Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Σαν σήμερα 16/6, Τελειώνει και τυπικά ο πολύνεκρος εμφύλιος Πόλεμος των Ρόδων στην Αγγλία – Οι Τυδώρ στην εξουσία

Ήταν ο Πόλεμος των Ρόδων που εφερε τη δυναστεία των Τυδώρ στον θρόνο της Αγγλίας.
Δυο χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς και η Ευρώπη ουδεμία ισχύ έχει απέναντι στην επερχόμενη μουσουλμανική λαίλαπα, ούτε καν σκέψη για αντιδράσεις αφού τα εσωτερικά προβλήματα κάθε χώρας ποικίλουν και πολλά είναι μεγαλύτερα από το να σκεφτούν έστω: «τι γίνεται με τους Τούρκους»… Τους Τούρκους, που θα βρουν μπροστά τους οι λαοί της γηραιάς ηπείρου 100 χρόνια μετά.
Όμως, τότε η χρονιά ήταν 1455 και μόλις έχει ξεσπάσει ο Πόλεμος των Ρόδων στην Αγγλία. Ο Πόλεμος των Ρόδων ήταν εμφύλια διαμάχη για τη διαδοχή στον θρόνο· πήρε το όνομά του από τα εμβλήματα των δυο αντιμαχόμενων Οίκων: το λευκό ρόδο του Οίκου της Υόρκης και το κόκκινο ρόδο του Οίκου των Λάνκαστερ. Οι μάχες κράτησαν 32 χρόνια και στη διάρκεια του πολέμου η πλάστιγγα της νίκης έγερνε πότε προς τα λευκά Ρόδα και πότε προς τα κόκκινα.
Μια μέρα σαν σήμερα, 16 Ιουνίου του 1487 διεξήχθη η Μάχη του Στόουκ Φιλντ που έκλεισε τυπικά την αυλαία του Πολέμου.
Αν και συχνά, εκείνη η μάχη, καταγράφεται ως υποσημείωση πλάι στις μεγάλες αναμετρήσεις μεταξύ των Υορκ και Λάνκαστερ, ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από τη Μάχη του Μπόσγουορθ, με πολύ βαρύτερες ανθρώπινες απώλειες- πιθανώς λόγω του εδάφους που υποχρέωσε τις δύο πλευρές σε πάλη σώμα με σώμα.

Ο βασιλιάς Ερρίκος ο VII.

Στο τέλος, όμως, η νίκη του Ερρίκου του Ζ’ ήταν συντριπτική. Σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι του Οίκου των Υορκ σκοτώθηκαν. Η μάχη κράτησε πάνω από τρεις ώρες. Σύμφωνα με τον Γάλλο ποιητή, χρονικογράφο και τροβαδούρο Ζαν Μολινέ: μέχρι το τέλος της μάχης, οι πολεμιστές των Υορκ είχαν «γεμίσει με βέλη κι έμοιαζαν σαν σκαντζόχοιροι»!
Ο πόλεμος τέλειωσε και ο βασιλιάς Ερρίκος ο Ζ’ θα πέθαινε, λίγα χρόνια μετά, από φυματίωση στο παλάτι του Ρίτσμοντ στις 21 Απριλίου 1509, αφού θα θρηνούσε για τον θάνατο όλων των αγαπημένων του· τον διαδέχθηκε στον θρόνο ο δεύτερος γιος του, ο διαβόητος Ερρίκος Η'. Από… Ρόδο βγήκε αγκάθι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα