχώς πίεση και πόλεμος εναντίον των μικρομεσαίων. Υπάρχει, από τη μία, μεριά το παραεμπόριο που έχει ενταθεί με την κρίση και, από την άλλη, τα μεγάλα πολυκαταστήματα, που συνεχώς επεκτείνονται και καταλαμβάνουν διαρκώς μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς. Πολύ δύσκολα θα αντέξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στο μέλλον, όπως διαμορφώνεται, πλέον, η πραγματικότητα. Το μόνο που μπορώ να ευχηθώ είναι καλή δύναμη στους συναδέλφους και σε όλο τον κόσμο, γενικά, για την περίοδο της κρίσεως που περνάμε. Ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες από το 2011 και μετά!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα