Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΑΡΙΑ;

Σε µία από τις συνεντεύξεις του στα ελληνικά µέσα ενηµέρωσης, ο επικεφαλής του κλιµακίου της τρόικας στην Ελλάδα είπε το εξής ενδιαφέρον:
Οταν η Εφορία βλέπει κάποιον µε πολυτελές αυτοκίνητο στον δρόµο, να του ζητάει επιτόπου να δικαιολογήσειπώς το απέκτησε.
Υπερβολή; Καθόλου. Σε αρκετά φορολογικά συστήµατα οι αρµόδιες αρχές έχουν δικαίωµα να ελέγχουν έως καιτην απόκτηση ενός έργου τέχνης, µέσα στο σπίτι ενός φορολογουµένου.
Αυτό σηµαίνειότι η σύγχρονη αντίληψη για τη φοροδιαφυγήεπιβάλλει στην Πολιτεία να αναζητεί τα «µεγάλα ψάρια». Και η µικρής κλίµακας φοροδιαφυγή είναι πράξη που στρέφεται κατά της κοινωνίας. Αλλά το «ψητό» βρίσκεται στους µεγάλους φοροφυγάδες. Σε όσους δηλώνουν πενιχρά εισοδήµατα, αλλά διάγουν πολυτελή βίο.
Και από ό,τι φαίνεται είναιαρκετοί αυτοί που αποκτούν σύµβολα του πλούτου, ενώ η φορολογική τους δήλωση τους κατατάσσει ενίοτε κάτωαπό το όριο της φτώχειας.
Συχνά µάλιστα η συµπεριφορά τους είναι προκλητική, καθώς επιδεικνύουν όσα απέκτησαν κλέβοντας το δηµόσιο ταµείο – διότι περί αυτού πρόκειται.
∆εν είναι όλοι όσοι έχουνακριβό τρόπο ζωής µεγάλοι φοροφυγάδες.Αλλά κατά κανόνα οι µεγάλοι φοροφυγάδες έχουν ακριβό επίπεδο ζωής.
Αρα δεν είναι δύσκολο να τουςεντοπίσουν οι φορολογικές αρχές.
Αυτό προφανώς εννοούσε ο Πολ Τόµσεν µε το παράδειγµα του πολυτελούς αυτοκινήτου µε το οποίο ενδεχοµένωςκινείται ένας φοροφυγάς.
Στο σηµείο αυτό ηασκούµενη πολιτική καταπολέµησης της φοροδιαφυγής εµφανίζει «τρύπα», η οποία γίνεται όλο και πιο ορατή από τους πολίτες.
Ενώ η κυβέρνηση διατυµπανίζει κατά καιρούς ότι οι φοροελεγκτικοί µηχανισµοί καταφέρνουν ισχυρά χτυπήµατα στη φοροδιαφυγή µεγάλης κλίµακας, σχεδόν ποτέ δεν πληροφορούµαστε ποιοι ακριβώς είναι αυτοί που φοροδιαφεύγουν και πώς τιµωρούνται.
Η µεγάλη φοροδιαφυγή δηλαδή σχεδόν ποτέ δεν προσωποποιείταικαι οι λίγες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. ∆εν λέµε να ρίξει η κυβέρνηση βορά στη δηµόσια περιέργεια κάποιους επωνύµους. Αλλά για να γίνει πειστική η πολιτική της σε αυτό το µέτωπο πρέπει να εµφανίσει µεγάλους φοροφυγάδες, για τους οποίους υπάρχει οριστική και τελεσίδικη απόφαση, µε ονόµατα και διευθύνσεις.
Αν δεντους έχει ανακαλύψει ακόµη ή δεν έχει τεκµηριώσειτην παρανοµία τους, πρέπει ναεπανεξετάσει την πολιτική της.
Αν όµως τους γνωρίζει και έχει στη διάθεσή της ταπειστήρια της ενοχής τους, οφείλει να κοινοποιήσει όλα τα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα