Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Αποσύρθηκε διάταξη που προβλέπει πλήρη απαλλαγή φόρου για τα ακίνητα offshore εταιριών


Xρήστος Μπόκας
Αποσύρθηκε η διάταξη που προβλέπει πλήρη απαλλαγή φόρου για τα ακίνητα των offshore εταιριών
Απέσυρε τελικά τη διάταξη που προβλέπει πλήρη απαλλαγή φόρου για τα ακίνητα των offshore εταιριών ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά το σχετικό δημοσίευμα του protothema.gr και τις πολιτικές αντιδράσεις που προκάλεσε.
Τι δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης - Έκανε λόγο για απαλλαγή φορολογήσεως σε ακίνητα που ανήκουν offshore εταιρίες όταν τα μισθώνουν σε ναυτιλιακά γραφεία
Είναι ενδεικτικό ότι, πριν την παρέμβαση του υπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικαλούμενος το δημοσίευμα που εξηγούσε ότι το άρθρο 33 του νομοσχεδίου απαλλάσσει από τη φορολόγηση τα ακίνητα που ανήκουν σε offshore εταιρίες όταν τα μισθώνουν σε ναυτιλιακά γραφεία και παράλληλα διαγράφει τα σχετικά ποσά που έχουν καταλογιστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να μην επιμείνει.
Συγκεκριμένα είπε ότι «με βάση το άρ. 33 οι εταιρίες offshore επειδή μισθώνουν τα ακίνητα σε ναυτιλιακές εταιρίες, δεν υπόκεινται στο σχετικό φόρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, όσοι θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα στήνουν offshore και μετά ένα γραφειάκι ναυτιλιακής και μεταβιβάζουν το ακίνητο και τα δημοσιεύματα λένε ότι έχουν καταλογιστεί ήδη φόροι πάνω από 90 εκατ. ευρώ και δεν θα πληρωθούν καθώς έχει αναδρομική ισχύ το άρθρο από 1.1.2010. Μην επιμείνετε στη διάταξη κ. υπουργέ… μην αφήνετε ανοικτό το παράθυρο».

Απαντώντας ο κ. Στουρνάρας είπε υπερασπίστηκε τη ρύθμιση εξήγησε ότι εντάχθηκε στο νομοσχέδιο μετά από εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών και ξεκαθάρισε ότι «όλες οι νομικές οντότητες θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα είναι αυξημένος για όσες offshore εταιρίες δεν αποκαλύπτονται». Πρόσθεσε όμως απευθυνόμενος προς τον κ. Λαφαζάνη «θα την αποσύρουμε προκειμένου να τη μελετήσετε καλύτερα και θα το επαναφέρουμε σε άλλο νομοσχέδιο».

Πέραν αυτών, ο κ. Λαφαζάνης άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για τον τρόπο που νομοθετεί, όσο και για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων με αφορμή τη συζήτηση του ενιαίου φόρου ακινήτων, αλλά και το επικείμενο για τους πλειστηριασμούς.

Ανέφερε ότι «έχουμε μια κυβέρνηση που θέλει να εξευτελίσει τη Βουλή. Μας ανακοίνωσαν ότι αύριο θα συζητήσει το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς αλλά το ν/σ δεν έχει κατατεθεί ακόμα. Θα έρθει κάποια στιγμή το πρωί και η πλειοψηφία θα αποφασίσει άρον - άρον να εκπλειστηριάσει τα σπίτια των πολιτών. Τι είμαστε εδώ, υπάλληλοι της τρόικας;» και εξήγησε ότι η συγκεκριμένη τακτική «είναι απαράδεκτη και συντηρεί το κλίμα εις βάρος του κοινοβουλευτισμού», ενώ απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα είπε: «Υπονομεύετε τη Δημοκρατία, την ώρα που για να βγούμε από την κρίση θέλουμε περισσότερη Δημοκρατία».

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μεγάλη αρπαχτή. Ο τίτλος του θα έπρεπε να είναι η μεγάλη αρπαχτή - ληστεία στην περιουσία των μικρομεσαίων. Λέτε στον κόσμο πως κακώς έχουν σπίτι και πως αφού το έχεις, θα πληρώσεις φόρο. Θα πληρώσεις και για τυχόν χώρους που είναι αδόμητοι. Έλεος πια. Το θεωρείτε λογική; Έτσι θα καλύψετε ελλείμματα και πλεονάσματα που είναι εικονική πραγματικότητα;».

Χαρακτήρισε το πλεόνασμα «εικονικό» και «πλεόνασμα κατά Παπαντωνίου, χτισμένο πάνω στην άμμο και για να τα πετύχετε λεηλατείτε τη μικρή και μικρομεσαία περιουσία. Δεν απαλλάσσεται σχεδόν κανένας» ενώ τέλος κατήγγειλε ως «σκανδαλώδη» τη διάταξη που παρέχει ασυλία στο διαχειριστή της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα