Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ζορμπάς καίει Μπέζα και Αλογοσκούφη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΚΑΤΑ των Γιώργου Αλογοσκούφη και Αντώνη Μπέζα εμφανίστηκε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens ο τέως πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος Γιώργος Ζορμπάς. «Οι έρευνές μου για τα δομημένα ομόλογα αλλά και τη Siemens φαίνεται ότι δεν άρεσαν σε πολλούς και γι΄ αυτό διεκόπησαν», κατέθεσε ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της Εξεταστικής, ο μάρτυς επέκρινε δριμύτατα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την περίοδο 2007- 2008, λέγοντας ότι εξαιτίας των ερευνών του όχι μόνον δεν του παρείχαν βοήθεια, αλλά αντίθετα διά νόμου υποβάθμισαν την Ανεξάρτητη Αρχή και τη μετέτρεψαν σε επιτροπή ελεγχόμενη από το υπουργείο Οικονομικών.
«Λυπήθηκα και ως νομικός και ως δημόσιος λειτουργός που σταμάτησαν οι έρευνες για τη Siemens. Δεν ξέρω τι έγινε μετά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γ. Ζορμπάς τοποθετήθηκε στη θέση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής το καλοκαίρι του 2006 και παρέμεινε μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2008 όταν καταργήθηκε η Αρχή. «Πίστευα ότι αργά ή γρήγορα η υπόθεση θα έπαιρνε διαστάσεις σκανδάλου και θα ερχόταν στη Βουλή», δήλωσε ο κ. Γ. Ζορμπάς και συμπλήρωσε ότι από το 2008 έπρεπε να επιληφθεί του θέματος η Εθνική Αντιπροσωπεία.

«Είχα διαπιστώσει μια βραδύτητα την οποία δεν δικαιολογούσαν οι περιστάσεις και η οξύτης των δημοσιευμάτων, των αναφορών και των ανακρίσεων που γίνονταν στη Γερμανία», ανέφερε με νόημα και άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε σκόπιμη κωλυσιεργία. Οι βολές του είχαν στόχο ιδιαίτερα τον πρώην εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος είχε διεξαγάγει την προκαταρκτική έρευνα της υπόθεσης, και τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά. Ο μάρτυς, ωστόσο, επέρριψε ευθύνες και στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι του αφαιρέθηκε η δικογραφία και εκδόθηκαν απαλλακτικά βουλεύματα παρά το γεγονός ότι το 1995 είχε ο ίδιος συντάξει κατηγορητήριο για τις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ σε Ιντρακόμ και Siemens.

Για Παπαθανασίου
Στο όνομα του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου... σκόνταψε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου, στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία που αποστέλλονταν στην Εurostat. Η εισαγγελική λειτουργός μόλις εντόπισε ενδεχόμενη εμπλοκή τουλάχιστον για ένα πολιτικό πρόσωπο, όπως απαιτεί ο νόμος, αμελλητί διαβίβασε τη δικογραφία στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο οποίος είναι αρμόδιος να αποφασίσει αν θα στείλει με τη σειρά του τον φάκελο στη Βουλή για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα