Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

HSBC: Τα τέσσερα σενάρια για Ελλάδα

Πλησιάζοντας τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, η HSBC βλέπει τέσσερα σενάρια που μπορεί να λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες και περιγράφει τις επιπτώσεις τους για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις αγορές.
Όπως αναφέρει σε σχετική έκθεση, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, οι αγορές έχουν πάρει στα σοβαρά την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όντως, μια Grexit αντιμετωπίζεται ως πιθανό ενδεχόμενο από πολλούς επενδυτές, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η διάχυση του προβλήματος και εάν θα επιβιώσει η υπόλοιπη ευρωζώνη.
Η HSBC περιγράφει τέσσερα σενάρια, τονίζοντας πάντως ότι η ίδια δεν προβλέπει την έξοδο της χώρας από το ενιαίο νόμισμα. Ακόμη και ένα θετικό αποτέλεσμα για τα κόμματα που αντιτίθενται στη λιτότητα τον Ιούνιο δεν θα σημάνει απαραίτητα την αποχώρησή από την ευρωζώνη, είτε σύντομα είτε σε μακροχρόνια βάση.
Σενάριο 1: Αποτέλεσμα εκλογών υπέρ μνημονίου και παραμονή στο ευρώ

Οι φόβοι των αγορών για κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονται πραγματικότητα και εκλέγεται ένας συνασπισμός που υπερασπίζεται το μνημόνιο. Η Ελλάδα λαμβάνει την επόμενη δόση της διάσωσης. Παρά την άνοδο ακραίων κομμάτων, το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες είναι ακόμη θετικά διακείμενοι στη συμμετοχή στο ευρώ, παρά τις ταραχές λόγω των μέτρων λιτότητας. Ωστόσο, απουσία οικονομικής ανάπτυξης, τα θέματα φερεγγυότητας για το ελληνικό δημόσιο και τις τράπεζες παραμένουν.

Σενάριο 2: Αποτέλεσμα εκλογών κατά του μνημονίου και παραμονή στο ευρώ

Οι εκλογές βγάζουν κυβέρνηση που αντιτίθεται στην τρόικα και το μνημόνιο ακυρώνεται. Φοβούμενη τεράστια διάχυση του προβλήματος, η Ευρώπη προσφέρει ισχυρή στήριξη ρευστότητας στις κυβερνήσεις και στις τράπεζες της υπόλοιπης ευρωζώνης και, εν καιρώ, χαλαρώνει τη στάση της προς την Ελλάδα. Κλείνει συμφωνία που παρέχει στη χώρα μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη βοήθεια και πιο χαλαρό πρόγραμμα λιτότητας. Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, αλλά σταδιακά επανεμφανίζονται ρήγματα καθώς λόγω της απουσίας αξιόλογης οικονομικής ανάπτυξης στην περιφέρεια τα προβλήματα φερεγγυότητας επιστρέφουν.

Σενάριο 3: Έξοδος από το ευρώ χωρίς ντόμινο

Εκλέγεται αντιμνημονιακή κυβέρνηση, το μνημόνιο καταλήγει στα σκουπίδια, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν προθυμία συμβιβασμού με την Ελλάδα. Η Αθήνα περιθωριοποιείται και αναγκάζεται να επιβιώσει με δικούς της πόρους. Η τρόικα δεν δίνει τη νέα δόση της διάσωσης, δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης και η Ελλάδα αποφασίζει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Φοβούμενοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν ότι η Ελλάδα ήταν σάπιο μήλο. Η αποχώρησή της πυροδοτεί κινήσεις προς περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης: ενοποίηση του χρέους, κοινές εκδόσεις ομολόγων και κάποιας μορφής δημοσιονομική ένωση, μέτρα που σχεδιάζονται για να αντιμετωπίσουν τις -θεωρούμενες- αδυναμίες της Ένωσης.

Σενάριο 4: Έξοδος από το ευρώ και ντόμινο

Το σενάριο αυτό είναι αντίστοιχο με το σενάριο 3, αλλά με μία μεγάλη διαφορά: η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ, όμως οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν συμφωνούν στα επόμενα βήματα. Εκτινάσσονται τα spreads των κρατικών ομολόγων, επιταχύνονται οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες και το ευρώ οδεύει προς το σημείο όπου δεν υπάρχει πλέον γυρισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα