Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΕΣΥ: Ολοήμερα τα νοσοκομεία για τους ασφαλισμένους ΙΚΑ

Υπεγράφη η σχετική σύμβαση από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας

Τη δυνατότητα χρήσης των υποδομών του ΕΣΥ για την εκτέλεση συνταγών διαγνωστικών εξετάσεων, όχι μόνο κατά την πρωινή βάρδια, αλλά και κατά τη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων, θα αποκτήσουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.

Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου ανακοινώθηκε σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, και ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μιχάλης Τιμοσίδης.

Παρόντες ήταν η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, και ο Διοικητής του ΟΠΑΔ, Κυριάκος Σουλιώτης.

Έτσι, θα μπορεί ο ασφαλισμένος κάθε Ταμείου να κάνει οποιεσδήποτε εξετάσεις και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Κουτρουμάνης, «για εμάς είναι αδιανόητο να μην έχουν τα Ταμεία τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν μέσα από τα Κέντρα Υγείας, τα Νοσοκομεία, εκεί δηλαδή όπου υπάρχουν δυνατότητες, όπου υπάρχουν μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που έχουν αγοραστεί με χρήματα του ελληνικού λαού. Επομένως, νομίζω ότι η υπογραφή σύμβασης των Ταμείων με τα Νοσοκομεία γι' αυτές τις υπηρεσίες είναι κάτι το αυτονόητο και αυτό θα προχωρήσουμε τις επόμενες μέρες μελετώντας όλες τις λεπτομέρειες».

Σε ανάλογο τόνο και οι δηλώσεις του κ. Τιμοσίδη: «Με την υπογραφή σύμβασης με τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον ΟΠΑΔ για την πραγματοποίηση των εξετάσεων στα ολοήμερα νοσοκομεία Υγείας πετυχαίνουμε την ισότιμη πρόσβαση ασφαλισμένου στην νέα λειτουργία του ΕΣΥ, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του εγχειρήματός μας και εξασφαλίζουμε μεγάλο όφελος για τα πολύπαθα Ταμεία, που θα προκύψει από το ανταγωνιστικό τιμολόγιο των διαγνωστικών εξετάσεων στο ΕΣΥ».

Επίσης, έγινε αναφορά και στο ζήτημα του επερχόμενου νόμου με τη μεταφορά των κλάδων υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων στο ΕΣΥ με το δημιουργούμενο Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Έτσι, θα δοθεί οριστικά τέλος σε φαινόμενα όπως η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τα Κέντρα Υγείας της Χώρας.

Ήδη σήμερα έχουν τεθεί σε ολοήμερη λειτουργία 55 Νοσοκομεία, ενώ σύντομα πρόκειται να ενταχθούν άλλα 8, καλύπτοντας όλο και μεγαλύτερες ανάγκες των ασφαλισμένων. Με τη συμφωνία αυτή, αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τα Ταμεία, αλλά και χρημάτων για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις προωθούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αναλαμβάνοντας σημαντικό μέρος του κόστους των εξετάσεών τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουτρουμάνης, τα Ασφαλιστικά Ταμεία πλήρωσαν το 2009 για υγειονομική περίθαλψη περί τα 10,2 δισ. ευρώ, μία δαπάνη που συμπεριλαμβάνει και τη φαρμακευτική, αλλά και τις δαπάνες για ιατρικές εξετάσεις και παραπομπές σε διαγνωστικά κέντρα.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι να μειωθεί η δαπάνη αυτή κατά το 1/3 και ήδη κατά το 2010 υπήρξε μείωση κατά 850 εκατομμύρια, η οποία αναμένεται να φτάσει στα 1,4 δισ. το 2011 και στα 3,5 δισ. μέχρι το τέλος του 2012.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα