Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Πάγκαλος: «Στηρίζω την κίνηση των 58, αλλά δεν μπορώ το "σημιταριό"»

Ρεπούση στο Twitter: «Ελιά, Ελιά με Μπένι βασιλιά»...

Τη στήριξή του στην Πρωτοβουλία των 58 για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς εξέφρασε την Τρίτη ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του ότι «έχει συρρεύσει όλο το "σημιταριό" και προσπαθεί να κάνει την κίνηση των 58 σαν να είναι δική του», όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5.

Οι δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου αποτέλεσαν μια από τις πρώτες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για την εντυπωσιακή «πρεμιέρα» της κίνησης των 58 για τον ενιαίο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς. Ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι η Πρωτοβουλία των 58 θα πρέπει να κατέβει στις προσεχείς ευρωεκλογές και σημείωσε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα ήθελε να ψηφίσει τον... Ανδρέα Παπαδόπουλο, δηλαδή τον εκπρόσωπο Τύπου της ΔΗΜΑΡ, η οποία παρεμπιπτόντως έχει αρνηθεί την πρόσκληση.

«Ακούμε τον κ. Πάγκαλο και τον διαψεύδουμε στην πράξη» απάντησε ο Νίκος Μπίστης.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης από την πλευρά του απέρριψε το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας των 58 λέγοντας ότι «η χώρα χρειάζεται μια καινούργια αφήγηση που δεν μπορεί να γίνει από τους νοσταλγούς της σημιτικής περιόδου που ήταν αντιφατική».

Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε και ένα tweet της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Ρεπούση, η οποία το μεσημέρι της Τρίτης χλεύασε τη δημιουργία της λεγόμενης «Ελιάς» της Κεντροαριστεράς καθώς και την παρουσία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των 58 με την εξής ατάκα: «Ελιά, Ελιά με Μπένι βασιλιά».


Νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5, ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε για την Πρωτοβουλία των 58 και για το γεγονός ότι δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση της Δευτέρας στο Ακροπόλ. «Το υποστηρίζω όμως... Τι άλλο να πω; Εάν δεν θεωρείτο καπέλωμα η παρουσία μου, όπως κινδύνευε να θεωρηθεί, θα πήγαινα. Αν υπήρχε τρόπος να μην είναι τόσο εμφανής η παρουσία μου, θα πήγαινα. Αλλά, με συγχωρείτε, δεν θεωρώ και τόσο ευχάριστο το γεγονός ότι πήγε εκεί ο κ. Σημίτης. Ο κ. Βενιζέλος πήγε εκεί, διότι είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αυτό εκφράζει την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί και αυτό είναι μια θετική κίνηση. Τι πάει να πει πρώην πρωθυπουργός; Ο κ. Σημίτης μάς οδήγησε στην ήττα και κάλυψε αυτά που συνέβησαν από το 2002 μέχρι την ήττα».

Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε ακόμη: «Με τον εκτελωνισμό των παλαιών που αναζητούν με αυτόν τον τρόπο να βρουν μια θέση στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και έχουν το ψώνιο σε μεγάλη ηλικία να μην καταλαβαίνουν ότι η ζωή κάποτε τελειώνει και τα αξιώματα κάποτε έχουν ένα ηλικιακό όριο που δεν τίθεται για όρους ρατσισμού ούτε είμαι υπέρ του οι άνθρωποι που είναι πάνω από μια ηλικία πρέπει να αποσυρθούν από τα δημόσια αξιώματα. Δεν μπορεί, δηλαδή, ο πρωθυπουργός να είναι 80 ετών. Ξέρετε τι ψώνια υπάρχουν; Ούτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι 90 ετών. Είναι καιρός να περάσουμε σε νέες ηλικίες, διότι έχουμε καταντήσει σαν την κομμουνιστική Κίνα, όπου το Πολιτικό Γραφείο έχει μέσο όρο 75 ετών…»

Αναφορικά με την παρουσία στελεχών της ΔΗΜΑΡ στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ακροπόλ τη Δευτέρα, εξέφρασε την ικανοποίησή του. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι η πρωτοβουλία των «58» πρέπει να κατέβει στις ευρωεκλογές.

«Θα ήταν αστέρια στην Ευρωβουλή αυτοί. Να τους κατεβάσουν στις ευρωεκλογές και να έχουμε την ευκαιρία να τους ψηφίσουμε, διότι δεν θέλω να ξαναψηφίσω τον Αυγερινό ή τον Σημίτη ή τον εαυτό μου. Θέλω να ψηφίσω αυτόν τον Παπαδόπουλο, κάποιον σαν αυτόν και άλλους τέτοιους νέους ανθρώπους, 25άρηδες που δεν τους γνωρίζω και ελπίζω να είναι καλοί».

Ν. Μπίστης: «Ακούμε τον κ. Πάγκαλο και τον διαψεύδουμε στην πράξη»

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Νίκος Μπίστης, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας των 58, απάντησε στον Θ. Πάγκαλο λέγοντας: «Ευχαριστούμε τον κ. Πάγκαλο για τη βοήθεια που μας δίνει. Είναι μια άποψη σεβαστή που την ακούμε και τη διαψεύδουμε στην πράξη. Όπως είπε και χθες ο Γ.Βούλγαρης, δεν είμαστε ούτε βενιζελικοί, ούτε σημιτικοί, ούτε κουβελικοί, ούτε λυκουδικοί. Είμαστε ο ανέστιος κόσμος της Κεντροαριστεράς, τον οποίο εάν καλούσε όποιο κόμμα της Κεντροαριστεράς χθες, είτε ΠΑΣΟΚ είτε κάποιο άλλο, διότι το 70% που ήταν εκεί μέσα έχει ψηφίσει κάποια στιγμή ΠΑΣΟΚ, θα έδινε αυτό το παρών που έδωσε στη χθεσινή συγκέντρωση;

»Δεν θέλω να σας πω από την πρώτη στιγμή ότι λύθηκαν τα προβλήματα, αλλά είμαστε προσγειωμένοι και κριτικές τύπου Πάγκαλου τις ακούμε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Όπως το να μείνει το ΠΑΣΟΚ, αλλά να φύγει ο Βενιζέλος. Ωραίο αυτό…»

Αναφορικά με την στάση του Φ.Κουβέλη που έχει απορρίψει την συζήτηση με την Πρωτοβουλία των «58» ο κ. Μπίστης είπε: «Κοντή μνήμη έχει η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, διότι πάρα πολλοί ήταν εκεί από τη ΔΗΜΑΡ, και επώνυμοι και κυρίως ανώνυμοι. Έχει κοντή και ιστορική μνήμη».

«Από τη στιγμή που τις κυβερνήσεις συνεργασίας επιβάλλουν έκτακτες περιστάσεις, όπως στη χώρα μας, θα υπάρξουν και συμβιβασμοί. Αλλά κάποια στιγμή, αυτό θα τελειώσει και αυτό επιδιώκουμε και στο μέλλον, διότι κάποια στιγμή η συγκατοίκηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θα τελειώσει.

»Η Κεντροαριστερά πρέπει να υπάρξει και πρέπει να υπάρξει σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη από αυτά που καταγράφει σήμερα, διότι και η ΔΗΜΑΡ πρέπει κάποια στιγμή να μετρήσει τα μεγέθη της, διότι κάθε τι έχει σημασία και το επιβεβαιώνουν και η χθεσινή εκδήλωση και οι μετρήσεις. Θα το πω με απόλυτη μετριοπάθεια: υπάρχει χώρος. Αν φανούμε ανάξιοι αυτής της πρόκλησης, αυτό είναι κάτι που θα το δούμε μπροστά μας. Όμως, το έδαφος υπάρχει. Το εφαλτήριο υπάρχει» κατέληξε ο κ. Μπίστης.

Μ. Ανδρουλάκης: «Δεν πήγα στην "Ελιά" γιατί δεν έχει κορμό»

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, μιλώντας στον Alpha 989, για την εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των 58 δήλωσε: «Δεν πήγα στην "Ελιά", γιατί το δέντρο απαιτεί κορμό. Αλλο η "Ελιά" κι άλλο οι βρώσιμες ελιές».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται καινούργια αφήγηση, η οποία, όπως είπε, «δεν μπορεί να γίνει από τους νοσταλγούς της σημιτικής περιόδου που ήταν αντιφατική, γιατί έβλεπε φούσκα κι έλεγε σύγκλιση με την Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε ότι δεν μπορεί να παίζει σε όλα τα ταμπλό και πρέπει να ξεκαθαρίσει τα βασικά του σενάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα