Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Υπόθεση Λιγνάδη: Ενοχή για τρεις βιασμούς προτείνει ο εισαγγελέας


Την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων καταγγελλόντων ζητεί ο εισαγγελέας του Μεικτού ορκωτού δικαστηρίου της Αθήνας. Για την πράξη σε βάρος του 4ου καταγγέλλοντα ο εισαγγελέας ζητεί να κηρυχθεί αθώος ο κατηγορούμενος λόγω αμφιβολιών, καθώς δεν παρέστη στο δικαστήριο για να καταθέσει.
Ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλο, καταγωγή και στάτους κοινωνικό. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί την διάπραξη των εγκλημάτων. Τα συγκεκριμένα θύματα λόγω και της ανηλικότητάς τους, της καταγωγής και της οικογενειακής τους κατάστασης ήταν ο εύκολος στόχος του κατηγορούμενου, καθώς διασφάλιζε τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη του κατηγορούμενου δεν αναιρούν την ανάγκη για ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής».
«Κοινός παρανομαστής ο δόλος να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές»
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «κοινός παρανομαστής είναι ο δόλος για να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές. Κοινό χαρακτηριστικό των παθόντων ήταν η ανηθικότητα και το μη υποστηρικτικό περιβάλλον τους. Καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε επαγγελματική εξέλιξη λόγω των γνωριμιών του».
Μάλιστα, αναφορικά με τους ισχυρισμούς του Δημήτρη Λιγνάδη, ανάφερε ότι δεν υπήρχε καμία σκευωρία ή πλεκτάνη σε βάρος του, αλλά ακόμα και αν γίνει δεκτός ο ισχυρισμός του κατά τον εισαγγελέα, δεν είναι αρκετός.
«Δεν προκύπτει τέτοια κόντρα με το ΣΕΗ που να οδηγήσει στις κατηγορία» ενώ «δεν προέκυψε οργανωμένο σχέδιο για να στραφούν κατά της υπουργού πολιτισμού η οποία ουδέποτε έκανε αναφορά σε σκευωρία». Ο κατηγορούμενος σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις.
Σημειώνεται πως η απόφαση του δικαστηρίου, εκτός απροόπτου, αναμένεται στα μέσα Ιουλίου.
Τι είχε ισχυριστεί στην απολογία του
Καμία κατηγορία από όσες του αποδίδονται δεν είχε δεχθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος κατά την απολογία του υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει καν τους καταγγέλλοντες, κάνοντας λόγο για «σκευωρία».
Ο σκηνοθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, σημείωσε πως «βιαστής δεν υπήρξε ποτέ»: «Μπορεί να κολακεύτηκα, να φλέρταρα παραπάνω, να έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις, να είχα μια υπερβολή στην προσέγγισή μου στους ανθρώπους αλλά δεν κατηγορούμαι εδώ για πέφτουλας ή γύπας. Μπορεί να ξέφυγα σε αυτό τον τομέα, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ».
Στη συνέχεια, επιχείρησε να απαντήσει στην καταγγελία του δεύτερου μηνυτή, που όπως είπε τον γνώρισε μέσω μιας κοπέλας: «Στις Βάκχες η Ν.Ε. είχε ένα αδελφό που έφερνε στις πρόβες. Τον Θ. Ερχόταν συνεχώς μαζί μας. Μια μέρα μου λέει πρέπει να γνωρίσεις έναν φίλο μου “λίγο φαντεζί προσωπικότητα”, τον S , τον οποίο γνώρισα στα goodys στο κέντρο. Η N. μου είχε ζητήσει να ακολουθήσει την περιοδεία ο αδελφός της για να του κάνω αρχαία γιατί είχε κοπεί στο μάθημα».
Στη συνέχεια ακολούθησε ο εξής διάλογος με τον Πρόεδρο:
Π: Τι κοινό σημείο είχατε;
Κ: Ήθελα από παιδί να μεταδίδω γνώση, ειδικά σε όσους ήταν κενοί αυτής. Δεν αποκλείω και την αποφόρτιση.
Π: Είχε έρθει και στο σπίτι σας το 2015 ο S;
Κ: Ναι.
Π: Μας είπατε ότι καταλάβετε πως τον γοητεύσατε. Θα μας το εξηγήσετε λίγο;
Κ: Ήταν εκφραστικός στις εκδηλώσεις του. Βαφόταν. Χρησιμοποιούσε μια διάλεκτο που χρησιμοποιούν κάποιοι γκέι, δεν κάνω αξιολόγηση, απλώς περιγράφω.
Π: Είχατε συζητήσεις για ερωτικές προτιμήσεις;
Κ: Ίσως. Αλλά δεν έδωσα καμία σημασία.
Π: Δεν σας απασχόλησε να συζητάτε ερωτικές προτιμήσεις με ανήλικο;
Κ: Σας είπα πως δεν το αποκλείω. Τώρα μπορεί να ήταν μια φράση.
Π: Τι σήμαινε τον γοητεύσατε;
Κ: Από τα λεγόμενα του τα πάντα. Μου ζητούσε να βρεθούμε σε επαφή. Ήθελε να ολοκληρωθεί η γνωριμία μας. Με γλειψίματα…
Ο Δημήτρης Λιγνάδης ισχυρίστηκε πως δεν τον προβλημάτισε ότι ένας ανήλικος ήθελε επαφές μαζί του. «Ήταν παιχνίδι. Ανάμεσα στο «καλέ» και στο «μωρή». Δεν το σπουδαιολόγησα ποτέ».
Ο κατηγορούμενος απέκλεισε ότι το 2015, περίοδος που καταγγέλλεται για βιασμό, εκείνος να ήταν στην Επίδαυρο. «Μπορεί να πήγα το 2016 ή 2017 και να φωτογραφηθήκαμε. Το 2016 στην “Αντιγονη” με τον Λιβαθηνό κάναμε μια εκδρομή αναγνωριστική. Ένα μήνα πριν την παράσταση. Πιθανολογώ ότι ίσως να ήταν το 2016. Ίσως βρεθήκαμε, βγάλαμε μια φωτογραφία. Δεν πήγα ποτέ μαζί τους στην Επίδαυρο».
Π: Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων ότι σας είδαν…υπάρχει και φωτογραφία από το ξενοδοχείο.
Κ: Λόγω της φωτογραφίας κάνω την εκδοχή του 2016 ή 2017.
Π: Που ήσασταν εκείνη την περίοδο;
Κ: Έκανα πρόβες εντατικά, ήμουν στο στούντιο Αμαλία. Δεν έχω να το αποδείξω. Ξέρω ότι δούλευα πυρετωδώς, θα πήγαινα στην Ιθάκη να ξεκουραστώ και μετά ανέβαινε η παράσταση.
Οι καταγγελίες του τέταρτου άνδρα
Αναφερόμενος στον τέταρτο καταγγέλλοντα, ο Λιγναδης υποστήριξε ότι τον γνώρισε σε πλατεία, και «ανατρίχιασε», όταν έμαθε ότι στο σπίτι του δεν είχε ρεύμα και νερό.
«Του είχα πει ότι αν θελήσει να διαβάσει ή να πλύνει τα ρούχα του, το σπίτι μου είναι ανοιχτό. Ο ίδιος ενημέρωνε τη μητέρα του και μάλιστα γελούσαμε μαζί για τα πολωνικά που μιλούσαν. Ο Π. ερχόταν και έμενε κατά καιρούς. Ήρθε πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2015» ανέφερε ο Λιγνάδης και ακολούθησε ο εξής διάλογος
:Π: Ήρθε να μείνει;
Κ: Όχι να περάσει το βράδυ εκεί. Πέρασε κι αλλά βράδια. Όχι όμως να μετακομίσει.
Πρ. Είχατε ένα παιδί που πήγαινε σχολείο… δεν τον ρωτήσατε γιατί δεν πήγε σε συγγενείς;
Κ: Τον ρώτησα και μου λέει «δεν έχω κανέναν, θα συνεχίσω να πηγαίνω στο σκοτεινό μου σπίτι. Και του λέω να έρχεσαι εδώ να διαβάζεις.
Π: Μεγάλη ευθύνη…
Κ: Είναι μεγάλη ευθύνη και ίσως ήταν και λάθος μου που πήρα την ευθύνη αυτή.
Π: Δεν διακριβώσατε αν λέει αλήθεια, πώς ανοίξατε έτσι την πόρτα του σπιτιού σας;
Κ: Είναι ασυνήθιστο. Το έκανα με αγαθότατη πρόθεση.
Π: Ο τραυματισμός σας δεν σας τρόμαξε για το ποιους βάζετε σπίτι σας; Δεν ήσασταν πιο συγκρατημένος;
Κ: Δεν καταλαβαίνω πως τα συνδέετε;
Π: Ήταν άγνωστος στο περιστατικό και το ίδιο συνέβαινε στο σπίτι σας. Έμπαιναν άνθρωποι που δεν τους ξέρατε καλά. Δεν σας έκανε πιο συγκρατημένο ο φόβος;
Κ: Όχι, στο σπίτι μου έμπαιναν και άνθρωποι που ήξερα δυο λεπτά.
Πρ. Ήσασταν ανοιχτός δηλαδή;
Κ: Ανοιχτός μέχρι ηλίθιος.
Για τον τρίτο καταγγέλλοντα
Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και στον τρίτο άνδρα που τον καταγγέλλει για βιασμό, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να καταθέσει.
«Έβαλα τα γέλια μόλις έμαθα για την καταγγελία. Τους άλλους κάπως να σκεφτώ ότι τους έχω δει κάποιες φορές. Αυτό με σόκαρε. Δεν τον έχω δει ποτέ. Αυτή η κατασκευή…Δεν υπάρχει η περίπτωση Δ.Μ. Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου. Αμφιβάλλω αν είναι και υπαρκτό πρόσωπο. Περίμενα να δω, να έρθει εδώ να δω από κοντά το προϊόν της κατασκευής, της κατασκευής το τονίζω εναντίον μου. Δεν γνώριζα τη φάτσα του όταν τον είδα σε φωτογραφία. Τον 47χρονο Δ.Μ δεν το έχω δει ποτέ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα