Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση: Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά έως 30.000 ευρώ Ποια πακέτα αναδρομικών εκκρεμούν ακόμα από τον ΕΦΚΑ


Εντός πέντε μηνών αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταβολή των αναδρομικών σε περίπου 55.000 συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση (δεν έχει προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός), αρχής γενομένης από τις μεγαλύτερες κατηγορίες συνταξιούχων που αφορούν παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.
Μετά την εκκίνηση λειτουργίας του νέου λογισμικού, που καθυστέρησε πάνω από 5 χρόνια, σε πρώτη φάση θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης που εκδίδονται από τώρα και μετά. Σε δεύτερη φάση, εντός Ιουλίου, θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των συντάξεων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και που έχουν εκδοθεί με τον ν. 4387/2016 και η απόδοση στη συνέχεια των αντίστοιχων αυξήσεων και αναδρομικών στους δικαιούχους.
Το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών
Αυτό το πακέτο των αναδρομικών θα είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων ετών, καθώς θα υπολογιστούν αναδρομικά έως και 5-6 ετών.
Πρόκειται συγκεκριμένα για τις προσαυξήσεις στις συντάξεις ασφαλισμένων που πλήρωναν εισφορές σε δύο ταμεία και στο μεταξύ οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από τον Μάιο του 2016 και έπειτα.
Οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ.
Στη δεύτερη αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.
Για παράδειγμα:
Συνταξιούχος του πρώην ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση επί 20 χρόνια στον ΟΑΕΕ, θα έχει προσαύξηση 270 ευρώ τον μήνα. Αν ήταν στην «ουρά» από το 2017, δηλαδή επί 60 μήνες, θα πρέπει να αναμένει αναδρομικά 16.200 ευρώ.
Γιατρός που εργαζόταν παράλληλα και στο Δημόσιο επί 30 έτη θα έχει προσαύξηση 450 ευρώ μηνιαίως. Αν έλαβε την πρώτη του σύνταξη το 2017, θα πρέπει να περιμένει αναδρομικά 27.000 ευρώ.
Τα προς επίλυση θέματα
Μετά την εκκίνηση της καταβολής των αναδρομικών για την παράλληλη ασφάλιση, που αποτελούσε μεγάλη εκκρεμότητα για τον ΕΦΚΑ, προς επίλυση παραμένουν τα εξής θέματα:
1. Πακέτο πληρωμών με αυξήσεις και αναδρομικά για περίπου 40.000 συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω οι οποίοι έμειναν λόγω τεχνικών δυσκολιών εκτός του επανυπολογισμού συντάξεων που προβλέπει ο νόμος 4670/2020 για όσους έχουν πάνω από 30 έτη εργασιακού βίου.
Σε αυτό το πακέτο είναι παλαιοί (πριν από τον Μάιο του 2016) και νέοι (μετά τον Μάιο του 2016) συνταξιούχοι, για τους οποίους ο επανυπολογισμός οδηγεί σε αύξηση συντάξεων, με δόσεις για τους παλιούς και εφάπαξ για τους νέους. Οι παλαιοί θα πληρωθούν τις 3 από τις 5 δόσεις της συνολικής αύξησης που βγάζει ο επανυπολογισμός, ενώ οι νέοι παίρνουν σε μία δόση όλη την αύξηση.
Τα αναδρομικά ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019 και ουσιαστικά φτάνουν έως σήμερα τους 32 μήνες. Για τους παλαιούς τα αναδρομικά θα είναι από το 1/5 της αύξησης, που σημαίνει, για παράδειγμα, ότι με αύξηση 100 ευρώ θα πάρουν αναδρομικά τα 20 ευρώ για 32 μήνες, δηλαδή 640 ευρώ, ενώ για τους νέους τα αναδρομικά θα είναι τα 100 ευρώ για 32 μήνες, δηλαδή 3.200 ευρώ.
2. Στην ουρά περιμένουν επίσης λίγες χιλιάδες απασχολούμενοι συνταξιούχοι που δεν έχουν λάβει ακόμη τα αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι από 60% σε 30%.
3. Αναδρομικά με νέα απόφαση του ΣτΕ. Παράλληλα οι συνταξιούχοι αναμένουν την κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τα αναδρομικά για τα «κομμένα» δώρα και τις επιστροφές των «κομμένων» επικουρικών. Ειδικότερα από το 2023 και σε δόσεις μελετά το οικονομικό επιτελείο να καταβάλει τα αναδρομικά συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τους παλαιούς συνταξιούχους σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίσει να τους δικαιώσει.
Οι συνταξιούχοι διεκδικούν:
Επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων (11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016).
Στην εφάπαξ καταβολή του δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ, και των δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν ως το 2012).
Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.
Πρόκειται για μια δικαστική απόφαση από την οποία ουσιαστικά διακυβεύεται ένα δημοσιονομικό κόστος που μπορεί, δυνητικά, να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές.
Οι διεκδικήσεις αφορούν:
723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών, και
1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα