Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

«Προσοχή συνταξιούχοι»: Έκαναν «ντελάλη» γνωστό καρδιοχειρούργο... με τεχνητή νοημοσύνη


«Προσοχή συνταξιούχοι. Αυτά είναι πολύ σημαντικά νέα για εσάς»: Αυτό φερόταν να λέει - με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης - ο γνωστός καρδιοχειρουργός Σωτήρης Πράπας απευθυνόμενος σε ηλικιωμένους ασθενείς με υπέρταση.
«Έχω κουραστεί να λέω ότι η υπέρταση πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ο θόρυβος και το βουητό στα αυτιά μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο».
Στην διαφημιστική απάτη, ο γνωστός καρδιοχειρουργός Σωτήρης Πράπας φαίνεται να διαφημίζει ένα φάρμακο που κάνει «θαύματα» μέσα σε ένα πρωινό: «Καθαρίστε τα αιμοφόρα αγγεία σας με το φάρμακο και μέχρι το πρωί θα έχουν φύγει 3 κιλά θρόμβοι αίματος».
Όπως καταγγέλλει ο ίδιος ο γιατρός, όλο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμη διαδικτυακή απάτη με εφαρμογή ΑΙ που πλέον εξελίσσεται σε μάστιγα.
«Δεν είμαι ο μόνος. Πρόκειται για ηλεκτρονική απάτη. Μάστιγα. Ίσως είναι ευλογία για πολλά πράγματα το διαδίκτυο αλλά δείτε τι άλλο μπορεί να συμβεί», αναφέρει μιλώντας στο MEGA.
Έμεινε έκπληκτος όταν ασθενείς του άρχισαν να τον προσεγγίζουνν και να τον ρωτούν περισσότερες πληροφορίες για το φάρμακο που δήθεν διαφήμιζε στο διαδίκτυο: «Ένιωθα πάρα πολύ άσχημα. Όλοι έχουμε ένα όνομα, ένα κύρος. Εγώ είμαι καρδιοχειρουργός, δεν έχω σχέση με φάρμακα και πωλήσεις. Ένιωσα ότι μου διασύρουν το όνομα».
Οι απατεώνες είχαν υποκλέψει ουσιαστικά τη φωνή του γιατρού από παλαιότερες συνεντεύξεις και με την χρήση AI τον εμφάνιζαν να λέει πράγματα που ουδέποτε έχει πει.
«Με τη φωνή μου την ίδια, είναι φοβερό»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, o Σωτήρης Πράπας δεν έχασε στιγμή και αμέσως απευθύνθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ωστόσο, ούτε οι δράστες έχουν εντοπιστεί, ούτε το επίμαχο βίντεο έχει «κατέβει» από το διαδίκτυο. Για την ακρίβεια παραμένει ανεβασμένο σε σελίδα του Facebook με 134.000 προβολές.
«Απευθύνονται σε ανθρώπους που θα τσιμπήσουν. Με φάρμακα που κάνουν πρόληψη και αυτό είναι ακόμη πιο επικίνδυνο. Πρέπει να το δει η Πολιτεία αυτό».
Ο γιατρός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αποκαλύπτοντας μάλιστα πως δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει θύμα διαδικτυακής απάτης.
Προσοχή! Οι ειδικοί συστήνουν στους καταναλωτές να μην αγοράζουν από επισφαλείς ιστοσελίδες και ειδικά όταν μιλάμε για φάρμακα, καθώς δεν είναι λίγοι οι απατεώνες που με την χρήση AI για τη δημιουργία deepfake φωνών προσπαθούν να παραπλανήσουν τους χρήστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα