Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Η «ερημιά του νοσφιστή»

Γράφτηκε από τον epikairo-k
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην κυβέρνηση, η επιστολή που έστειλαν χθές το βράδυ στον Ευάγγελο Βενιζέλο βουλευτές και στελέχη του κόμματος εκ των οποίων βουλευτές και πρώην υφυπουργοί: Οι Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Ντόλιος, Θάνος Μωραίτης, Γιώργος Πεταλωτής που ζητούν να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. [iefimerida]
Τα στελέχη μιλούν για τις « τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις» που «με την πυκνότητα και τη σοβαρότητά τους, επιβάλλουν τη συζήτησή τους στο κορυφαίο, θεσμικό, συλλογικό, κομματικό όργανο». Δεν αναφέρουν ωστόσο για ποιες ακριβώς εξελίξεις μιλούν.

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια επίθεση παπανδρεϊκών στο ΠΑΣΟΚ οι οποίοι παρασκηνιακά αμφιβητούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αμφισβητούν το δικαίωμά του να αποφασίζει για τις μελλοντικές πολιτικές συνεργασίες χωρίς διαβούλευση στο εσωτερικό του κόμματος και θέτουν έμμεσα θέμα ηγεσίας.

«Ο Ευ.Βενιζέλος έχει λάβει αποφάσεις για τη στρατηγική του κόμματος, οι οποίες ουδέποτε συζητήθηκαν στο ΠΑΣΟΚ και στα όργανα» αναφέρουν οι «αντάρτες» στις κατ'ιδίαν συζητήσεις.
Αναφέρουν ότι δε ζητούν τίποτα πέρα από το αυτονόητο, που θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού: τη συνεδρίαση των οργάνων και τη λήψη αποφάσεων από αυτό. «Η Κεντρική Επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά για να συζητήσει και να λάβει πολιτικές αποφάσεις, εκτός από μια φορά για τυπικούς λόγους εκλογής κάποιων οργάνων. Έχουμε μία προγραμματική συμφωνία με τη Ν.Δ, η οποία δεν εγκρίθηκε από πουθενά και δεν έχει καμία νομιμοποίηση από το ΠΑΣΟΚ».

Άλλο στέλεχος από τους υπογράφοντες, αναφέρει ότι δεν μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να αποφασίζει μόνος του για το ΠΑΣΟΚ, ερήμην του ΠΑΣΟΚ. «Όσοι απομείναμε ακόμα και όσοι μας αφορά, οφείλουμε και πρέπει να έχουμε λόγο» λέει και ρωτάει:

«Με ποιο δικαίωμα αποφάσισε να υποκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ με τους «58» ο Βενιζέλος; Από πού και ως που φέρεται ως ειλημμένη απόφαση ότι δεν θα κατέβουμε ως ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές;» .Τα ερωτήματα αυτά τα συμμερίζονται αρκετοί και δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ζητήσουν άμεσα απαντήσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Παρόμοιες θέσεις έχουν κι άλλοι, όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης και η κίνηση του, ο οποίος σε συζητήσεις αναφέρει και αυτός ότι « είναι απαράδεκτο να κατέβουμε στις ευρωεκλογές και στα ψηφοδέλτιά μας να μην έχουμε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, αλλά τα σύμβολα των ευρωπαίων σοσιαλιστών».

Κινήσεις για αλλαγή ηγεσίας

Υπόγειες κινήσεις γίνονται στο ΠΑΣΟΚ αμφισβήτισης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Δεν είναι λίγα τα στελέχη του κινήματος που θα επιθυμούσαν αλλαγή ηγεσίας πριν τις προσεχείς εκλογές με ταυτόχρονη απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ από την συγκυβέρνηση ώστε να περισωθεί το κόμμα εκλογικά.
Μια σκληρή ομάδα παπανδρεϊκών βουλευτών και στελεχών, παρότι συμμετέχει στα κομματικά όργανα και στις επιτροπές της Βουλής, σχεδιάζει ήδη την επόμενη ημέρα. Ολοι γνωρίζουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δύσκολα θα αποχωριστεί την εξουσία του κόμματος και δεν πρόκειται να παραχωρήσει την ηγετική καρέκλα αμαχητί. «Εξάλλου η εμμονή του να τοποθετηθεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε αυτόν ακριβώς το στόχο», αναφέρει επώνυμος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «να αγκιστρωθεί στη θέση ώστε να μην αμφισβητηθεί εσωκομματικά».

Οι ελπίδες των εσωκομματικών αντιπάλων του Ευάγγελου Βενιζέλου στρέφονται στον Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος διαθέτει υπουργική προϋπηρεσία και έχει καλή κοινοβουλευτική παρουσία. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν δείχνει προς το παρόν να βιάζεται και κάνει προσεκτικές κινήσεις.

Εσωκομματική μάχη μετά τις ευρωεκλογές

Οι κινήσεις αμφισβήτισης στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου θα ενταθούν μετά τις ευρωεκλογές αφού αναμένεται ότι το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να είναι 4ο ή και 5ο κόμμα. Ενδεχόμενη εκλογική αποδοκιμασία ή βαριά ήττα στις ευρωεκλογές θα κινήσει άμεσα τα αντανακλαστικά του κόμματος και για το ενδεχόμενο αυτό οι επίδοξοι μνηστήρες ετοιμάζονται.
Σε περίπτωση που οι βουλευτικές εκλογές γίνουν πρόωρα πριν τις ευρωεκλογές του Μαίου τότε θεωρείται δύσκολο για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Βενιζέλου να προλάβουν να τον ανατρέψουν αφού η χώρα μας αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο.

Epikairo: Πηγή έμπνευσης του τίτλου αυτού του post ήταν ο υπότιτλος της ταινίας "Χόμπιτ" του Πήτερ Τζάκσον, ο οποίος είναι "η ερημιά του νοσφιστή". Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τίτλος για να εκφράσει τη βιωτή του τωρινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου. Από τον Ιούνιο του 2011 ο Βενιζέλος δεν δίστασε να συμπεριφέρεται ως σφετεριστής του θρόνου, που οδήγησε και στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου το Νοέμβριο του 2011 και έπειτα, από τον Μάρτιο του 2012 ως νοσφιστής του ΠΑΣΟΚ και της παρουσίας του στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Γιατί να μην νιώθει απομονωμένος ο Βενιζέλος; Γιατί να ελέγχει και να επηρεάζει κάποιον; Πότε ο Βενιζέλος πολιτεύτηκε με τη λογική της αλληλεγγύης; Πότε ο Βενιζέλος άφησε τον μεσσιανισμό του στην άκρη; Ποτέ και η έως τώρα πολιτική του διαδρομή βρίθει από την αγωνία του ανδρός να επιβιώνει εκείνος προσωπικά. Γιατί κάποιος να υπερασπιστεί, πέρα των βολεμένων τύπου Λιντζέρη-Καϊλή-Πανταζή, ή των groupies του αμφιθεάτρου τύπου Αλ Σάλεχ τον Βαγγέλη Βενιζέλο; Ποια είναι η πολιτική κληρονομιά του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ώστε να σπεύσει κάποιος να τη συνεχίσει; Μήπως το ότι ήταν ο αντιπρόεδρος τριών κυβερνήσεων και τριών πρωθυπουργών; Γιατί κάποιος να νοιαστεί (πλην του ΔΟΛ) για τη τύχη του Βενιζέλου, όταν εκείνος ποτέ μα ποτέ δεν νοιάστηκε για κανέναν άλλον, πέρα του εαυτού του;

Αυτά πληρώνει σήμερα ο Βενιζέλος. Όταν θεωρείς συνομιλητή σου το εγώ σου, όταν υποτιμάς και απαξιώνεις τους γύρω σου, επειδή θεωρείς ότι είσαι Η αυθεντία, περιμένεις σεβασμό, περιμένεις αβροφροσύνη, περιμένεις οίκτο; Σε καμία περίπτωση και η παγίδα αυτή τη στιγμή για το χώρο του ΠΑΣΟΚ είναι να μην κάνουμε την αντιπαράθεση προσωπική με τον Βενιζέλο, γιατί σίγουρα εκεί θα το πάει. Όποιος πιστεύει ότι ο Εγώγγελος θα εγκαταλείψει την καρέκλα, είναι μακριά νυχτωμένος. Όποιος πιστεύει ότι αρκεί μόνο να φύγει ο Βενιζέλος, είναι μυωπικός. Να είμαστε σίγουροι ότι στο δικό του φεύγα, θα προσπαθήσει να πάρει και την παράταξη μαζί του, εκτοξεύοντας τις γνωστές του κατινιές.

Αυτό που διακυβέυεται σήμερα δεν είναι η τύχη του Βενιζέλου, που μια χαρά ντηλ με το Σαμαρά θα έχει κάνει για να σώσει το τομάρι του, αλλά η τύχη της δημοκρατικής παράταξης. Ξέρουμε όλοι ότι ο Βενιζέλος νομοτελειακά τελειώνει και θα πληρώσει, πολιτικά πάντα, αναδρομικά και με τόκο αυτά που έκανε στο ΠΑΣΟΚ και την παράταξη. Αλλά όλοι εμείς δεν πρέπει να παγιδευτούμε στη μικρότητά του, στο ευρύχωρο ΜΟΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟΝ κουτί του, αλλά να κοιτάξουμε την προοπτική, γιατί πολύ απλά το ΠΑΣΟΚ και η κεντροαριστερά υπάρχει και θα υπάρχει πέρα απ' αυτόν.

Ο Βενιζέλος είναι αναλώσιμος, είναι η πλάνη το ότι ο κόσμος γυρίζει γύρω απ' αυτόν. Ας μην έχουμε στραμμένη την προσοχή στις κραυγές που πρόκειται να βγάλει για να προκαλέσει το τελευταίο ντόρο γύρω από το όνομά του. Αντίθετα να έχουμε στο μυαλό μας πως θα ανοικοδομήσουμε το σπίτι μας μετά τη λαίλαπα, να ανασυγκροτήσουμε τις ιδέες μας, να ξαναβρούμε τις ρίζες και τον εαυτό μας, όλοι μας, όλοι όσοι ζούσαν το ΠΑΣΟΚ και την παράταξη μέσα από τον "εγωπαθισμό" (συγγνώμη για την αδόκιμη έκφραση) του Βενιζέλου. Ίσως, αν απαλλαγεί η παράταξη από τα δεσμά του Εγώγγελου, ίσως αναπνεύσει καθαρό αέρα και δει καθαρά -και δουν καθαρά όσοι ασχολούνται και αγωνιούν- το μέλλον και την προοπτική της. Ας αφήσουμε τον νοσφιστή να μαραζώσει στο περιθώριο της πολιτικής μας ιστορίας. Αυτό του αξίζει και δεν μας αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα