Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Η δημοκρατία βλάπτει τον τουρισμό....

Διάβασα επιμελώς τη σύνοψη του τριήμερου (4-6/6) συνεδρίου «Πολιτισμός και Τουρισμός: Μια νέα προσέγγιση» καθώς και τις εισαγωγικές ομιλίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Πέμυς Ζούνη και Μάγιας Τσόκλη, που το συνδιοργάνωναν.
Έμεινα άφωνη με τις επισημάνσεις της τελευταίας, ειδικά όταν επιχειρούσε να εντοπίσει το, προς τουριστική αξιοποίηση, «πολιτισμικό προϊόν μας».
Παρέκαμψα τη φράση «η Ελλάδα είναι τόσο μικρή χώρα που, κατά τη γνώμη μου, τα πάντα είναι προϊόν», διότι, αν και είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κρίση, συνοδευόταν, ευτυχώς, από διευκρινίσεις. Δυστυχώς, κι αυτές σε ανάλογο πνεύμα.
Η ίδια επισήμανε βέβαια σωστά ότι αξιοποιήσιμο τουριστικό «προϊόν» είναι οι θάλασσες, τα αρχαία, τα μουσεία, το ταβερνάκι δίπλα στο κύμα, ακόμα και ο «θαυμάσιος κύριος Γιάγκος, ο κουρέας στους Κουραμάδες της Κέρκυρας» (αυτός προφανώς μπορεί να διατηρήσει το κουρείο του ως έχει, σε αντιδιαστολή με τον Σιφνιό Τζανή Ραφαλέτο, τον οποίο καλούσε το 2003 ο κ. Σημίτης να «εκσυγχρονιστεί»)....
...
Έκρουσε όμως τον κώδωνα του κινδύνου όταν δήλωνε ότι «προϊόν είναι και τα άναρχα λιμάνια μας, οι εκνευρισμένοι ταξιτζήδες (...), η κακή μας διάθεση, το επιθετικό μας οδήγημα, η κακώς εννοούμενη δημοκρατία (...), η ηχορρύπανση, οι απεργίες (...) Προϊόν μας ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά τους μουντζουρώσαμε κι αυτούς».
Τι σημαίνει η αναφορά στην «κακώς εννοούμενη δημοκρατία»; Και ποια είναι η «καλώς εννοούμενη», που θα ικανοποιούσε τους ξένους επισκέπτες; Τι σχέση έχει η κακή συμπεριφορά προς τους τουρίστες με τις «απεργίες»; Να μη διεκδικούμε νομίμως τα δικαιώματά μας, για να μη δυσαρεστούμε τους επισκέπτες; Ποιος «μουτζούρωσε» τέλος τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Όλοι εμείς οι μουτρωμένοι, κακότροποι απεργοί που, παρεμπιπτόντως, πληρώνουμε ακόμα γι' αυτούς, ή κάποια συγκεκριμένη εξουσία;
Πώς τα έβαλε όλα αυτά ατάκτως ερριμμένα σ' ένα τσουβάλι η κ.Τσόκλη; Και τι εννοεί; Ότι για τον τουρισμό πρέπει να επικρατήσει «ησυχία, τάξις και ασφάλεια», με μόνο χαριτωμένο ατόπημα τη χαρούμενη κάθοδο των μαθητριών της Ραλλείου Πειραιά που «θα προσφέρουν δώρα στους τουρίστες», κατά την πρόταση που έκανε πρόσφατα; Δυστυχώς, έχει πάρει τέτοια «τουριστική» φόρα, ώστε εσχάτως να συγχέει την έννοια της προσφοράς ουσιαστικών τουριστικών υπηρεσιών με σεβασμό στον αποδέκτη τους, με αυτήν της, αποικιοκρατικού τύπου, υποτέλειας.
ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 16-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα