Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Σαν Σήμερα, έκρηξη της Τουνγκούσκα: Ένας τεράστιος κομήτης πέφτει στη Γη και οι άνθρωποι νοιώθουν ότι ήρθε το τέλος του κόσμου

Μια μέρα σαν σήμερα, 30 Ιουνίου του 1908, στη Σιβηρία πέφτει ένας τεράστιος κομήτης. Οι πανικοβλημένοι κάτοικοι πιστεύουν ότι ήρθε το τέλος του κόσμου! Χάος! Αυτόπτης μάρτυς περιέγραφε, χρόνια μετά, πώς την ώρα που καθόταν να πάρει το πρωινό του, ο ουρανός σκίστηκε στα δύο και ολόκληρο το δάσος άρπαξε φωτιά, ενώ ακολούθησε ένα κύμα έντονης θερμότητας.
Ένας υπόκωφος δυνατός θόρυβος έδωσε τη θέση του σε μια βοή που θύμιζε κατολίσθηση, ενώ πολλοί ήταν οι αυτήκοοι μάρτυρες που παρομοίασαν τον ήχο με κανονιοβολισμούς πυροβολικού. Ο πόλεμος δεν είχε ξεσπάσει ακόμα, συνεπώς: Είχαμε το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο συμβάν πρόσκρουσης μετεωρίτη στη Γη, στην Ιστορία.
Ένας κομήτης, λοιπόν, έπεσε στη Σιβηρία κοντά στον ποταμό Podkamennaya Tunguska, από που πήρε το όνομά της η ευρύτερη περιοχή και παρότι αποκαλείται «συμβάν πρόσκρουσης», οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα ο αστεροειδής ή κομήτης ή μετεωρίτης θρυμματίστηκε σε ύψος πολλών χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος, πράγμα που εξηγεί την απουσία κρατήρα. Ο κομήτης, πιστεύεται ότι είχε διάμετρο από 50 έως 100 μέτρα! Το ότι αυτό συνέβη πάνω από μια ακατοίκητη περιοχή αποτελούσε αδιανόητα καλή τύχη.


Δεν αναφέρθηκαν πότε ανθρώπινες απώλειες, αλλά μία έκταση περίπου 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και κάπου 80 εκατομμύρια δέντρα υπέστησαν τρομακτική καταστροφή.
Αυτό θα είναι το τέλος του κόσμου...
Μια μαρτυρία περιγράφει το συμβάν με δέντρα να γκρεμίζονται, κεραυνούς να πέφτουν, να προκαλείται άνεμος τόσο ισχυρός που σήκωσε ανθρώπους στον αέρα και η γη να τρέμει ολόκληρη.
Στο μεταξύ ένα αλλόκοτο λαμπερό κυανόλευκο ουράνιο σώμα που αδυνατούσες να το κοιτάξεις έπεσε στο έδαφος και μετατράπηκε σε μία γιγάντια στήλη μαύρου καπνού! Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε πως όλοι οι χωρικοί πανικοβλήθηκαν και ξεχύθηκαν στους δρόμους, ενώ οι γυναίκες έκλαιγαν πιστεύοντας πως είχε έρθει το τέλος του κόσμου. Τα παράθυρα έσπασαν σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων και πολλοί ένοιωσαν έντονη θερμότητα κάτω από τα πόδια τους.
Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι η επιστημονική ανάλυση της περιοχής να αποκαλύψει ίχνη χημικών στοιχείων που υποδεικνύουν μία τεράστια πρόκριση εξωγήινου αντικείμενου. Για παράδειγμα εντοπίστηκαν επίπεδα ιριδίου παρόμοια με εκείνα στο όριο μεταξύ Παλαιογενούς και Κρητιδικής Περιόδου, όταν όπως πιστεύεται, ένα ανάλογο συμβάν μαζικού αφανισμού κατέστρεψε τις περισσότερες μορφές ζωής του πλανήτη συμπεριλαμβανομένων και των δεινοσαύρων.
Σαν 185 βόμβες της Χιροσίμα!
Η πτώση του κομήτη παρήγαγε περίπου 185 φορές περισσότερη ενέργεια από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα, ενώ προκάλεσε σεισμό ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Να πούμε ότι η περιοχή Tunguska της Σιβηρίας είναι ένα απομακρυσμένο μέρος, με σκληρό κλίμα. Έχει έναν μακρύ και βαρύ χειμώνα που ακολουθείται από μικρό δροσερό καλοκαίρι. Όταν πέφτουν οι βροχές, το έδαφος γίνεται ένας επικίνδυνος βάλτος· αυτό καθιστά την περιοχή εξαιρετικά δύσκολη για έρευνα. Όταν συνέβη η έκρηξη, ουδείς τολμούσε να πραγματοποιήσει αυτοψία. Άλλωστε οι ρωσικές αρχές είχαν πιο σοβαρά προβλήματα να ασχοληθούν: Οι ταραχές και η δυσφορία στη χώρα αυξάνονταν, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Ρωσική Επανάσταση έρχονταν καλπάζοντας.
Λίγες μόνο δεκαετίες αργότερα, το 1927, μια ρωσική ομάδα με επικεφαλής τον Λεονίντ Κούλιτς έκανε ένα ταξίδι στην περιοχή. Είχε αξιολογήσει μια περιγραφή του γεγονότος έξι χρόνια νωρίτερα και έπεισε τις ρωσικές αρχές ότι ένα ταξίδι θα άξιζε. Όταν έφτασε εκεί, η ζημιά ήταν ακόμα εμφανής, σχεδόν 20 χρόνια μετά την έκρηξη!
Τον ερευνητή, προβλημάτισε ότι δεν υπήρχε κρατήρας πρόσκρουσης, και κανένα απομεινάρια μετεωρίτη. Για να το εξηγήσει αυτό, υποστήριξε ότι το βαλτώδες έδαφος ήταν πολύ μαλακό για να κρατήσει ό,τι χτύπησε πάνω του και ότι τυχόν θραύσματα από τη σύγκρουση θα είχαν θαφτεί.
Οι Ρώσοι ερευνητές αργότερα είπαν ότι ήταν ένας κομήτης, όχι ένας μετεωρίτης που προκάλεσε τη ζημιά. Οι κομήτες αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από πάγο και όχι πέτρα, όπως οι μετεωρίτες.
Τέλος, μια εξωφρενική για την εποχή θεωρία ήταν ότι ένα διαστημόπλοιο με εξωγήινους έπεσε στο χώρο. Το 2007 μια ιταλική ομάδα υποστήριξε ότι λίμνη 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το επίκεντρο της έκρηξης θα μπορούσε να είναι ο κρατήρας της πρόσκρουσης. Η λίμνη Cheko, λένε, δεν εμφανίζεται σε κανέναν χάρτη πριν από το συμβάν του 1908.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα