Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Τα ψιλά γράμματα στα νέα στεγαστικά δάνεια για νέους


Τα δεδομένα που θέλουν την απόκτηση ενός σπιτιού να αποτελεί άπιαστο όνειρο για την πλειονότητα των Ελλήνων, και δη των νέων, προσπαθούν να ανατρέψουν οι τράπεζες, λανσάροντας νέα στεγαστικά δάνεια, με ευνοϊκούς όρους και προνομιακή τιμολόγηση.
Πιο αναλυτικά, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση, η οποία, μεταξύ άλλων, ενεργοποίησε το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε περίπου 10.000 νέους έως 39 ετών να αποκτήσουν τη δική τους στέγη, η μία μετά την άλλη οι τράπεζες ρίχνουν στην αγορά στεγαστικά δάνεια, απευθυνόμενα σε άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 45 ετών. Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα προσφέρουν ήδη αυτά τα πακέτα στους πελάτες τους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», το ίδιο σχεδιάζει να πράξει προσεχώς και η Τράπεζα Πειραιώς.
Οπως, ωστόσο, συμβαίνει με σχεδόν όλα τα συμβόλαια, έτσι και σε αυτή την περίπτωση δεν λείπουν τα ψιλά γράμματα ή ορθότερα τυχόν όροι και προϋποθέσεις που οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες πρέπει να λάβουν υπόψη πριν από τη λήψη κάποιας απόφασης.
Συγκεκριμένα:
Το ποσοστό χρηματοδότησης: Σε αντίθεση με τα κλασικά στεγαστικά δάνεια, όπου το ποσοστό της χρηματοδότησης φτάνει έως και το 80%, στα νέα προϊόντα δίνεται η δυνατότητα ακόμη χαμηλότερης ιδίας συμμετοχής, με εκκίνηση το 10% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Αυτό, ωστόσο, υπόκειται σε προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα συνδέει τη χρηματοδότηση 90% με την ενεργειακή κλάση του ακινήτου, δηλαδή, αυτό θα πρέπει να είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας τουλάχιστον Γ).
Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούν στο «b.s.» στελέχη των τραπεζών, για να λάβει ένας δανειολήπτης το συγκεκριμένο ποσοστό θα πρέπει να μπορεί και να το «σηκώσει», λαμβάνοντας υπόψη (και) την οικονομική του κατάσταση.
Το επιτόκιο: Τόσο στα κλασικά όσο και στα νέα στεγαστικά δάνεια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι το είδος του επιτοκίου (σταθερό ή κυμαινόμενο) ή ακόμη και να το αλλάξουν στη συνέχεια, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο.
Πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, ωστόσο, καλό θα ήταν να εξετάσουν προσεκτικά τι προσφέρει η κάθε τράπεζα. Η Alpha Bank, για παράδειγμα, παρέχει τη δυνατότητα επιλογής χαμηλού σταθερού επιτοκίου, ύψους 2,50% (+ εισφορά Ν.128/75), εν συγκρίσει με τα σημερινά επιτόκιά της.
Αυτή η τιμολόγηση, ωστόσο, όπως σημειώνεται και από την τράπεζα, αφορά στην πρώτη τριετία, ανεξαρτήτως Loan to Value (σ.σ.: αξία δανείου ως προς την αξία του ακινήτου). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά το πέρας της επίμαχης περιόδου οι δανειολήπτες έχουν δύο επιλογές: είτε να συνεχίσουν με σταθερό επιτόκιο, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί εκείνη τη χρονική στιγμή, είτε να αλλάξουν σε κυμαινόμενο επιτόκιο, με βάση το Euribor 3 μηνών + το spread που θα κυμαίνεται από 2,10% μέχρι 2,20%. Οπως και να έχει, η Alpha Bank έχει εξασφαλίσει πως οι δικαιούχοι των συγκεκριμένων προγραμμάτων θα λαμβάνουν τη χαμηλότερη τιμολόγηση, ανεξαρτήτως Loan to Value.
Τα περιφερειακά έξοδα: Και οι τρεις τράπεζες που προσφέρουν τα ειδικά στεγαστικά δάνεια για νέους «χαρίζουν» κάποια από τα περιφερειακά έξοδα. Ενδεικτικά, η Eurobank απαλλάσσει τους δανειολήπτες από την υποχρέωση καταβολής της δαπάνης για τον νομικό και τεχνικό έλεγχο, που υπολογίζεται σε 750 ευρώ, ενώ Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank τις δαπάνες εξέτασης του αιτήματος δανειοδότησης.
Στην περίπτωση της Alpha πρόκειται για ένα ποσό της τάξεως των 430 ευρώ (σ.σ.: η απαλλαγή ισχύει και για το καταναλωτικό δάνειο, ύψους 30.000 ευρώ, που προσφέρεται συνδυαστικά, με το κόστος να κυμαίνεται μεταξύ 80 ευρώ και 180 ευρώ). Οι προσφορές, ωστόσο, ισχύουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (έως τέλη Ιουλίου και εφόσον υπάρξει τελική έγκριση του δανείου έως τα τέλη του 2024 για τη Eurobank και μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους για την Alpha Bank), με τις πληροφορίες, ωστόσο, να θέλουν στη συνέχεια να εξετάζεται η καταβολή του μισού ποσού.
Πώς θα κινηθεί η στεγαστική πίστη
Στα επίπεδα των δύο προηγούμενων ετών αναμένεται να κινηθεί εφέτος η αγορά της στεγαστικής πίστης, με τις τράπεζες να λαμβάνουν ώθηση τόσο από το κράτος, με την επέκταση του προγράμματος «Σπίτι Μου», όσο και από τους μεσίτες με τους οποίους συνεργάζονται.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το 2022 η αγορά έκλεισε στο 1,213 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι οι εκταμιεύσεις άγγιξαν το 1,301 δισ. ευρώ. «Οι εκτιμήσεις για εφέτος υπολογίζουν σε 1,780 δισ. ευρώ τη νέα παραγωγή, εκ των οποίων τα περίπου 500 εκατ. ευρώ αφορούν σε εκταμιεύσεις του προγράμματος ‘’Σπίτι Μου’’», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Αξίζει να αναφερθεί πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε την επέκταση του προγράμματος, έτσι ώστε να καλύψει νοικοκυριά με όριο ηλικίας τα 50 έτη.
«Δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω κάτι ακόμη», ανέφερε χαρακτηριστικά στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα βρεθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την ίδια στιγμή, μεγάλη σημασία προσδίδουν οι τράπεζες στις συνεργασίες τους με τους μεσίτες πιστώσεων, το ποσοστό των οποίων στη στεγαστική πίστη διευρύνεται συνεχώς, παρά το γεγονός ότι απέχει σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Γεγονός, πάντως, είναι ότι όλες οι τράπεζες επενδύουν στις fast track διαδικασίες εκταμίευσης στεγαστικών δανείων, ισορροπώντας έτσι τυχόν καθυστερήσεις από τους λοιπούς εμπλεκόμενους, είτε αυτοί είναι δημόσιες υπηρεσίες είτε ακόμη και ιδιοκτήτες ακινήτων, μια και η εύρεση ακινήτου έχει εξελιχθεί σε… σταυρόλεξο για γερούς λύτες.
Ενδεικτικά, η Eurobank εξασφαλίζει οικονομική προέγκριση εντός 48 ωρών και δυνατότητα εκταμίευσης εντός 10 εργάσιμων ημερών από την προσκόμιση του συμβολαίου αγοράς ακινήτου και λοιπών εγγράφων, ενώ η Alpha Bank δίνει τη δυνατότητα της εκταμίευσης και χωρίς τη μεταβίβαση, αντιμετωπίζοντας έτσι τυχόν καθυστερήσεις από εξωγενείς παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα