Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - Στο «μικροσκόπιο» έγγραφα και χώροι που διαβιούν άγρια ζώα


Κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταβαίνει σήμερα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση θανάτωσης του χιμπατζή, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και κυβερνητική παρέμβαση.
Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε στο OPEN, νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς:
«Το πρώτο και βασικό είναι ότι τώρα το πρωί (σ.σ. οι δηλώσεις του έγιναν νωρίτερτα σήμερα) στέλνουμε ένα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων και από διάφορες διευθύνσεις του υπουργείου μας να ελέγξουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα όλων των ζώων στο Πάρκο, να ελέγξουν επίσης τους χώρους όπου διαβιούν τα άγρια ζώα και ιδιαίτερα να δώσουν έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας και των επισκεπτών και των εργαζομένων και των ιδίων των ζώων».
Δηλαδή «για ποιον λόγο κατάφερε ο χιμπατζής να διαφύγει, αν τηρούνται οι όροι ασφαλείας -που προφανώς δεν τηρήθηκαν δεδομένου ότι είχαμε αυτό το ατυχές και λυπηρό περιστατικό. Παράλληλα, απευθυνθήκαμε εγγράφως και στην ιδιοκτησία και τους θέσαμε μία σειρά αιτημάτων».
Πότε ελέγχθηκε τελευταία φορά το πάρκο
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι μια επιχείρηση οικονομικής δραστηριότητας, εξήγησε έπειτα ο Γιώργος Αμυράς, προσθέτοντας πως «όπως και κάθε άλλη επιχείρηση ελέγχεται από την περιφέρεια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ειδική επιτροπή που πραγματοποιεί τους ελέγχους και ο υφυπουργός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πότε έγινε έλεγχος τελευταία φορά, λέγοντας χαρακτηριστικά «ρωτήστε την περιφέρεια».

Νέα δήλωση του ιδρυτή Ζαν Ζακ Λεσουέρ
Από πλευράς του, ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, δήλωσε σήμερα ότι «υπάρχει μία επιτροπή που θα έρθει και νομίζω πως πολύ σωστά είπε ο κ. Αμυράς, να περιμένουμε το πόρισμά της και να απαντήσει η ίδια η επιτροπή αν τηρήθηκαν ή όχι τα μέτρα ασφαλείας»
Για το πώς κατάφερε να δραπετεύσει ο χιμπατζής, ο κ. Λεσουέρ ανέφερε πως «πολύ σωστό, δεν έχω τίποτα να προσθέσω, έχει δίκιο ο κ. Αμυράς».
«Το περιστατικό είναι πολύ απλό, αν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη. Υπήρχε μία έντονη διαμάχη μέσα στην ομάδα των χιμπατζήδων, έχουμε εννιά, είναι ένας μεγάλος χώρος, όλα αυτά τα ζώα έχουν γεννηθεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Τα τέσσερα από αυτά έχουν γεννηθεί σε εμάς, ο Μπαζού είναι μαζί μας 15 χρόνια, 12 χρόνια πριν στη Γαλλία. Ο Μπαζού κυνηγήθηκε από την υπόλοιπη ομάδα και στην έξαρση αυτής της διαμάχης, βγήκε έξω, πέρασε τα ηλεκτροφόρα καλώδια και βγήκε, έξω. Βρέθηκε στον εξωτερικό χώρο του Πάρκου και εν συνεχεία βγήκε έξω στο πάρκινγκ» δήλωσε έπειτα, περιγράφοντας τι συνέβη.
Υπενθυμίζεται πως λίγο μετά το συμβάν είχε συλληφθεί ο φροντιστής που πυροβόλησε το ζώο.
Πρόκειται για έναν 29χρονο, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέως ζώων, που ενημερώθηκε από την αστυνομία και ζήτησε να του αποσταλεί το προανακριτικό υλικό, αφού ολοκληρωθεί η δικογραφία.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι υπεύθυνοι του πάρκου που έδωσαν κατάθεση για το συμβάν, ανέφεραν ότι ο χιμπατζής κατάφερε και πήδηξε τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ψηλής περίφραξης του πάρκου, καθώς τον καταδίωκαν άλλα αρσενικά και βγήκε στα χωράφια έξω από τον χώρο του πάρκου.
Γνωστοποιείται ακόμα πως οι φροντιστές επιχείρησαν να τον προσεγγίσουν, με σκοπό αρχικά να τον ακινητοποιήσουν με όπλο που έφερε βέλος με αναισθητικό, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό, γι' αυτό αποφασίστηκε να θανατωθεί, με το σκεπτικό ότι αποτελούσε απειλή για τους εργαζόμενους ή πολίτες στην περιοχή. Την απόφαση εκτέλεσε ο 29χρονος φροντιστής, ο οποίος πυροβόλησε τον Μπαζού με καραμπίνα, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει.
Σημειώνεται, επίσης, ότι οι υπεύθυνοι του πάρκου ειδοποίησαν την αστυνομία αμέσως όταν ο χιμπατζής πήδηξε τον φράκτη, προκειμένου να πάρει μέτρα, αλλά μόλις έφτασαν οι αστυνομικοί στο σημείο οι φροντιστές είχαν ήδη σκοτώσει το ζώο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα