Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ο Βορίδης χαρακτηρίζει: «Κακόβουλα τα δημοσιεύματα για τα διόδια στ' Αρφαρά»

Ο Βορίδης χαρακτηρίζει: «Κακόβουλα τα δημοσιεύματα για τα διόδια στ' Αρφαρά» Ο πρώην υπουργός Υποδομών και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης χαρακτηρίζει στην ιστοσελίδα του «κακόβουλα» τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην απόφασή του, με την οποία θα λειτουργήσει σταθμός διοδίων στ' Αρφαρά πριν παραδοθεί ολόκληρος ο νέος αυτοκινητόδρομος. Ο κ. Βορίδης υποστηρίζει ότι με την απόφαση αυτή το Ελληνικό Δημόσιο θα εξοικονομεί κάθε μήνα 250.000 ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν παρέδωσε εμπρόθεσμα τις εκτάσεις που απαιτούνται για την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου. Για να γλυτώσει λοιπόν την πληρωμή των αποζημιώσεων που όριζε η σύμβαση, αφήνει το "Μορέα να εισπράττει διόδια πριν ολοκληρωθεί ο δρόμος - με συνέπεια να πληρώνουν οι οδηγοί την... καθυστέρηση του Δημοσίου.
Ο κ. Βορίδης όμως με την ανακοίνωσή του προχωράει ένα βήμα πιο πέρα και βγάζει λάδι όσους ευθύνονται για την εκπρόθεσμη παραχώρηση των απαλλοτριούμενων εκτάσεων στον «Μορέα». Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Βορίδη, οι εκτάσεις δεν παραδόθηκαν εγκαίρως «εξαιτίας της χρονοβόρου διαδικασίας των απαλλοτριώσεων στο τμήμα της περιμετρικής οδού». Με άλλα λόγια, για μια ακόμα φορά φταίει ο… χρονοβόρος Χατζηπετρής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κ. Βορίδη έχει ως εξής:
«Αναφορικά με κακόβουλα δημοσιεύματα σχετικά με την λειτουργία του σταθμού διοδίων στην Καλαμάτα, τα οποία υπαινίσσονται προνομιακή μεταχείριση παραχωρησιούχου εταιρείας μέσω υπουργικής αποφάσεως του κ. Μάκη Βορίδη την 14η Μαΐου, διευκρινίζουμε τα εξής:
Η συγκεκριμένη απόφαση του κ. Βορίδη αποτελεί πράξη ευθύνης, χρηστής διοικήσεως και προπάντων προασπίσεως των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Κι αυτό, διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της κατασκευής του τμήματος Τσακώνα - Καλαμάτα (υπολείπεται μόνον η κατασκευή της περιμετρικής οδού Καλαμάτας) οφείλεται στο Δημόσιο. Το Ελληνικό Δημόσιο είναι που, εξαιτίας της χρονοβόρου διαδικασίας των απαλλοτριώσεων στο τμήμα της περιμετρικής οδού, δεν παρέδωσε εμπρόθεσμα τους χώρους εκτελέσεως του έργου στην παραχωρησιούχο εταιρεία "Μορέας".
Βάσει των όρων της συμβάσεως παραχωρήσεως, η καθυστέρηση αυτή συνιστά γεγονός ευθύνης Δημοσίου και δημιουργεί υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων στην παραχωρησιούχο εταιρεία, λόγω διαφυγόντων κερδών από τη μη λειτουργία του σταθμού διοδίων Καλαμάτας. Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, τα διαφυγόντα αυτά κέρδη ανέρχονται σε 250.000 € / μήνα. Σημειωτέον δε, ότι οι αποζημιώσεις αυτές θα έπρεπε να καταβληθούν μόνο από εθνικούς πόρους και κατά συνέπειαν από το υστέρημα του δοκιμαζομένου ελληνικού λαού.
Η εν λόγω υπουργική απόφαση στηρίχτηκε στο "γενναίο" άρθρο 143 του Ν.4070/2012, νόμου που έφερε στη Βουλή προς ψήφιση ο ίδιος ο κ. Βορίδης και σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να επιτρέπεται η λειτουργία σταθμών διοδίων σε περαιωμένα και λειτουργικά αυτοτελή υποτμήματα αυτοκινητοδρόμων, με την προϋπόθεση ότι τα τέλη των διοδίων που επιβάλλονται αφορούν μόνο το μήκος του περαιωμένου τμήματος.
Μέχρι τις 10-6-2012 θα παραδοθεί πλήρως το υποτμήμα από την Τσακώνα ως την είσοδο της Καλαμάτας, μήκους 22 χλμ. Στο τμήμα αυτό θα λειτουργήσει ο σταθμός διοδίων Καλαμάτας, χρεώνοντας μόνον τα 22 χλμ. και όχι τα υπόλοιπα μη κατασκευασμένα 11 χλμ. της περιμετρικής οδού.
Με την απόφαση αυτή το Ελληνικό Δημόσιο θα εξοικονομεί ανά μήνα 250.000 €, δηλαδή ποσόν που αντιστοιχεί σε 600 κοινωνικά επιδόματα σε άπορους συμπολίτες μας».
Θ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα