Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Πιέσεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών

Επιμέλεια: Μάρθα Καϊτανίδη, mkaitanidi@dolnet.gr
Την άρση της κληρονομικής μεταβίβασης της άδειας για την ίδρυση και τη λειτουργία φαρμακείου ζήτησε σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος από τους φαρμακοποιούς, μέτρο που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση του επαγγέλματος. Σφοδρή ήταν οι αντίδραση των φαρμακοποιών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν και με την πρόταση να ανοίγουν όλα τα φαρμακεία το Σάββατο στις μεγάλες πόλεις.
Πάντως, ο κ. Λοβέρδος φάνηκε ανυποχώρητος κατά τη σημερινή συνάντηση του με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, υπογραμμίζοντας πως το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών αποτελεί επιτακτικό αίτημα της τρόικας με αποτέλεσμα να δεχτείέντονες πιέσεις και στο υπουργικό συμβούλιο.
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να ισχύσει και στην χώρα μας το γερμανικό μοντέλο, όπου όταν ένας φαρμακοποιός αποσύρεται από το επάγγελμα η άδεια του επιστρέφεται αυτομάτωςστην κρατική αδειοδοτούσα αρχή.

Στη συνέχεια και βάσει της αρχής της προτεραιότητας, η άδεια παραχωρείται στον πρώτο στη λίστα αναμονής άνεργο φαρμακοποιό.
Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάλεσε τους φαρμακοποιούς – μετά τις ενστάσεις που εξέφρασαν – να προτείνουν εναλλακτική λύση, εξίσου πειστική, το αμέσως επόμενο διάστημα δεδομένου πως το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Βουλή τον Ιανουάριο.
Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί επιφυλάχθηκαν, διατυπώνοντας παράλληλα την αντίθεση τους για ρυθμίσεις που αφορούνστη λειτουργία του συνόλου των φαρμακείων το Σάββατο καιστο rebate (ποσοστό επιστροφής) προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα