Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Κόβουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους


Κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπ. Οικονομικών σήμερα στην Ολομέλεια η Αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεανώ Φωτίου μίλησε για τις δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σχετίζονται με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο χάνουν χιλιάδες ακραία φτωχοί συμπολίτες μας. 
Συγκεκριμένα, τόνισε τα εξής:
Για την τροπολογία για το Επίδομα Παιδιού: 
Καταθέτουμε την τροπολογία να μην συνυπολογίζεται το επίδομα παιδιού από το δηλούμενο εισόδημα για τη λήψη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Αφορά του ακραία φτωχούς ανθρώπους που βρίσκονται σε ανθρωπιστική κρίση. Είναι η δεύτερη τροπολογία που καταθέτουμε και αφορά το ΕΕΕ καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχασαν το ΕΕΕ γιατί σε μια νύχτα αυξήθηκε η αντικειμενική αξία του σπιτιού που έμεναν. Απορρίψατε την τροπολογία αλλά σας καλούμε πάλι να την κάνετε δεκτή.
Το Επίδομα Παιδιού θεσπίστηκε το 2018, με το ν. 4512/18 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που διπλασίασε όλα τα επιδόματα παιδιού όλων των κατηγοριών, διπλασιάζοντας και τις δαπάνες- από 650 εκατ. ευρώ τις φτάσαμε 1.100.000 δις ευρώ. Ο νόμος ανέφερε τότε ρητά ότι «Το επίδομα παιδιού απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 (Α΄152) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα παρά μόνον εάν ρητά προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο οικονομικών ενισχύσεων κοινωνικής προστασίας»
Η κυβέρνηση της ΝΔ αναθεώρησε το ΕΕΕ με το άρθρο 4 του ν. 4756/20, όπου εκεί δεν συμπεριέλαβε ότι εξαιρείται το επίδομα παιδιού από το δηλούμενο εισόδημα για τη λήψη του ΕΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά που έχουν καθόλου ή ελάχιστο εισόδημα, αποκλείονται ή λαμβάνουν μειωμένο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυτό, στις σημερινές συνθήκες, ισοδυναμεί με πλήρη αδυναμία επιβίωσής τους. Δεν είναι δυνατόν ένα επίδομα κοινωνικής προστασίας να καταργεί ή να ελαχιστοποιεί ένα άλλο επίδομα του ίδιου τύπου και ανάλογου σκοπού.
Για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που βρίσκονται σε λειτουργία με επιδικασμένα 200 εκατ. ευρώ χρωστούμενα στους εργαζόμενους, φέρνετε, με τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου ένα κόλπο δικής σας επινόησης. Υπόσχεστε συνέχιση της λειτουργίας χωρίς όμως, εργαζόμενους που θα απολυθούν και δε θα πάρουν ούτε ένα ευρώ.
Για την τροπολογία για τα Πόθεν Έσχες: Μια κυβέρνηση με υπερχρεωμένο κόμμα, με υπερχρεωμένο πρωθυπουργό και υπερχρεωμένους υπουργούς και βουλευτές οφείλει να μας εξηγήσει πώς εξυπηρετούνται αυτά τα δάνεια. Με χαριστικές ρυθμίσεις που σημαίνει ότι είστε υποχείρια των τραπεζών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα