Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Πρόταση Πετράκου – Δρούγκα στο ΠεΣυΠ για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας


Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας κατέθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς έγκριση, για το θέμα «οι εξελίξεις για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας», την ακόλουθη πρόταση απόφασης:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου:Εκφράζει την ικανοποίηση του για την υπ’ αριθμό 1149/2022 απόφαση ΣτΕ υπέρ του προσφεύγοντα «Συλλόγου υπέρ των Μεσσηνιακών ελαιοκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η απόφαση αυτή ακυρώνει την Υ.Α. 331/20735(Ευάγγελου Αποστόλου) και υπερθεματίζει την αναγκαιότητα αυστηρής τήρησης της ευρωπαϊκής νομολογίας υπέρ της προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων και πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και της προστασίας ομάδων παραγωγών παραδοσιακών ευρωπαϊκών τροφίμων εξαιρετικής ποιότητας.
Επικυρώνει την απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου Δεκεμβρίου 2020, όπου μεταξύ άλλων ζητούσε «να καταργηθεί η ρύθμιση Αποστόλου και να επεκταθεί η ζώνη ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας σε όλη τη νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Νότια Ηλεία)».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έχοντας αποκλειστικό στόχο την ικανοποιητική και δίκαιη αμοιβή των αγροτών μας, την αύξηση της κατανάλωσης και την αύξηση των εξαγωγών αμιγώς ελληνικής ελιάς ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας και ποικιλίας Καλαμών και έχοντας πλήρη επίγνωση όλων των στρεβλώσεων και προβλημάτων που δημιουργήθηκαν γύρω από το ιστορικό μας προϊόν Ελιά Καλαμάτας
Απαιτεί:
α) Την εφαρμογή της απόφασης ΣτΕ και ακύρωση άμεσα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Υ.Α. Αποστόλου ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να στηριχτούν οι ελληνικές εξαγωγές.
β) Την σύνταξη ταχύτατα μελέτης τεκμηρίωσης και την άμεση υποβολή αιτήματος επέκτασης της γεωγραφικής και ποσοτικής βάσης του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» στη Νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία – Λακωνία – Αρκαδία και Νότια Ηλεία).
γ) Την υποστήριξη κάθε ενέργειας που αποσκοπεί στην δικαιωματική αφαίρεση του προστατευόμενου όρου γεωγραφικής ένδειξης «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» από τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Ποικιλιών FRUMATIS, ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ. Στόχος αποτελεί η ανάσχεση της σύγχυσης που προκάλεσαν όργανα του ΥΠΑΑΤ στη αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία, και το πρόγραμμα OLIVE YOU της ΠΕΜΕΤΕ, σε διεθνείς αγοραστές και καταναλωτές. Η υφιστάμενη σύγχυση ευνοεί την διάθεση «KALAMÁTA OLIVES» από κάθε ελαιοπαραγωγική χώρα του κόσμου σε βάρος των ελληνικών μας προϊόντων, παραπλανώντας αγοραστές και καταναλωτές διεθνώς, εφόσον προβάλλεται το τοπωνύμιο της ιστορικής πόλης «Kalamata» ως ένα ακόμα συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας Kalamon.
δ) Τον εκσυγχρονισμό και επικαιροποίηση των προδιαγραφών «Ελιά Καλαμάτας» ΠΟΠ σε συμφωνία με τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις στην παραγωγή τροφίμων και καταναλωτικές συνήθεις, στοιχεία που δημιουργούν νέο καθεστώς «παράδοσης». Η ενέργεια αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση εξαγωγών αμιγώς ελληνικών ελιών Καλαμών προστατευόμενης ονομασίας, στην ικανοποιητική και δίκαιη αμοιβή των ελαιοπαραγωγών και μεταποιητών και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής μας οικονομίας.
ε) Το ΥΠΑΑΤ να προσδιορίσει διεργασίες και χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο θα ενημερωθούν αρμοδίως οι Ευρωπαϊκές Αρχές για την αυστηρή προστασία του προστατευόμενου όρου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» για επιτραπέζιες ελιές Καλαμών, όπως ακριβώς ισχύει και για το ελαιόλαδο «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ΠΟΠ, και «ΟΥΖΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» ΠΓΕ. Στόχος αποτελεί η αποφυγή εμπορικών προβλημάτων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, και η ομαλή μετάβαση από την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση σε καθεστώς ευρωπαϊκής προστασίας προς την «Ελιά Καλαμάτας» γνωστή παγκοσμίως ως «Kalamata Olive».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα