Αλλά αίτηση προσδιορισμού έως 30/9/2019
«Άτυπη παράταση», τρόπον τινά, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 για την ολοκλήρωση της ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ταμεία δίνει στους οφειλέτες μη μισθωτούς και αγρότες διάταξη στον αναπτυξιακό (προσθήκη στο άρθρο 13 του Ν. 4611/2019, όπως ισχύει), σύμφωνα με την οποία οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν υπολογισμό των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ ως το τέλος του μήνα και να ρυθμίσουν τα χρέη τους ως το τέλος του χρόνου.
Απαραίτητη προϋπόθεση, φυσικά, είναι να υποβληθεί το επόμενο 8ήμερο, δηλαδή αυστηρά έως τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, η αίτηση προσδιορισμού οφειλών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.
Παρά ταύτα, τα προβλήματα πολλά: «Μπερδεμένο» πληροφοριακό για τον απλό χρήστη – φορολογούμενο, που χρειάζεται το λογιστή του, «τυφλή αίτηση» εδώ και τώρα χωρίς να μπορείς να καταλάβεις επακριβώς τι περιμένει τη… σύνταξή σου ούτε και με τη βοήθεια λογιστή, πολλαπλές πιστοποιήσεις επί οφειλών σε περισσότερα παλαιά ταμεία και
περισσότερες δόσεις.
Όσον αφορά στη ρύθμιση για οφειλές στους ΟΤΑ, παρατείνεται επίσης ως 31 Δεκεμβρίου.
ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Δεν ισχύει κάτι ανάλογο για τις οφειλές εργοδοτών (άρθρο 4 - οφειλές εργοδοτών), για τους οποίους, άλλωστε, δεν προβλέπονται δύο στάδια (όπως παρακάτω), αλλά όπως ορίζεται σχετικά, «υποβάλλεται απευθείας αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ».
ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ
Στο άρθρο 13 του ν. 4611/2019 όπως ισχύει προστίθεται η παράγραφος 2 και διαμορφώνεται ως εξής:
1. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος υποβάλλεται έως 30/9/2019.
2. Ειδικότερα για τους οφειλέτες των άρθρων 2 (οφειλές μη μισθωτών) και 3 (οφειλές από αγρότες) όπου η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση περιλαμβάνει δύο στάδια, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 παρ. 3 του παρόντος νόμου, η ως άνω καταληκτική ημερομηνία αφορά στην υποβολή του αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ (1ο στάδιο). Στις περιπτώσεις αυτές η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει και μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, όταν διαβιβαστούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ και εφόσον υποβληθεί η αίτηση (2ο στάδιο) για την υπαγωγή στην ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποβληθεί μετά την 31/12/2019.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Με πρόσφατη απόφαση του η συντονιστική των δικηγορικών συλλόγων της χώρας ζητάει παράταση, και σημειώνει εύλογα:
«Η διαφαινόμενη επιλογή της Πολιτείας να θεωρεί εμπρόθεσμη την αίτηση ρύθμισης εφόσον έχει οριστικοποιηθεί η αίτηση μέχρι 30/9/2019 δεν φαίνεται να επιλύει το πρόβλημα για τους ακόλουθους λόγους:
1. Αν δεν εμφαίνεται το σύνολο των χρεών στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, δεν μπορεί ο ασφαλισμένος να έχει εικόνα της οφειλής του και της σύγκρισης αυτής (με επανυπολογισμό ή χωρίς), ώστε να επιλέξει την πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση, δεδομένου ότι υπάρχουν περιπτώσεις που με τον επανυπολογισμό το ποσόν της οφειλής αυξάνεται (π.χ. ασφαλισμένοι τ. ΕΤΑΑ πρώτης πενταετίας).
2. Αν δεν εμφαίνεται το σύνολο των χρεών στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, δεν μπορεί ο ασφαλισμένος να δει τους μήνες οφειλής, ώστε να συνυπολογίσει την επιρροή που θα έχει στην ανταποδοτική του σύνταξη, σε περίπτωση επιλογής του επανυπολογισμού.
3. Με την «τυφλή» επιλογή οριστικής υποβολής της αίτησης ο ασφαλισμένος βρίσκεται σε μια διαρκή αβεβαιότητα, τόσον για τη βιωσιμότητα της ρύθμισης όσον και για τον προκαθορισμό των υποχρεώσεών του».
Ακόμα υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται βελτιώσεις η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς δεν είναι φιλική προς το χρήση – οφειλέτη και δημιουργούνται επιπροσθέτως προβλήματα επί πολλαπλής πιστοποίησης:
«Από τον καθημερινό χειρισμό της πλατφόρμας του ΚΕΑΟ έχει προκύψει μια σειρά προβλημάτων που εύκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Το περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το χρήστη, κάτι που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, όμως το κυριότερο πρόβλημα είναι η πολλαπλή πιστοποίηση.
Πράγματι, ασφαλισμένοι με οφειλές σε περισσότερα του ενός παλαιά Ταμεία, ή/και με οφειλές και στον ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, πρέπει, μετά την ολοκλήρωση της αίτησης στον ΕΦΚΑ, να κάνουν πολλαπλές πιστοποιήσεις. Αυτό φυσικά είναι επί ζημία του ασφαλισμένου, γιατί ουσιαστικά γίνονται πολλαπλές ρυθμίσεις, πολλαπλασιάζονται οι δόσεις των 50 ευρώ και ο ασφαλισμένος κάθε μήνα πρέπει να κάνει διαφορετικές καταβολές (πολλαπλές ταυτότητες οφειλής)». tharros
Σαν σήμερα 17/9, Ποιος ήταν ο ένας και μοναδικός Αυτοκράτορας των Ηνωμένων
Πολιτειών – Η ζωή και το έργο του Τζόσουα Νόρτον Α’
-
«Εγώ, ο Τζόσουα Νόρτον, με το παρόν, κατόπιν αιτήματος και επιθυμίας της
μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλώνω Αυτοκράτορας
της Αμ...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα