Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Πόσο φόρο θα πληρώσουμε για σπίτια και οικόπεδα

Ποια είναι η νέα κλίμακα υπολογισμού για τις κατοικίες, που αρχίζει από τα 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και φτάνει τα 13 ευρώ


Πόσο φόρο θα πληρώσουμε για σπίτια και οικόπεδαΕλενα Λάσκαρη
Με στρογγυλεμένες «γωνίες» στην κλίμακα φορολογίας κτισμάτων, στον φόρο των αγροτεμαχίων αλλά και των οικοπέδων, αναμένεται να σταλεί στα κόμματα της συγκυβέρνησης το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Με απόφαση Στουρνάρα, η κατάθεση του νομοσχεδίου μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα, αντί για σήμερα όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, ώστε να απορροφηθούν εκτός Κοινοβουλίου τυχόν επιπλέον αντιδράσεις γαλάζιων και πράσινων βουλευτών. 
Την κλίμακα υπολογισμού του φόρου των σπιτιών, όπως περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Ο βασικός φόρος αρχίζει από τα 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (από 2,30 στο αρχικό σχέδιο), για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 500 ευρώ/τ.μ. και φτάνει τα 13 ευρώ/τ.μ. (από 17 ευρώ στο αρχικό σχέδιο). Παράλληλα επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος στα πρότυπα του φετινού ΦΑΠ, αλλά το αφορολόγητο αυξάνεται από τα 200.000 στα 300.000 ευρώ. Με το νέο σχέδιο φορολόγησης των κτισμάτων, όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους μόνο σπίτια θα πληρώσουν μικρότερο φόρο σε σχέση με φέτος, όπως προκύπτει και από τα παραδείγματα που επεξεργάστηκαν «ΤΑ ΝΕΑ».



Ενδεικτικό είναι ότι ο φόρος για διαμέρισμα 50 τ.μ. στην Αργυρούπολη από 293 ευρώ φέτος θα μειωθεί σε 269 ευρώ το 2014, ενώ για 140 τ.μ. στο κέντρο της Γλυφάδας ο φόρος από 2.996,6 ευρώ φέτος θα μειωθεί σε 2.657 ευρώ το επόμενο έτος.  Λίφτινγκ έχουν υποστεί και οι συντελεστές φόρου για τα οικόπεδα, σε σχέση με το αρχικό σενάριο. Τα κλιμάκια παραμένουν 25, αλλά πλέον ο φόρος κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα (από 2 έως 30 ευρώ που ήταν).



Για τους αγρότες, οι επιβαρύνσεις περιορίζονται στο μισό σε σχέση με το αρχικό σενάριο. Ο βασικός φόρος για τα αγροτεμάχια περιορίζεται από 1,5 σε 1 ευρώ το στρέμμα, διαγράφεται ο συντελεστής θάλασσας και επιβάλλονται χαμηλότεροι συντελεστές χρήσης. Εξαιρούνται από τον φόρο όλα τα αγροτικά κτίσματα. Ετσι, ενώ στο αρχικό σενάριο οι επιβαρύνσεις για αγροτικά κτίσματα και αγροτεμάχια έφταναν τα 300 εκατ. ευρώ, με το νέο σχέδιο περιορίζονται στα 150 εκατ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα