Του Κωστή Πλάντζου
Δράσεις για βελτίωση των διαδικασιών οικειοθελούς συμμόρφωσης των φορολογουμένων αλλά και των μεθόδων αναγκαστικής είσπραξης προβλέπει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την περίοδο 2017-2020.
Άμεσα πάντως, την Πέμπτη, αναμένεται να παρουσιαστεί και επισήμως η έναρξη λειτουργίας του ειδικού λογισμικού ελέγχου της προσαύξησης των καταθέσεων, σε σύγκριση με τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα. Είναι και αυτό ένα «όπλο» για την αύξηση της οικειοθελούς συμμόρφωσης των φορολογουμένων, προκειμένου να σπεύσουν να ενταχθούν περισσότεροι στη ρύθμιση για εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που «τρέχει» ήδη (του ν. 4446/2016).
Στα σχέδια της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται και η ενεργοποίηση του Περιουσιολογίου, που ήδη προβλέπετο και στο περσινό σχέδιο δράσης για το 2018.Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει δράσεις και για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου , διευκόλυνσης του επιχειρείν και του εμπορίου, καθώς και απλοποίησης των φορολογικών διαδικασιών. Ωστόσο οι δράσεις δεν κατονομάζονται, ούτε και οι ποσοτικοί στόχοι καθώς, όπως αναφέρεται, το σχέδιο «θα επικαιροποιηθεί το επόμενο διάστημα με την προσθήκη μεσοπρόθεσμων ποσοτικών δεικτών οι οποίοι θα παρακολουθούνται και θα αναθεωρούνται λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε ισχύουσες συνθήκες».
Έμφαση δίδεται «για λόγους ισονομίας» και στην ενίσχυση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις κλπ) που όμως, όπως τονίζεται στην σχετική απόφαση Πιτσιλή, θεωρούνται «έσχατη λύση».
Την ίδια ώρα, με δύο αποφάσεις του Διοικητή Γιώργου Πιτσιλή, αναζητούνται στελέχη για την ενίσχυση της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, της υπηρεσίας δηλαδή η οποία ασχολείται με το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και για την κάλυψη της θέσης προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας.
Καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο να έχουν φτάσει τα 92 δισ. ευρώ και μέσα σε ένα μόλις μήνα, τον Ιανουάριο, καταγράφεται αύξηση 1,6 δισ. ευρώ στους απλήρωτους φόρους, ο εισπρακτικός μηχανισμός θα εφαρμόσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, κυρίως με κατασχέσεις καταθέσεων και απαιτήσεων εις χείρας τρίτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα