Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Έρχεται το επίδομα ανεργίας με «μπόνους» για προϋπηρεσία


Στην τελική ευθεία μπαίνει η μεταρρύθμιση για το επίδομα ανεργίας, με την οποία θα καθιερωθεί, μεταξύ άλλων, ένα μπόνους για κάθε άνεργο που προσδιορίζεται με βάση τον χρόνο προϋπηρεσίας και τις εισφορές που έχει πληρώσει. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στο εποχικό επίδομα στον τουρισμό, που εκτιμάται ότι λειτουργεί σαν αντικίνητρο για την αναζήτηση εργασίας.
Η νέα υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, θα βρει στο γραφείο της το σχέδιο μεταρρύθμισης του επιδόματος ενεργείας που έχει συντάξει ο ΟΟΣΑ. Πρόκειται για τη μελέτη με τίτλο «Επιδόματα ανεργίας στην Ελλάδα: Τρέχουσες προκλήσεις και προτάσεις για μεταρρύθμιση», η οποία προτείνει μια νέα αρχιτεκτονική για τα επιδόματα ανεργίας.
Ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης προανήγγειλε, μιλώντας σε συνέδριο του ΤΜΕΔΕ, τις μεταρρυθμίσεις στην επιδότηση ανεργίας με βασικό άξονα τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, σημειώνοντας ότι η μελέτη του Οργανισμού προτείνει να καθιερωθεί μεγαλύτερη διασύνδεση του επιδόματος ανεργίας με το ύψος του μισθού και την προϋπηρεσία των δικαιούχων.
Στην ίδια συζήτηση, ο κ. Πατέλης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι εξετάζονται περικοπές στο εποχικό επίδομα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, καθώς το χαρακτήρισε ως «αντικίνητρο» για την είσοδο στην αγορά εργασίας.
Το μπόνους προϋπηρεσίας
Η κυριότερη αλλαγή που έρχεται στην επιδότηση της ανεργίας αφορά τη σύνδεση της παροχής με τον χρόνο προϋπηρεσίας και τις εισφορές που έχουν παρακρατηθεί από τους μισθούς. Έτσι, επιδότηση θα χτίζεται ως εξής:
  • Το βασικό επίδομα θα συνεχίσει να αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού.
  • Για τους ανέργους που έχουν συμπληρώσει ένα ελάχιστο όριο συνεχόμενης απασχόλησης, για παράδειγμα πέντε χρόνια, το επίδομα θα προσαυξάνεται με ένα τύπο υπολογισμού που θα ενσωματώνει τον χρόνο απασχόλησης και τις εισφορές που έχουν παρακρατηθεί. Έτσι, θα διαμορφώνεται ένα μπόνους που θα είναι διαφορετικού ύψους για έναν άνεργο, για παράδειγμα, με επτά χρόνια προϋπηρεσίας και αποδοχές 1.000 ευρώ και για έναν άλλο άνεργο που έχει στο ενεργητικό του 10 χρόνια προϋπηρεσίας με μισθό 1.300 ευρώ.
  • Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει, κατά μέσο όρο αυτό το μπόνους προϋπηρεσίας θα είναι της τάξεως των 200 ευρώ για όσους θα το λαμβάνουν, ενώ σε κάθε περίπτωση η επιδότηση ανεργίας για όσους έχουν προϋπηρεσία δεν θα μπορεί ξεπερνά το 75% - 80%, ώστε να μη λειτουργήσει η αύξηση της επιδότησης ως αντικίνητρο για την εργασία.
Με τη μεταρρύθμιση στην επιδότηση ανεργίας σχεδιάζεται και μία ακόμη αλλαγή που έχει στόχο να αυξήσει την πίεση στους ανέργους να βρουν σύντομα μια νέα θέση απασχόλησης. Ενώ δεν θα αλλάξει το συνολικό ποσό της επιδότησης για κάθε δικαιούχο, θα διαφοροποιηθεί η κατανομή του, ώστε οι μεγαλύτερες καταβολές να γίνονται το πρώτο τρίμηνο και ακολούθως να μειώνονται προοδευτικά. Επίσης, θα καταργηθεί το επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους που χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα