Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Κεντροαριστερά: Καταιγίδα στο ΠΑΣΟΚ με θέμα ηγεσίας – Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το αίτημα για εσωκομματικό δημοψήφισμα

Οριζόντιες αναταράξεις προκαλεί στην ευρύτερη Κεντροαριστερά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ πέρασαν κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που έθεσαν οι πρόεδροι των δύο κομμάτων, με αποτέλεσμα η συζήτηση στα δύο κόμματα να «φουντώσει» για τα καλά.
Καταιγίδα στο ΠΑΣΟΚ και θέμα ηγεσίας - Τι θα κάνει ο Δούκας;
Στο ΠΑΣΟΚ, η συζήτηση που άνοιξε με τη δήλωσή της η Νάντια Γιαννακοπούλου το βράδυ των εκλογών, μετατράπηκε σε… θύελλα. Σήμερα, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, άνοιξε με επιστολή του διάπλατα θέμα ηγεσίας, στον απόηχο της δυσαρέσκειας που προκάλεσε η δήλωση Ανδρουλάκη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, περί ασυμμετρίας αποτελεσμάτων στην Αττική και την Επικράτεια.

 
 Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κωνσταντινόπουλος, πρότεινε συντεταγμένες και άμεσες διαδικασίες όπως με την σύγκλιση των κομματικών οργάνων και της προσφυγής στις εσωκομματικές κάλπες μέχρι το τέλος του 2024.
Όπως αναφέρει η Κάτια Φωτιάδου στο OPEN, σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ εσωκομματικές εκλογές προγραμματίζονται για το φθινόπωρο του 2025. Ωστόσο ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην επιστολή του μιλά για επίσπευση των διαδικασιών καθώς επίσης και για το στόχο του κόμματος για τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές που δεν επετεύχθη. Επίσης τόνισε ότι είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση στην οποία το ΠΑΣΟΚ είναι στάσιμο στα μεγάλα αστικά κέντρα και τόνισε ότι η παράταξη πρέπει να αξιοποιήσει τον πολιτικό χρόνο και να μην το σπαταλήσει ως τις εθνικές εκλογές. Μιλάει επί της ουσίας για μια επανεκκίνηση με ένα ηγετικό πολιτικό οργανωτικό restart για το ΠΑΣΟΚ.
Την επιστολή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στήριξε πολύ γρήγορα ο Παύλος Γερουλάνος, ζητώντας γρήγορη και συντεταγμένη διαδικασία που θα πάει σε βάθος τη συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ και θα καταλήξει άμεσα σε «δια ταύτα».


Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3, ο κ. Γερουλάνος χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση Κωνσταντινόπουλου, απορρίπτοντας όμως τα σενάρια για συνενώσεις κομμάτων στην κεντροαριστερά. Ο ίδιος δεν είπε εάν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά δήλωσε ότι θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του κόμματος με κάθε τρόπο.
Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσε και o ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος εξελέγη πρώτος στις ευρωεκλογές με 123.294 σταυρούς. «Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», αναφέρει ο ευρωβουλευτής του κόμματος και τονίζει ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».
Επίσης, το βράδυ της Τετάρτης, η Νάντια Γιαννακοπούλου επανήλθε σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους: Σε συνέντευξή της στο Action24 επανέλαβε πως υπάρχει θέμα ηγεσίας και σημείωσε πως «ήμασταν δεύτεροι στα γκάλοπ και βγήκαμε τελικά τρίτοι»
Ο κ. Ανδρουλάκης μέσω διαρροών απάντησε αρνητικά στο αίτημα για επίσπευση διαδικασιών για εκλογή ηγεσίας. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη δήλωναν πως «το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό», καθώς τώρα «το ζήτημα τώρα είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης».
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα ότι «δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες» και προσθέτουν ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων».
Με το που άνοιξε οι συζήτηση για ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, αρκετοί ήταν αυτοί που είδαν ως πιθανό αντίπαλο του κ. Ανδρουλάκη τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος απολαμβάνει ευρεία δημοφιλία που εκτείνεται πέρα από τα στενά κομματικά όρια. Ο ίδιος προς ώρας δεν έχει τοποθετηθεί, όμως με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη που θα δώσει σε Κυριακάτικη εφημερίδα, η οποία κατά πληροφορίες θα έχει πολιτικό περιεχόμενο
Αμφισβήτηση -ξανά- για Κασσελάκη και σκληρά μηνύματα
Στον ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στο κόμμα μετά τις χαμηλές εκλογικές πτήσεις ξεκίνησε και ήδη άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες φωνές που ζητούν συνεργασία τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο και με τη Νέα Αριστερά.
Μια συζήτηση που εντάθηκε μετά την πρωτοβουλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Γιάννη Ραγκούση για τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος προκειμένου το κόμμα τους να συμμετάσχει ενεργά στις διαδικασίες για τις συνεργασία του προοδευτικού χώρου. Η πρωτοβουλία κατά πληροφορίες, θα κατατεθεί στα κομματικά όργανα (είτε στην ΠΓ είτε στην ΚΕ), ενώ υπενθυμίζεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι θα συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Ιουνίου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των δύο στελεχών, η πρότασή τους αφορά πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καθώς είναι τα κόμματα που έλαβαν τα ισχυρότερα ποσοστά στις τελευταίες ευρωεκλογές και χωρίς τη συμμετοχή και των δύο ενότητα του προοδευτικού χώρου μπορεί να κριθεί ατελέσφορη.
Η πρωτοβουλία των δύο, έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης έκκλησης από τον Διονύση Τεμπονέρα τον Αντώνη Κοτσακά, οποίοι προ ημερών πρότειναν τη συγκρότηση κοινού συντονιστικού οργάνου για τη «διαμόρφωση συνθηκών ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου». Δηλαδή πρότειναν τη συγκρότηση ενός οργάνου με συμμετοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς.
Πρωτοβουλίες που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται πως δεν βλέπει με ιδιαίτερα καλό μάτι. Χαρακτηριστική ήταν και η απάντηση τού σε ερώτηση για τον κ. Τεμπονέρα κατά τη σημερινή ραδιοφωνική του συνέντευξή. Είπε χαρακτηριστικά πως κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι δικαίωμα του καθενός να αλλάξει πορεία» ανέφερε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα