Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Ο Σκανδαλίδης δε θα συνταξιοδοτηθεί πριν βάλει τη χώρα ξανά σε τροχιά ανάπτυξης

Γράφτηκε από τον Επίκαιρο-s
Παραθέτουμε τη συνέντευξη Σκανδαλίδη στην Εφημερίδα των Συντακτών και σχολιάζουμε:
Ζητήσατε η λήξη του «ιστορικού συμβιβασμού» με τη Ν.Δ. «να γραφτεί στο χαρτί», όμως αυτό δεν συνέβη στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Τελικά, μήπως μιλάμε για στρατηγική συμπόρευση;...
Από την πρώτη φάση της εφαρμογής του Μνημονίου έθεσα το δίλημμα. Πρόκειται για μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ στρατηγικού χαρακτήρα ή για αναγκαστικό ιστορικό συμβιβασμό με τη μνημονιακή συνταγή της μονόπλευρης λιτότητας και της διαρκούς ύφεσης; Στην πρώτη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα είναι απλώς συμπλήρωμα της Δεξιάς, που παραμένει μια άκρως συντηρητική και αντιμεταρρυθμιστική δύναμη, ώσπου να εκφυλιστεί και να σβήσει. Τώρα όλοι ισχυρίζονται ότι τελειώνει το Μνημόνιο. Καιρός να επανέλθουμε σε μια νέα, προσαρμοσμένη στους καιρούς, προοδευτική στρατηγική. Μόνο έτσι έχει νόημα η ανασυγκρότηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.

Προφανώς ο Σκανδαλίδης θεωρεί ότι η λιτότητα είναι δεξιά και οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις φέρνουν ύφεση ενώ οι παροχές είναι κεντροαριστερές και η σοσιαλδημοκρατία φέρνει ανάπτυξη. Πρόκειται για μία ιδεολογική θεώρηση εφάμιλλη του Μάρξ την οποία ίσως έχουμε την τύχη να διαβάσουμε στα απομνημονεύματα του Σκανδαλίδη. Ελπίζουμε μόνο να μην κυκλοφορήσει και στην αγγλική και τύχει και τη διαβάσουν οι συντηρητικοί Βρετανοί που στερούνται ανάπτυξης και κοινωνικών παροχών.

Όσο για τη συμπόρευση, τα περί αναγκαίων κακών και άλλα παραμύθια της Χαλιμάς ->  Ήταν αναγκαία η προγραμματική συμφωνία για το ΠΑΣΟΚ ή υπήρχε άλλος δρόμος;   

• Σε πρόσφατη ομιλία σας στη Βουλή είχατε δηλώσει ότι υφαρπάζεται η ψήφος σας και δεν πρόκειται να δώσετε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Με δεδομένη την οριακή πλειοψηφία των 153 βουλευτών, ποια θα είναι η στάση σας;

Νομίζω ότι είμαι απολύτως σαφής. Η χώρα έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα και δεν χρειάζεται εκλογές όταν δεν υπάρχει εναλλακτική βιώσιμη προοδευτική πρόταση απέναντι στη μνημονιακή συνταγή. Εχουμε χρέος να τη διατυπώσουμε τώρα πριν από τη λήξη του χρονοδιαγράμματος του Μνημονίου και τη λήψη μιας νέας απόφασης. Και να την προτείνουμε ενόψει των εθνικών εκλογών, με τη δέσμευση ότι, όποτε και να γίνουν, θα σημαίνουν και το οριστικό τέλος της δικομματικής συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ.

Άλλα λέει η πεθερά μου, άλλα ακούν τ' αυτιά μου! Δε δίνω λευκή επιταγή αλλά η χώρα δε χρειάζεται εκλογές. Υφαρπάζεται η ψήφος μου αλλά έχουμε ανάγκη την πολιτική σταθερότητα. Ίσως το λίθιο εξομαλύνει τούτο τον πολιτικό διπολισμό.

• Στο μέγαρο Μαξίμου αφήνουν να διαρρεύσει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016. Εξάντληση της τετραετίας ζητά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τι πιστεύετε;

Υπάρχει η προγραμματική συμφωνία, και σωστά, για την εξάντληση της τετραετίας. Ομως, η κυβέρνηση κρίνεται κάθε μέρα. Και πρόκειται να περάσει από νέους μεγάλους κάβους. Τι θα γίνει με το τέλος του Μνημονίου, νέο πρόγραμμα ή έξοδος στις αγορές και με ποιους όρους; Τι θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές για τη βιωσιμότητα του χρέους; Πώς εφαρμόζεται ένας Προϋπολογισμός που για πρώτη φορά δεν έχει την έγκριση της τρόικας στο σύνολό του; Ο πολιτικός χρόνος έχει πυκνώσει πολύ και οι εξελίξεις τρέχουν. Είμαστε μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα και αποφάσεις. Στο κάτω κάτω, η εξάντληση της τετραετίας αποτελεί θεσμικό ζητούμενο αλλά δεν είναι και πολιτικό κατεκτημένο.

Ούτε ο Μανώλης Μαυρομάτης τέτοια περιγραφή [Και κερδίζουν κυρίες και κύριοι, ένα κόρνερ σε πολύ πλεονεκτική θέση]! Μάλλον θα πρέπει να αναλάβει το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης ο Χελάκης.

• Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και τρίτος πόλος. Μπορεί να πετύχει το εγχείρημα χωρίς τη ΔΗΜΑΡ; Οι «58» σάς πείθουν για τη δυναμική και τις προθέσεις τους;

Θεωρώ κατ' αρχάς πολιτικό λάθος την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να μη συμπράξει σε μια ευρεία συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων ενόψει ευρωεκλογών. Ασφαλώς το εγχείρημα δυσκολεύεται. Νομίζω ότι οι «58» ξεκίνησαν με τις καλύτερες προθέσεις και καταβάλλουν μια αξιόλογη προσπάθεια που αξίζει να στηριχτεί από όλους μας. Το εγχείρημα τελικά θα κριθεί από το αν εκκολάπτεται στον δοκιμαστικό σωλήνα των διαβουλεύσεων κορυφής ή αν θα πυροδοτηθεί από τη λαϊκή βάση. Αυτή πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και στην ενδεχόμενη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.

Στις προοδευτικές δυνάμεις εντάσσονται και οι Βορίδης-Άδωνις-Λαζαρίδης-Μπαλτάκος-Φαήλος-Σαμαράς; Ή με αυτούς τρώμε, πίνουμε και αλλού πάμε και το δίνουμε; Όσο για το εγχείρημα των 58, ας αναλάβει ο Νίκος Χριστοδουλάκης να πυροδοτήσει τη λαϊκή βάση, που έχει το λαϊκό έρεισμα.

• Συμφωνείτε με τον ισχυρισμό του προέδρου σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί τον «εκτσογλανισμό» της ελληνικής κοινωνίας;

Νομίζω ότι τα σχόλια που ακολούθησαν την έκρηξη του Ευάγγ. Βενιζέλου αδικούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχοντας συνείδηση της φραστικής υπερβολής ζήτησε προκαταβολικά συγγνώμη για τη λέξη που θα χρησιμοποιήσει. Ελάτε στη θέση του. Ομως, είναι φυσική αντίδραση ενός ανθρώπου που «μπάφιασε» από τις συνεχείς προσωπικές και απολιτικές επιθέσεις. Το ότι τέτοιες πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνάδουν με τον προοδευτικό χώρο είναι πρόδηλο. Εκχυδαΐζουν τη δημόσια ζωή.

Φανερώθηκε το υποχθόνιο σχέδιο του Σκανδαλίδη. Θα γλείφει τον ρέκορμαν των αντιπροεδριών μέχρι να πάθει ρευματισμούς και να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή της χώρας.

• Για την επόμενη ημέρα στη χώρα, πώς θα αντιμετωπίζατε την προοπτική μιας κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ – ΠΑΣΟΚ; Μπορεί να υπάρξει πεδίο προγραμματικής σύγκλισης;

Τον Ιούνιο του 2012 η χώρα εκ των πραγμάτων χρειάστηκε την κυβέρνηση του ιστορικού συμβιβασμού. Στις επόμενες εκλογές θα χρειαστεί μια προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτή δεν θα προκύψει από τη διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ στον αριστερό λαϊκισμό αλλά από τη μετακίνηση του τελευταίου προς τον προοδευτικό πραγματισμό που αποπνέει η αυτόνομη προγραμματική μας πρόταση. Μια τέτοια πρόταση δεν μπορώ να διακρίνω σε τι θα διαφέρει από αυτά που προσπαθεί να πει η ΔΗΜΑΡ. Σήμερα είναι αδύνατη αυτή η συνύπαρξη, ας κρατήσουμε όμως ανοιχτές τις πόρτες.

Η πρόταση του Σκανδαλίδη κατά την υποψηφιότητά του στην Α' Αθηνών θα είναι να κρατήσουμε ανοιχτές τις πόρτες! Προφανώς δεν κατάλαβε ότι ο κόσμος πηδάει πια απ' τα παράθυρα να φύγει μακριά!

• Το ΠΑΣΟΚ φθίνει δημοσκοπικά, το πρόγραμμα που υποστηρίζει δεν δικαιώνεται, στο εσωκομματικό σκηνικό υπάρχει έντονη αμφισβήτηση της ηγεσίας. Φοβάστε τον κίνδυνο διάλυσης ή πολιτικού αφανισμού του ΠΑΣΟΚ; Κάποιοι θα το έβλεπαν ως λύτρωση...

Το ΠΑΣΟΚ φθίνει δημοσκοπικά αλλά ακόμη κυριαρχεί πολιτικά, η πολιτική του κράτησε όρθια τη χώρα με όλα ανεξαίρετα τα κόμματα απέναντί του και πληρώνει το βαρύ τίμημα των επιλογών του. Οσοι βλέπουν τον αφανισμό του ως λύτρωση είναι αυτοί που επιχειρούν για χρόνια να ξεμπερδέψουν με την παρουσία του και τώρα νιώθουν ότι ήρθε η στιγμή. Πρέπει όλοι μας να αισθανόμαστε τύψεις γιατί δεν υπερασπιστήκαμε μια ιστορική παράταξη όσο θα έπρεπε και όπως της άξιζε. Αν δεν μπορούμε τώρα να αλλάξουμε ρότα και μαζί να αλλάξει ρότα η χώρα, ασφαλώς κινδυνεύουμε να ξεπεραστούμε από την Ιστορία.

Ήταν εκείνες οι ρημάδες οι τύψεις που τον έφαγαν τον Σκανδαλίδη και επέστρεψε μετά τη διαγραφή του! Γονατιστός γράφτηκε στην τοπική οργάνωση της γειτονιάς του για το καλό της ιστορικής παράταξης. Ούτε ο Χριστός  τέτοια αυτοθυσία.

• Το όνομά σας έχει ακουστεί σε σενάρια μεταβατικής προεδρίας στο ΠΑΣΟΚ χωρίς να τα έχετε διαψεύσει...

Αν επρόκειτο κάθε φορά που γράφεται μια ανοησία για μένα, προϊόν ρεπορτάζ του «στομάχου» όπως θα το λέγατε εσείς, να τη διαψεύδω δεν θα έκανα άλλη δουλειά, ιδίως τον τελευταίο καιρό. Σε μια εποχή που η ομάδα οφείλει να παίξει συλλογικά σε ανοιχτό γήπεδο και με προκαθορισμένους κανόνες στους οποίους δεν χωράνε μικρονοϊκές προσωπικές στοχεύσεις, την κατατρώει σαν το σαράκι η ίντριγκα των αποδυτηρίων. Ετσι δεν γίνεται προκοπή.

Προφανώς δε χρειάζεται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα σενάρια διαδοχής ο Σκανδαλίδης. Ένας φυσικός ηγέτης δε διεκδικεί, περιμένει από το λαό να πέσει πάνω του και την κοινοβουλευτική ομάδα να τον πάρει στους ώμους.

• Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε υποστηρίξει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται, δεν παραχωρείται και δεν κληρονομείται, όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει σήμερα. Ποια η γνώμη σας;

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι και σήμερα επίκαιρος. Καλό θα ήταν νεόκοποι φωστήρες της πολιτικής να εντρυφήσουν σε κείμενά του και κυρίως σε όσα έλεγε την όψιμη περίοδό του για την Ελλάδα, το Μάαστριχτ, την Ευρώπη. Με τον ίδιο φανατισμό που στήριξε το ΠΑΣΟΚ ως το κατ' εξοχήν δημιούργημά του ήταν έτοιμος ανά πάσα στιγμή να ανοίξει νέους δρόμους, πάνω στις ίδιες αξίες να ιδρύσει ένα νέο κόμμα. Ας αποφασίσουμε επιτέλους προς τα πού τραβάμε με μια υπόμνηση: Η μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη «δεν τεμαχίζεται, δεν παραχωρείται, δεν κληρονομείται» και ουδέποτε ιστορικά αναδύθηκε με διαδικασίες παρθενογένεσης και συναλλαγές κορυφής.

Καλές οι αναφορές στον Ανδρέα, αντίστοιχες κάνει και ο Βενιζέλος. Βέβαια, να θυμίσουμε ότι ο Σκανδαλίδης είναι βουλευτής από το 1989 αλλά έχει κομματικές θέσεις στο ΠΑΣΟΚ από το 1974. 39 ολόκληρα χρόνια και δε βγαίνει στη σύνταξη, αντέχει ακόμη, μπορεί. Αυτόν βλέπουν και σκέφτονται να παρατείνουν τα όρια συνταξιοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα