Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Πάτρα: Τα βρόντηξε ο Φούρας

Όταν πριν από μία εβδομάδα ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας είχε πάει στο Καστρί προσκεκλημένος της οικογένειας Παπανδρέου, σε μια συνάντηση φίλων – πολιτικών και οικογενειακών – στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, τίποτε δεν προδίκαζε αυτό που θα συνέβαινε ύστερα από λίγες μέρες.

Ο δήμαρχος της Πάτρας, ένα από τα παλαιότερα και ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές, αφήνοντας μάλιστα αιχμές τόσο για τη γενικότερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης αλλά και για τις τοπικές μίζερες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί και την προσπάθεια κάποιων να διχάσουν την κοινωνία της Πάτρας.

Οι πληροφορίες λένε ότι το κλίμα στο Καστρί ήταν εξαιρετικό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα. Όπως και ο ίδιος ο Ανδρ. Φούρας αποκαλύπτει, ακόμη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον ενθάρρυνε και τον προέτρεψε να συνεχίσει για μια ακόμη τετραετία στον Δήμο της Πάτρας. Όπως και τα άλλα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που ήταν εκεί: ο Ραγκούσης, ο Ξυνίδης, ο Τσούρας και άλλοι… Φαίνεται όμως ότι οι ακριτομυθίες και όσα λέγονταν στα πηγαδάκια εκείνη τη βραδιά επηρέασαν σημαντικά τον δήμαρχο της Πάτρας.

Οι πληροφορίες λένε ότι πολλοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον δήμαρχο σ’ αυτή την απόφαση. Πολλούς τους αναφέρει και στη δήλωσή του και στην επιστολή που έστειλε προς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Όπως σημειώνει στη δήλωσή του χαρακτηριστικά, «η γενικότερη πολιτική συγκυρία παίρνει ολοένα και πιο αρνητικά χαρακτηριστικά. Σε σημείο, μάλιστα, που να τίθενται σε αμφισβήτηση βασικές αρχές και αξίες τις οποίες ως πολιτικός υπηρέτησα σε όλη μου τη ζωή», αφήνοντας μάλιστα μια σαφή αιχμή για μια διαφορετική πολιτική πορεία, επισημαίνοντας ότι οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις «περιέχουν αγώνες για επιστροφή σε βασικές αξίες μας».

Όμως δεν ήταν μόνο αυτοί. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η γενικότερη οικονομική κατάσταση και η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και η προτροπή από τα κεντρικά του Κινήματος ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως βοήθεια – ούτε καν οικονομική – για τον προεκλογικό αγώνα, η διάλυση της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στον νομό και στην πόλη της Πάτρας, η διάλυση της δημοτικής ομάδας που υπήρχε, οι προσωπικές στρατηγικές στελεχών, ήταν μερικοί από τους λόγους της απόρριψης μιας νέας υποψηφιότητας.

Μάλιστα, όπως μας έλεγαν υποστηρικτές του, το γενικότερο πολιτικό κλίμα του Νοεμβρίου παίζει έναν σημαντικό ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν θα είχε κανένα πρόβλημα ο Φούρας, μας έλεγαν, να εισπράξει το όποιο πολιτικό κόστος από τις γενικότερες αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, όμως και η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην δίνει χέρι βοήθειας ως προς τη λύση συγκεκριμένων προβλημάτων, όπως π.χ. τα σκουπίδια ή το θέμα των εκτάκτων που οδηγούνται σε απόλυση.

Τα βασικά σημεία πάντως της δήλωσης Φούρα για τους λόγους της μη καθόδου του είναι τα εξής:

«Το μόνο που θέλησα ως δήμαρχος ήταν να υπηρετήσω την πόλη και αυτό προσπάθησα να κάνω με όλες μου τις δυνάμεις. Και ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι πλούσιος. Η Πάτρα έκανε βήματα μπροστά και αυτό με κάνει να νιώθω περήφανος.
Η γενικότερη πολιτική συγκυρία παίρνει ολοένα και πιο αρνητικά χαρακτηριστικά.
Σε σημείο, μάλιστα, που να τίθενται σε αμφισβήτηση βασικές αρχές και αξίες τις οποίες ως πολιτικός υπηρέτησα σε όλη μου τη ζωή. Επί πλέον οι εξελίξεις αυτές περιέχουν αγώνες για επιστροφή σε βασικές αξίες μας.
Ορισμένες αρνητικές τοπικές νοοτροπίες, κάποιες μίζερες καταστάσεις αλλά και πυκνά φίλια πυρά, δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω. Αλλά, επ’ αυτών θα έχουμε το χρόνο να μιλήσουμε αναλυτικά στο επόμενο διάστημα.
Οι προσεχείς δημοτικές εκλογές δεν μπορεί να είναι ένα περίεργο δημοψήφισμα ανάμεσα στους υποστηρικτές μου και στο λεγόμενο ‘‘αντιφουρικό μέτωπο’’. Κάτι τέτοιο θα έβλαπτε σοβαρά την πόλη και τον δήμο.
Έως τις εκλογές η δημοτική αρχή, πιστή στις δεσμεύσεις της απέναντι στους δημότες της Πάτρας, θα εξακολουθήσει να μάχεται με τα προβλήματα της πόλης και να προωθεί τις διεκδικήσεις της».

Η επιστολή στον πρωθυπουργό

Παράλληλα, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου ο Ανδρέας Φούρας, αφού εκφράζει τις ευχαριστίες του για τη στήριξη αλλά και την προτροπή – όπως υποστηρίζει – να συνεχίσει, επικαλείται τη δέσμευση προς τους πολίτες της Πάτρας ότι θα είναι δήμαρχος για μία τετραετία.
πηγή: Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα