Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Πρωτιές και διακρίσεις μαθητών της Κυπαρισσίας στους αγώνες ρητορικής τέχνης

Πρωτιές και διακρίσεις πέτυχαν, για μια ακόμα χρονιά, μαθητές του Γενικού Λυκείου και του Γυμνασίου Κυπαρισσίας στους 2ους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Πελοποννήσου! Τους αγώνες συνδιοργάνωσαν το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την Περιφέρεια Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων Νομού Μεσσηνίας, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας και την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.
Σε αυτούς συμμετείχαν μαθητές από 26 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι δε προκριματικοί και προημιτελικοί αγώνες διεξήχθησαν την Παρασκευή και το Σάββατο, 10 και 11 Μαρτίου, στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας», ενώ οι ημιτελικοί και τελικοί αγώνες προχθές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στο αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης».
Συγκεκριμένα, η μαθήτρια της Β’ τάξης του ΓΕΛ Κυπαρισσίας, Αθανασία Γκούγκλα, κέρδισε το Α’ Βραβείο στο ρητορικό αγώνισμα «Προτρεπτικός Λόγος Λυκείου».
Η ίδια περιγράφοντας την εμπειρία της σημείωσε: «Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, θεωρώ πως το κάθε παιδί πρέπει να παίρνει μέρος σε κάτι τέτοιο. Είναι ο πολιτισμός μας και χρειάζεται να τον τιμούμε με τον τρόπο που αξίζει. Σημασία σε τέτοιου είδους αγώνες δεν έχει τόσο η νίκη, όσο η διαδρομή προς αυτήν. Ναι σίγουρα είμαι πάρα πολύ χαρούμενη για τη θέση που πήρα, αλλά περισσότερο τέρψη νιώθω για τη συμμετοχή μου. Όλα τα παιδιά ήμασταν πάρα πολύ καλά και θεωρώ πως όλοι αξίζαμε ένα βραβείο».
Για τη διαδικασία των αγώνων, επισήμανε: «Στο προτρεπτικό λόγο που συμμετείχα εγώ ήταν μια διαδικασία χωρισμένη σε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος ήταν οι προκριματικοί αγώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων μας έδωσαν μισή ώρα για να προετοιμάσουμε το θέμα “Είμαστε όλοι πολίτες του κόσμου”. Στη συνέχεια έπρεπε να επιχειρηματολογήσουμε μπροστά στο κοινό μας. Το δεύτερο σκέλος ήταν οι τελικοί αγώνες και είχαν την ίδια ακριβώς διαδικασία με θέμα “Υπάρχω επειδή υπάρχουμε”. Η διάρκεια της ομιλίας μας έπρεπε να είναι έξι λεπτά».
Επιτυχίες σημείωσε και το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας. Η μαθήτρια Μαρία Δημητροπούλου κέρδισε το Β’ Βραβείο στη Νοηματική Ανάγνωση Γυμνασίου, ενώ ο μαθητής Νικόλας Μελάς το Γ΄ Βραβείο στον Προτρεπτικό Λόγο Γυμνασίου.
Αξίζει, δε, να τονισθεί πως ο Νικόλας Μελάς ήταν ο μικρότερος συμμετέχων στους τελικούς αγώνες, ο μοναδικός μαθητής της Α’ τάξης Γυμνασίου, κι αυτό καθιστά ακόμα μεγαλύτερη τη διάκρισή του.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα