Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Κραυγή αγωνίας των αναπηρικών φορέων όλης της χώρας....«Ως εδώ και μη παρέκει» κύριε Παπακωνσταντίνου!!!!!

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο οικονομικών την Τετάρτη 23 Ιουνίου

Οι φτωχότεροι των φτωχών δεν αντέχουν άλλο! Τους τελευταίους μήνες όπου η χώρα κινείται στον “αστερισμό της κρίσης” , τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις δεν καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνο τη βάναυση μείωση του πενιχρού εισοδήματός τους αλλά και την πλήρη αποδυνάμωση όλων ανεξαιρέτως των δομών και υπηρεσιών που υπάγονται στους τομείς πρόνοιας και ψυχικής υγείας.
Η μεγάλη κινητοποίηση της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ) στο υπουργείο οικονομικών την Τετάρτη 23 Ιουνίου, συνιστά ένα ηχηρό “ως εδώ” που από κοινού διαμηνύουν όλοι οι αναπηρικοί φορείς της χώρας μας. Τα πειστήρια της εξάντλησης ανοχής των Ελλήνων αναπήρων έναντι των ασκούμενων πολιτικών παρατίθενται αναλυτικά σε υπόμνημα της ΕΣΑμεΑ προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου και ξεδιπλώνονται ως εξής :


• Ο κατεξοχήν διαχρονικά υπο-χρηματοδοτούμενος τομέας της Πρόνοιας βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο, αφού οι πιστώσεις του Υπουργείου Οικονομικών προς το Υπουργείο Υγείας δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι επιχορηγήσεις σε δομές/κέντρα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν με πρωτοβουλία των ίδιων των γονιών των ατόμων με βαριές αναπηρίες. Σημαντικά επίσης προβλήματα στη λειτουργία αυτών των Κέντρων δημιουργούνται και από την έλλειψη στελέχωσής τους με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το πάγωμα των προσλήψεων στις μονάδες κυρίως των τομέων Πρόνοιας και Ψυχικής Υγείας έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών τους. Θεραπευτικά και Εκπαιδευτικά Κέντρα έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, ενώ σε πολλά από αυτά οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να προσφέρουν το έργο τους απλήρωτοι επί μήνες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία «Η ΜΕΡΙΜΝΑ» της Πάτρας, είναι ένα από τα πολλά Κέντρα που λειτουργεί χάρη στις επίπονες και πολύχρονες προσπάθειες των γονέων των παιδιών με αναπηρία.

Τους τελευταίους όμως μήνες το Κέντρο «Η ΜΕΡΙΜΝΑ» υπολειτουργεί λόγω της υποχρηματοδότησής του, ενώ οι εργαζόμενοι του είναι απλήρωτοι 8 μήνες. Η ιστορική σχολή τυφλών Β. Ελλάδας «Ο ΗΛΙΟΣ», υπολειτουργεί εδώ και πολλούς μήνες, και το τελευταίο διάστημα κινδυνεύει να διακόψει οριστικά τη λειτουργία της. Οι εργαζόμενοι και αυτής της Σχολής είναι απλήρωτοι επί μήνες. Θλιβερό γεγονός είναι και η διακοπή της επιχορήγησης, επομένως και της λειτουργίας του Θεραπευτικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου «ΙΡΙΔΑ», στο οποίο μέχρι σήμερα περιθάλπονταν 37 τυφλά άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες. Μπροστά σε αυτή τη δραματική κατάσταση η αγωνία των γονέων που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία εντείνεται καθημερινά, αφού οι κρατικές επιχορηγήσεις Θεραπευτικών και Εκπαιδευτικών Κέντρων που λειτουργούν με δική τους πρωτοβουλία μειώνονται συνεχώς. Τα άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν και πάλι να βρεθούν έγκλειστα στο σπίτι τους.

• Το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, δυναμικότητας 183 κλινών, προσπαθεί να εξυπηρετήσει πάνω από 2600 περιστατικά ετησίως, ενώ η αύξηση των Ιδιωτικών Κέντρων Αποκατάστασης σηματοδοτεί την ταχύτατη εμπορευματοποίηση του τομέα Αποκατάστασης της χώρας.

• Η μεταρρύθμιση του Συστήματος Ψυχικής Υγείας μένει μετέωρη ελλείψει κρατικών χρηματικών πόρων. Οι επιχορηγήσεις των Μονάδων Ψυχικής Υγείας μειώνονται δραστικά. Το Πρόγραμμα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης υποχρηματοδοτείται συστηματικά από το έτος 2005. Αυτό σημαίνει αδυναμία της Πολιτείας να δημιουργήσει κατάλληλες υποστηρικτικές δομές και υπηρεσίες αυτόνομης και ημιαυτόνομης διαβίωσης. Η έλλειψη επαρκών κρατικών δομών σημαίνει για τους μεν έχοντες και κατέχοντες στροφή στα ιδιωτικά κέντρα ψυχικής υγείας (ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά οικοτροφεία για αυτιστικά), ενώ για τη μεγάλη πλειοψηφία, δηλαδή τους φτωχότερους των φτωχών, κατ’ οίκον εγκλεισμό των ιδίων και των συγγενών τους για τη φροντίδα και υποστήριξή τους.

Τα συμπεράσματα της ημερίδας που διοργάνωσε τον Μάρτιο του 2009 ο Συνήγορος του Πολίτη για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» μιλούν από μόνα τους. Υποχρηματοδότηση των υπαρχουσών δομών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υποστελέχωση και υπολειτουργία.

• Κατηγορίες ατόμων με χρόνιες παθήσεις, όπως νεφροπαθείς τελικού σταδίου, θαλασσαιμικοί, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και άλλες, αντιμετώπισαν με οδυνηρό τρόπο την έλλειψη φαρμάκων και αναλωσίμων υλικών τους, τα οποία αποτελούν τη βασική και αναγκαία προϋπόθεση για τη διατήρηση της ίδιας τους της ζωής.

• Οι γονείς των ατόμων με αναπηρία, εδώ και ένα χρόνο περιμένουν να πληρωθούν τα νοσήλεια των παιδιών τους από τον Ασφαλιστικό Οργανισμό του Δημοσίου. Ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς της χώρας, ο Ο.Π.Α.Δ., αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους του.

• Επίσης, οι ασφαλισμένοι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις του Δημοσίου αναμένουν επί ένα χρόνο την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κοστολόγηση των αναλωσίμων υλικών, θεραπευτικών και τεχνολογικών ειδών. Από τον Ιούλιο του 2009 έως και σήμερα ο Ασφαλιστικός Οργανισμός του Δημοσίου, επειδή δεν έχει εκδοθεί η ανωτέρω Κ.Υ.Α., δεν έχει καλύψει τις αγορές αναλωσίμων υλικών/θεραπευτικών συσκευών που χρησιμοποιούνται από τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, θαλασσαιμία, αναπνευστικές αναπηρίες και άλλες. Επί ένα χρόνο ασφαλισμένοι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις του Ο.Π.Α.Δ. αγοράζουν με ίδια χρηματικά μέσα τα αναλώσιμα υλικά θεραπευτικών συσκευών (αναλώσιμα υλικά αποσιδήρωσης, ταινίες μέτρησης σακχάρου κ.λπ.) και ορθοπεδικά είδη. Τα πλέον τραγικά θύματα αυτής της ιστορίας είναι οι ανασφάλιστοι που ζουν με το πενιχρό επίδομα της πρόνοιας.

Το “δια ταύτα” της επιστολής της ΕΣΑμεΑ προς τον υπουργό οικονομικών, συμπυκνώνει την διάσταση ανάμεσα στο ασκούμενο μοντέλο πολιτικής και σε ό,τι διαχρονικά συνιστά προοδευτική πολιτική στους τομείς πρόνοιας και ψυχικής υγείας. Τονίζει χαρακτηριστικά η συνομοσπονδία : “ Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους σε περιόδους εντεινόμενης κρίσης αποτελούν τα πρώτα θύματα. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζήτησε από την πρώτη στιγμή με σειρά επιστολών της την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής ενίσχυσης και κοινωνικής προστασίας τους.

Η σκληρή όμως πραγματικότητα που ζούμε το τελευταίο διάστημα, τα σημάδια κατεδάφισης του δημοσίου προνοιακού συστήματος και η αυξανόμενη εμπορευματοποίηση των δομών/υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας και Ψυχικής Υγείας οδηγούν την ΕΣΑμεΑ και τους φορείς – μέλη της να προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο σας”.

Σε θέση μάχης λοιπόν, με τα όρια αντοχής και ανοχής εξαντλημένα. Σημειωτέον ότι στην επιστολή της ΕΣΑμεΑ προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου περιλαμβάνεται και πακέτο προτάσεων για την διάσωση των τομέων πρόνοιας και ψυχικής υγείας, κομβικότερη των οποίων είναι αυτή που ομιλεί για θέσπιση ειδικού κοινωνικού πόρου χρηματοδότησης των εντασσομένων δομών και υπηρεσιών. Σχετικά με τις προτάσεις θα επανέλθουμε αναλυτικά με το πέρας της κινητοποίησης, επί του παρόντος αρκούμαστε στην διατύπωση/διαπίστωση του αυτονόητου : Το “ως εδώ” που διαμηνύουν οι άνθρωποι με αναπηρία και οι οικογένειές τους είναι κάτι παραπάνω από δικαιωματικό, είναι μήνυμα επιβίωσης.
πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα