Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Το ΣΔΟΕ "τσίμπησε" Αθηναίους εμπόρους στο Καλό Νερό: Νέες συλλήψεις για εικονικά τιμολόγια

Το ΣΔΟΕ
Στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών βρίσκεται η Τριφυλία καθώς είναι κέντρο διακίνησης εικονικών αγροτικών τιμολογίων και μεγάλης φοροδιαφυγής. Σε δυο διαφορετικές υποθέσεις την περασμένη Πέμπτη συνελήφθη στην Κυπαρισσία 47χρονη έμπορος και προχθές στο Καλό Νερό δύο Αθηναίοι έμποροι ηλικίας 53 και 48 ετών αντίστοιχα. Οι συλληφθέντες Αθηναίοι κατηγορούνται ως διακινητές εικονικών τιμολογίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου του ΣΔΟΕ, μόνο στη Μεσσηνία έκαναν αγορές αγροτικών προϊόντων με εικονικά τιμολόγια που ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ. Εμφανίζονταν ως μεγαλέμποροι και σε συνεργασία με αγρότες εισέπρατταν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι δυο συλληφθέντες είναι μέλη κυκλώματος με πανελλήνια δράση. Η δράση του κυκλώματος ξεκινά τουλάχιστον από το 2002. Μάλιστα για να μην εντοπιστούν άλλαξαν τρεις φορές επωνυμία. Η τελευταία είχε ως έδρα εταιρεία στον Ταύρο Αττικής.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ ξεκίνησε πέρυσι τον Ιούνιο, όταν η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας έδωσε παραγγελία να γίνει προκαταρκτική έρευνα.
Ηδη διεξαγόταν έρευνα της υπηρεσίας για απάτη με πλαστά τιμολόγια επιστροφής ΦΠΑ 2010 σε αγρότες της Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα οι έρευνες αφορούσαν πρόσωπα τα οποία εισέπρατταν τεράστια ποσά ως επιστροφή ΦΠΑ για προϊόντα που δεν πούλησαν ποτέ, αν και εμφανίζονταν με δελτία αποστολής προϊόντων στη ΔΟΥ Καλαμάτας προκειμένου να εισπράξουν την επιστροφή. Πολλά από τα περιστατικά που μπήκαν στο μικροσκόπιο αφορούσαν υποθέσεις επιστροφής ΦΠΑ στην περιοχή της Τριφυλίας. Μάλιστα από τους πρώτους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι με 15 αιτήσεις αγροτών έχουν υποβληθεί στη ΔΟΥ Καλαμάτας συνολικά 307 πλαστά τιμολόγια, συνολικής αξίας περίπου 4,5 εκατ. ευρώ.
Οπως αναφέρουν πληροφορίες πολλοί από τους αγρότες επέστρεψαν ήδη το ΦΠΑ - ενώ εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι.
Οι δύο μεγαλέμποροι προσέγγιζαν αγρότες στους οποίους έκοβαν τα τιμολόγια και έπαιρναν την αμοιβή τους έπειτα από την είσπραξη του ΦΠΑ. Μάλιστα σε περιπτώσεις που οι εικονικές αγοραπωλησίες προϊόντων ήταν πολλών χιλιάδων ευρώ, για να μην κινήσουν τις υποψίες έκαναν «μαϊμού» αγρομισθώσεις. Νοίκιαζαν λοιπόν στα χαρτιά εκτάσεις για να δικαιολογήσουν τις ποσότητες που φαίνονταν ότι παρήγαγαν.
Το να εντοπίσουν από το ΣΔΟΕ τους εκδότες των εικονικών τιμολογίων ήταν εξαιρετικά δύσκολο αφού αλλάξανε τρεις φορές την επωνυμία της επιχείρησης. Η τρίτη ήταν και η... φαρμακερή. Η εταιρεία που δήλωναν με έδρα τον Ταύρο Αττικής στην έρευνα διαπιστώθηκε πως υπήρχε μόνο στα χαρτιά.
Η σύλληψή τους έγινε με τη συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας. Τους περίμεναν στο Καλό Νερό και σε έλεγχο στο αυτοκίνητό τους βρήκαν στο πορτ - μπαγκάζ εικονικά τιμολόγια.
Χθες οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Καλαμάτας.

Ν.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα