Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΦΚΑ: Αδειάζει η κλεψύδρα για τις 120 δόσεις - Ποιες αιτήσεις μπορούν να γίνουν μετά το πέρας της προθεσμίας

Οδηγίες για την εφαρμογή της ρύθμισης οφειλών των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία δίνει σχετικό έγγραφο του ΕΦΚΑ καθώς πλέον αρκεί η αίτηση στον ΕΦΚΑ μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη αίτηση στο ΚΕΑΟ μπορεί να γίνει μετά την πάροδο της εν λόγω ημερομηνίας.
Το έγγραφο του ΕΦΚΑ βγήκε για να δοθούν οδηγίες καθώς η ψήφιση του αναπτυξιακού σχεδίου νόμου που περιλαμβάνει την παράταση της δεύτερης φάσης μέχρι 31.12.2019 θα γίνει μετά τις 30 Σεπτεμβρίου.
Σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης κρίνεται απαραίτητο όπως διευκρινιστούν τα εξής:
- Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες η διαδικασία περιλαμβάνει δύο στάδια:
Α΄ Στάδιο: Προσδιορισμός – επανυπολογισμός των οφειλών
Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στον δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ, και περιλαμβάνει επιμέρους βήματα:
α. είσοδο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και επαλήθευση των προσωπικών στοιχείων και στοιχείων επικοινωνίας.
Με την ολοκλήρωση του βήματος αυτού το αίτημα καταχωρίζεται και θεωρείται

εμπρόθεσμο. Συνεπώς, οι οφειλέτες που θα πραγματοποιήσουν το βήμα αυτό μέχρι τις 30/9/2019 δεν πρέπει να ανησυχούν αν καθυστερήσει ο προσδιορισμός της οφειλής, διότι θα έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα για ένταξη στην ρύθμιση.
β. Δηλώσεις που αφορούν την ασφαλιστική κατάσταση (υποψήφιος ή μη συνταξιούχος, ένταξη ή μη στον Ν. 3869/2010 και επιβεβαίωση αριθμών μητρώου στους τ. Φορείς).
γ. ενημέρωση του οφειλέτη για το ύψος των οφειλών του ανά τ. Φορέα πριν και μετά τον επανυπολογισμό και επιλογή του ποσού οφειλών (με επανυπολογισμό ή μη) που θα προωθηθεί στο ΚΕΑΟ προς ρύθμιση.
Β΄ Στάδιο: Υποβολή αίτησης ρύθμισης οφειλών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑΟ.
Οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πριν και μετά τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, θα πρέπει να τις ρυθμίσουν ξεχωριστά (ρύθμιση για οφειλές μέχρι 31/12/2016 και άλλη ρύθμιση για οφειλές από 1/1/2017 και εφεξής). Απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε ρύθμιση των οφειλών μέσω διαδικτύου είναι η πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΚΕΑΟ και η λήψη κωδικών πρόσβασης. Για κάθε Φορέα στον οποίο υπάρχουν οφειλές (π.χ. ΕΦΚΑ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ και τ. ΟΑΕΕ) απαιτείται ξεχωριστή πιστοποίηση.
Συνεπώς η αίτηση για ρύθμιση στο ΚΕΑΟ μπορεί να γίνει μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, όταν διαβιβαστούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ.
- Για τους εργοδότες οφειλέτες η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΚΕΑΟ.
Επισημαίνεται ότι για τους οφειλέτες του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η αίτηση στο ΚΕΑΟ πρέπει να έχει υποβληθεί μέχρι την προαναφερόμενη καταληκτική ημερομηνία, ήτοι 30/9/2019. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση του ν.
4611/19 είναι και η καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Όσον αφορά εργοδότες-οφειλέτες πλην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που αδυνατούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά για ρύθμιση βάσει των διατάξεων του ν.4611/19 μέχρι 30/9/2019, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η ένταξη όλων των οφειλών τους στο ΚΕΑΟ αρκεί η αίτηση για προσδιορισμό της οφειλής και διαβίβασή της στο ΚΕΑΟ να υποβληθεί στον τέως Φορέα ή το ΕΤΕΑΕΠ μέχρι 30/9/2019, δεδομένου ότι η μη υποβολή της αίτησης δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα.
Συνεπώς και σ’ αυτές τις περιπτώσεις η αίτηση για ρύθμιση στο ΚΕΑΟ μπορεί να γίνει μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, όταν διαβιβαστούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ.  dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα