Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

LIAKADA - Rila Hellas: Από τα Φιλιατρά στα ράφια της Γερμανίας

LIAKADA - Rila Hellas: Από τα Φιλιατρά στα ράφια της ΓερμανίαςΜε την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων με την ελιά στην αιχμή του δόρατος λειτουργεί από το 1993 στα Φιλιατρά, η εταιρεία Rila Hellas τυποποιώντας μια σειρά από αγροτικά προϊόντα τα οποία εξάγει απευθείας στην Γερμανία. Με γνώμονα τα αυστηρά ποιοτικά χαρακτηριστικά και την εξαιρετική γεύση, προϊόντα με την επωνυμία LIAKADA, που τυποποιούνται στα Φιλιατρά ταξιδεύουν στην Γερμανία και από εκεί στα ράφια των καταστημάτων.
Η εταιρεία Rila Hellas ιδρύθηκε στα Φιλιατρά το 1993 και αποτελεί θυγατρική της Rila Feinkost Ιmporte που εδρεύει στη Γερμανία, με αποκλειστικό σκοπό την τυποποίηση ελιών τουρσιών και διάφορων άλλων αγροτικών προϊόντων, ώστε να εφοδιάζει την μητρική εταιρεία που βρίσκεται στην Γερμανία. Μια εταιρεία διανομής τροφίμων σε όλη την Γερμανία αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας στην γκάμα της 1500 κωδικούς τροφίμων και 6000 σημεία εφοδιασμού. Τα προϊόντα της τυποποιούνται στα 3 ιδιόκτητα εργοστάσια που έχει, ένα από τα οποία στα Φιλιατρά, στην Χιλή και το Αμβούργο, καλύπτοντας έτσι το 25% των προϊόντων που διακινεί.
Η εγκατάσταση της εταιρείας στα Φιλιατρά μπορεί να πει κανείς ότι είναι ένας συνδυασμός αρκετών παραγόντων, καθώς το 1993 για να διακινήσει τα ελληνικά τυποποιημένα προϊόντα αποφασίζει να φτιάξει ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα, μετακομίζοντας εδώ το εργοστάσιο που είχε στην Γερμανία. Οι κύριοι μέτοχοι της εταιρείας η οικογένεια Ρίχτερ έχοντας ένα γνωστό τους γερμανό στα Φιλιατρά τον Μπέρχμαντ Κνόρ, αποφασίζουν να συνεργαστούν μαζί του, αλλά και η επίσκεψη τους στα Φιλιατρά ήταν αυτή που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οριστική απόφαση τους να επενδύσουν στην περιοχή καθώς εντυπωσιάστηκαν από το περιβάλλον.
Ετσι το πρώτο ξεκίνημα γίνεται το 1993 σε ένα μισθωμένο κτήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού μέσα στην πόλη των Φιλιατρών, το οποίο εξοπλίζεται με μηχανήματα που ήρθαν από το μητρικό εργοστάσιο. Η τυποποίηση τον πρώτο καιρό γίνεται σε ελιές και πιπεριές σε διάφορους κωδικούς, με αυτόματες μηχανές σε πλαστικά σκαφάκια κενό. Το 1995 επεκτείνεται ο εξοπλισμός με νέα μηχανή κάνοντας συσκευασίες των 100 γραμμαριών, και παράλληλα ξεκινά η τυποποίηση των προϊόντων και σε γυάλινα βάζα με χειροποίητο τρόπο.
Ακολουθεί μια σταθερή ανοδική πορεία, ενώ το 2000 αλλάζει η σκυτάλη της διεύθυνσης στο εργοστάσιο των Φιλιατρών την οποία αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Κοροβίλας, ο οποίος παραμένει μέχρι και σήμερα, καθώς ο κ. Κνορ αποχωρεί.
Μεγαλώνοντας όμως οι απαιτήσεις της μητρικής εταιρείας, για ακόμη περισσότερα προϊόντα με την δημιουργία Logistic center το 2003, αποφασίζεται από τους βασικούς μετόχους η επένδυση για την δημιουργία ενός ιδιόκτητου μεγαλύτερου εργοστασίου το οποίο να μπορεί να προμηθεύει απρόσκοπτα την μητρική εταιρεία. Το 2004 αναζητείται οικόπεδο το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Εξοχικού κοντά στα Φιλιατρά και ξεκινά η κατασκευή του νέου εργοστασίου 4500 τετραγωνικών μέτρων, στεγασμένων χώρων, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φιλοσοφία, ώστε να εξασφαλίζει λειτουργικότητα, φιλικότητα προς το περιβάλλον και με έμφαση στον καταπράσινο εξωτερικό του χώρο. Η κατασκευή ολοκληρώνεται το 2006, εξοπλίζεται με τα μηχανήματα του προηγούμενου εργοστασίου και με νέα υπερσύγχρονα μηχανήματα τυποποίησης και παστερίωσης, αυξάνοντας έτσι την δυναμικότητα του τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με πριν.
Η λειτουργία του ξεκινά 1-1- 2007 η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα όπως μας σημειώνει ο διευθυντής του Αθανάσιος Κοροβίλας «Αν και είχε προϋπολογιστεί ότι θα υπήρχε μια αυξητική πορεία, λόγω της οικονομικής ύφεσης αυτή δεν υπήρξε, αλλά τουλάχιστον κρατήθηκε μια σταθερή παραγωγή και το ευχάριστο είναι ότι το 2011 καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 20%, ενώ θετικά είναι τα στοιχεία και για το 2012». Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι από την έναρξη λειτουργίας, του νέου εργοστασίου αποκτά ISO 22000 το οποίο φυσικά διατηρεί μέχρι και σήμερα. Τα προϊόντα που τυποποιούνται όπως μας επισημαίνει ο κ. Κοροβίλας είναι ελιές πράσινες Χαλκιδικής και Αμφισσας που είναι και ο κύριος όγκος και φτάνουν ετησίως τους 300-400 τόνους, σε διάφορες ετικέτες με διαφορετικές γεύσεις και μεγέθη. Ελιές Καλαμών περίπου 50-60 τόνους που προμηθεύονται από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, 100 τόνους πιπεριές τουρσί, ακόμη 10 κωδικούς σαλάτας (π.χ. ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι, τυροσαλάτα κ.α). Στην γκάμα των προϊόντων που τυποποιούνται περιλαμβάνονται ακόμη, αγκινάρες, σκόρδο, κάπαρη, 30 τόνοι λιαστή ντομάτα η οποία μάλιστα έχει αυξητική τάση, πατέ ελιάς πράσινης και ελιάς Καλαμών. Επίσης διάφορα antipasti (ορεκτικά) όπως ελιές γεμιστές με τυρί, και δύο είδη πιπεριών γεμιστές με τυρί που είναι αποκλειστικά από γνήσια φέτα, μανούρι, ανθότυρο και μυτζήθρα.
Αλλά και μια σειρά βιολογικά προϊόντα που είναι σκόρδο, κάπαρη, πράσινες ελιές και ελιές Καλαμών.
Η επωνυμία των προϊόντων που από τα Φιλιατρά ταξιδεύουν στην Γερμανία και σε πολλές ακόμη χώρες είναι LIAKDA και είναι σε συσκευασίες σε πλαστικά σκαφάκια από 100 - 250 γραμμάρια υπό κενό και σε γυάλινα βάζα από 60 - 200 γραμμάρια.
Μια νέα πτυχή που αναπτύσσει η εταιρεία στην περιοχή όπως σημειώνει ο κ. Κοροβίλας είναι ότι από την αρχή του χρόνου τους έχουν προσεγγίσει αρκετές μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να συνεργαστούν για την τυποποίηση των προϊόντων εκεί, είτε με την μορφή φασόν είτε αγοράζοντας τα δικά τους προϊόντα. Υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η ευχέρεια από το εργοστάσιο τους να τυποποιούν τα προϊόντα και άλλων επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο.
Τέλος να σημειώσουμε ότι η επιχείρηση σήμερα απασχολεί 19 άτομα και όλοι τους είναι Φιλιατρινοί.





Rila Hellas ΕΠΕ

Φιλιατρά Μεσσηνίας
Δ.Δ. Εξοχικού
Τηλ. 27610 92007
Fax. 27610 92009
www.rila.gr
e-mail: t.korovilas@rila.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα