Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Αυτοκριτική και επιθέσεις κατά ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο της ΝΔ....

Αυτοκριτική για τα πεπραγμένα Καραμανλή, επίθεσεις στην κυβέρνηση αλλά και αιχμές για τα στελέχη που απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των τοποθετήσεων των στελεχών του κόμματος κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου. Στα οργανωτικά, ξεχώρισε η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να προτείνει τη θέσπιση δύο θέσεων αντιπροέδρων του κόμματος. Εκτιμάται ότι τις θέσεις αυτές θα καταλάβουν οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου, οποίος είπε ότι «ζούμε ημέρες ‘65». « Αυτοί που υπονόμευαν τη Δημοκρατία προσέφεραν συνειδητά δρόμο στους συνταγματάρχες» επεσήμανε, λέγοντας ότι σήμερα η μόνη λύση είναι η ίδια η πολιτική. .
..
Πληρώσαμε ακριβά το πολιτικό κόστος. Πήραμε τις ευθύνες που μας αναλογούν» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «κλείνοντας τις πόρτες αυτού του συνεδρίου η ΝΔ πρέπει να δείξει ότι έχει ανάστημα να επιβιώσει όταν το πολιτικό σύστημα καταρρέει».



Ο κ. Αβραμόπουλος στη δική του ομιλία επεσήμανε ότι η ΝΔ είναι παράταξη ευθύνης και «δεν ασκεί πρόχειρα στους διαδρόμους και τα πεζοδρόμια εξωτερική πολιτική». Τόνισε την ανάγκη μιας εξωτερικής πολιτικής με αυστηρά εθνικά χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι για να συγκροτηθεί αξιόπιστη πρόταση πρέπει να συνεννοηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις αναφέροντας ότι τις πρωτοβουλίες θα τις αναλάβει η νέα ΝΔ.Επίσης, σημείωσε ότι η εξωτερική πολιτική στηρίζεται στην εθνική μας ταυτότητα με ηγεσία, που εγγυάται στο τιμόνι ο Αντώνης Σαμαράς.

Να μην επενδύσει η ΝΔ στην κατάρρευση της χώρας ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ασκώντας έτσι έμμεσα κριτική στην αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος. «Ουδέποτε μεγάλο κόμμα εξουσίας διεξήγαγε το συνέδριό του σε μια τόσο άχαρη και δύσκολη περίοδο. Εκτός από την οικονομική κρίση καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και μια κρίση του πολιτικού συστήματος», ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως «η κρίση αυτή ακουμπά και αφορά και τη ΝΔ».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η παράταξη πρέπει να «επουλώσει τραύματα από μια επώδυνη εκλογική ήττα», στην οποία, όπως είπε, το κόμμα οδηγήθηκε από συμπεριφορές και άστοχες πολιτικές, μια ήττα που πλήγωσε τους ψηφοφόρους.
«Καλούμαστε να αναμετρηθούμε και με τον κακό μας εαυτό», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας πως «στόχος είναι η κριτική και όχι το αυτομαστίγωμα». Αναφερόμενος στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή είπε πως η ΝΔ δεν πρέπει να διαγράψει τα θετικά, συμφώνησε όμως με τον Αντώνη Σαμαρά που έχει δηλώσει πως το κοντέρ έχει μηδενιστεί.

Τη μείωση του δημόσιου τομέα και του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων πρότεινε από το βήμα του συνεδρίου ο Νίκος Δένδιας. «Αυτό που δημιούργησε το τεράστιο χρέος είναι ο δημόσιος τομέας. Η Ελλάδα δεν αντέχει τόσους δημοσίους υπαλλήλους [...] Πρέπει να προτείνουμε στην κοινωνία μεταρρυθμίσεις που θα είναι δίκαιες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα», είπε.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Δένδιας στο θέμα της τρομοκρατίας. «Η ΝΔ αντιμετωπίζει μια τρομακτική συγκυρία στην ελληνική κοινωνία και καλείται να δώσει συγκεκριμένες προτάσεις» δήλωσε. «Η χώρα μας είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει θέμα τρομοκρατίας ενώ υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα εγκληματικότητας» είπε, και συνέδεσε το πρόβλημα με την οικονομική κρίση.


Επίθεση κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, εξαπέλυσε ο Γιάννης Μανώλης, λέγοντας πως «όσοι ψήφισαν το μνημόνιο, τώρα συνειδητοποιούν ότι το Σεπτέμβριο δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στον δρόμο».
Ο κ. Μανώλης εκτίμησε ότι με το μνημόνιο θα έχουμε μείωση των συντάξεων από 40% - 60%. «'Oλα τα άλλα που λέει ο κ. Λοβέρδος είναι παραμύθια» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως η ΝΔ έκανε καλά και δεν ψήφισε το μνημόνιο.
Ο κ.Μανώλης επέκρινε όσους κάνουν λόγο για χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος και την ίδια ώρα προσπαθούν να εγγυηθούν το καινούργιο λέγοντας ότι «φρεσκαδούρα δεν είναι κανείς, πρέπει να καταλάβουν όσοι ψήφισαν το μνημόνιο πως δεν μπορούν να φέρουν το καινούργιο. Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εκτός συστήματος για 15 χρόνια και μπορεί να είναι ο εγγυητής της αλλαγής. Εχει τις λιγότερες ευθύνες».

Την ανάγκη να κλείσει ο κύκλος της αυτοκριτικής στη ΝΔ επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος ξεκαθάρισε πως μετά την απαραίτητη αυτοκριτική η παράταξη πρέπει να προχωρήσει μπροστά.
«Πρέπει να κλείσει ο κύκλος της αυτοκριτικής στη ΝΔ. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά έχοντας ξεκαθαρίσει τα συν και τα πλην του κυβερνητικού μας έργου. Δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι για συμπεριφορές στελεχών ή για θέματα διαχείρισης της οικονομίας, αλλά από την άλλη πρέπει να είμαστε περήφανοι για πολλά από τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών μας», τόνισε και πρόσθεσε πως η παράταξη πρέπει να υπερασπιστεί τη σταθερή θέση της ιδεολογίας της, επισημαίνοντας πως κατά το παρελθόν η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει πολλά θέματα.

Ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησης της ΝΔ: «Πολλές φορές φανήκαμε είτε άστοχοι, είτε άτολμοι. Όταν η κοινωνία μας έδωσε εντολή να κυβερνήσουμε μας ζήτησε να κάνουμε αλλαγές. Κάναμε σημαντικό έργο με τον Κώστα Καραμανλή πρωθυπουργό, όμως σε κάποια ήμασταν άτολμοι.»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι κάποια στελέχη που είχαν ευθύνη σε τομείς δεν είχαν συνηθίσει να ακούνε, απείχαν από αυτά που χρειάζεται η κοινωνία.

Ο βουλευτής Χρήστος Ζώης εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «αν χτίσουμε αυτό που οραματιζόμαστε μπορούμε να πάμε καλύτερα». Ζήτησε μάλιστα συμφωνία από όλους ότι κανείς δεν θα επικαλεστεί πολιτικό κόστος για να αποτρέψει επιλογές στις οποίες συμφωνούμε στην αναγκαιότητά τους.



Ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Μ.Δασκαλάκης έκανε λόγο για ιστορικό συνέδριο, αφετηρία για μεγάλες νίκες. «Εκπροσωπείτε τη μεγαλύτερη βάση πολιτών σε οποιοδήποτε ελληνικό κόμμα», είπε απευθυνόμενος στους συνέδρους επισημαίνοντας πως οι αλλαγές στο καταστατικό αποτυπώνουν τις δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά για ένα νέο κόμμα ανοικτό στην κοινωνία.

Ο πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω Δ. Καλογερόπουλος αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να θυμάται πως η παράταξη θα τον αγαπάει για πάντα.

Για ξεκάθαρη ιδεολογία της ΝΔ που έχει ως πυλώνα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό έκανε λόγο ο πρώην βουλευτής Γιώργος Καλατζής.

O Tάσος Νεράτζης αναφέρθηκε στις παθογένειες της ελληνικής δικαιοσύνης, ασκώντας κριτική στον υπουργό Χάρη Καστανίδη «για θεσμικές παρεκτροπές».

Ο Αργύρης Ντινόπουλος αναφέρθηκε στις δημοτικές εκλογές, λέγοντας ότι η μάχη είναι πολιτική που η ΝΔ μπορεί και πρέπει να κερδίσει.
πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα