Το οικονομικό επιτελείο «τα βρήκε» με τα τεχνικά κλιμάκια – Δεύτερο ημίχρονο με τους επικεφαλής - Εκτός αποστολής ο Ντέκλαν Κοστέλο
Με σημαντικά επιτεύγματα ξεκινά η πρώτη διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, τους οποίους υποδέχεται σήμερα στην Αθήνα ενόψει της 4ης Αξιολόγησης.
Επισήμως, αυτός ο γύρος των συναντήσεων που θα στεγαστεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να ολοκληρωθεί ως την ερχόμενη Τετάρτη. Ήδη όμως από την περασμένη εβδομάδα (και το «πρώτο ημίχρονο» του …ντέρμπι με τα τεχνικά κλιμάκια) το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να απέκρουσε με επιτυχία τις πιέσεις για να τεθούν εμπόδια στις ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία. Ή επιπλέον, ακόμα καλύτερα, έπεισε να γίνουν πολύ μεγάλες βελτιώσεις στην πάγια ρύθμιση, πολλαπλασιάζοντας -και όχι απλώς διπλασιάζοντας- τον αριθμό των δόσεων που αυτή προσφέρει στους οφειλέτες. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι θα δοθεί και παράταση 1 μήνα στην ρύθμιση των 120 δόσεων.
Οι ανατροπές που συνοδεύουν την πρώτη άφιξη των θεσμών στην χώρα μας μετά τις
εκλογές του Ιουλίου, δεν είναι λίγες:
1. «Αλλαγή φρουράς»: για πρώτη φορά μετά από 5,5 χρόνια, από την ομάδα των απεσταλμένων των δανειστών θα λείπει ο επικεφαλής των Τροϊκανών (μετά την αποχώρηση του Πόουλ Τόμσεν από το ελληνικό Μνημόνιο) ο Ιρλανδός εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο. Αντικαθίσταται από τον Αυστριακό Πολ Κούτος, μετριοπαθές σοβαρό και έμπειρο στέλεχος της Κομισιόν που εκτιμάται πως μπορεί να βοηθήσει σε μια εποικοδομητική συνεργασία της Αθήνας με τους θεσμούς.
2. Αλλαγές στην πάγια ρύθμιση της εφορίας: ήδη τα τεχνικά κλιμάκια ενημερώθηκαν για τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει η κυβέρνηση στην μόνιμη («πάγια») ρύθμιση των 12 δόσεων. Και παρά τις αρχικές αντιρρήσεις τους, αποδέχθηκαν να αυξηθούν οι δόσεις στην ρύθμιση της εφορίας, όπως επιζητούσε το υπουργείο Οικονομικών -και αποφεύγοντας να τεθούν αυστηρότερα (περιουσιακά) κριτήρια ένταξης που ζητούσαν οι θεσμοί!
Και επιπλέον, στις διαπραγματεύσεις για τα φορολογικά θέματα, κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν ως τώρα στα εξής:
– διπλάσιες δόσεις, δηλαδή 24 αντί 12 μήνες, για τακτικές οφειλές (πχ από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ).
– έως 48 αντί 24 μήνες για έκτακτες οφειλές (πχ από φόρο κληρονομιάς, πρόστιμα μετά από ελέγχους κλπ)
– περισσότερες δόσεις για οικονομικά ασθενέστερους. Η μεγαλύτερη επιτυχία έγκειται ίσως στο ότι κατά την διαπραγμάτευση, τα τεχνικά κλιμάκια πείστηκαν να δικαιούνται περισσότερες δόσεις οι πιο φτωχοί.
Συγκεκριμένα, η νέα «πάγια» ρύθμιση που θα ισχύσει από τον προσεχή Νοέμβριο θα κινείται στη λογική των 120 δόσεων και θα προβλέπει:
– για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ: ελάχιστη μηνιαία δόση 15 ευρώ
– για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ: ετήσια δόση 4%-10%, ή περίπου 50-100 ευρώ το μήνα για εισοδήματα 10.000 ως 30.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των δόσεων θα συναρτάται με το εισόδημα αλλά όχι και από την περιουσία του οφειλέτη, χωρίς περουσιακά κριτήρια που ζητούσαν οι θεσμοί, με σκοπό να μην πληρώνουν οι οφειλέτες μόνον με βάση το «πόσα βγάζουν» αλλά και το «πόσα έχουν» (δηλαδή να ρευστοποιούν από μόνοι τους μέρος της περιουσίας τους ή να τους γίνει κατάσχεση και πλειστηριασμός αντί για ρύθμιση σε δόσεις).
3. Παράταση 1 μήνα και στις 120 δόσεις: παρά τη «γκρίνια» των τεχνικών κλιμακίων πως η έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων θα έχει αρνητική επίπτωση στα έσοδα του προϋπολογισμού («τρύπα» 200 εκατ. ευρώ) φέρονται να πείστηκαν τελικώς να δώσει το υπουργείο Οικονομικών παράταση έως τέλος Οκτωβρίου στην διορία υποβολής αιτήσεων που έληγε κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα.
Ωστόσο, έχοντας υπόψιν πως οι επικεφαλής των θεσμών έχουν μόνιμη «αλλεργία» στις έκτακτες ή πάσης φύσεως ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο, στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι προετοιμασμένοι και για ένα δεύτερο (αν χρειαστεί) γύρο αναμέτρησης αυτήν την εβδομάδα, ώστε σε ένα μήνα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος να καταθέσουν τον νέο Προϋπολογισμό και ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο με όλες τις μειώσεις φόρων, τις οποίες έχει εξαγγείλει για το 2020 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. newmoney
Χριστόψωμο: Η συνταγή για το ψωμί του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στην
Τριφυλία
-
Η παραδοσιακή συνταγή για χριστόψωμο, που σύμφωνα με την παράδοση την
φτιάχνουμε μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα.
Το Χριστόψωμο στην Τριφυλία αποτελεί πα...
Πριν από 7 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα