Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΦΚΑ Εκκαθαριστικά συντάξεων: Αναρτώνται από Τρίτη 1/10 - Δείτε πώς θα τα κατεβάσετε (pics)

Αναρτώνται αύριο τα εκκαθαριστικά των συντάξεων για τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Η ανάρτηση αφορά περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχους που δεν γνωρίζουν πως προκύπτει το ποσό της σύνταξης τους ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά του επανυπολογισμού της σύνταξης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.
Ουσιαστικά αφορά τις παλιές συντάξεις, όσες δηλαδή καταβάλλονταν έως και 12 Μαΐου 2016 (πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου) και έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον τύπο του νόμου Κατρούγκαλου και απονέμονται από τον περασμένο Ιανουάριο επανυπολογισμένες.
Η κατηγορία αυτή των συνταξιουχων δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού αν και εισπράττουν το ίδιο ποσό.
Πώς θα δείτε τα ενημερωτικά σημειώματα
Αρχικά θα μπείτε στην σελίδα efka.gov.gr και θα κατεβείτε κάτω κάτω στην σελίδα που θα

γράφει "Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για Συνταξιούχους"









Τι περιλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά

Στα ενημερωτικά σημειώματα θα περιλαμβάνεται: η εθνική σύνταξη, δηλαδή το ποσό της εθνικής σύνταξης που φτάνει τα 384 ευρώ για όλους όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και πάνω και μειώνεται 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ, η ανταποδοτική σύνταξη,το ποσό της οποίας εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο και υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, το χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης και η προσωπική διαφορά, δηλαδή η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν τον Μάιο του 2016 και το ποσό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό.
Το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης όπως και της προσωπικής διαφοράς είναι το νέο ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος από 1/1/2019.
Θετική και αρνητική προσωπική διαφορά
Στην περίπτωση της αρνητικής προσωπικής διαφοράς, όπου ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν θετικό πρόσημο, δηλαδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μεγαλύτερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016, προβλέπεται αύξηση σε πέντε δόσεις (έως το 2023).
Στην περίπτωση της θετικής προσωπικής διαφοράς σημαίνει ότι ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν αρνητικό πρόσημο, δηλαδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μικρότερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016, προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και «πάγωμα» της σύνταξης.
Μάλιστα στην περίπτωση αυτή το ποσό της θα συμψηφίζεται με τις γενικότερες αυξήσεις που προβλέπεται να δίνονται στις συντάξεις από το 2023 και μετά (με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) έως ότου η προσωπική διαφορά εξαλειφθεί. dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα