Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΥΠΟΙΚ σε Επιμελητήριο Μεσσηνίας: "Οχι σε παράταση αναστολής πληρωμής των οφειλών"

ΥΠΟΙΚ σε Επιμελητήριο Μεσσηνίας: "Οχι σε παράταση αναστολής πληρωμής των οφειλών" 

Δεν υπάρχει δυνατότητα από το νόμο για να δοθεί παράταση στην αναστολή πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που έληξε την Τρίτη.

Αυτό απαντά η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στο αίτημα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την παράταση αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων επαγγελματιών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης με χθεσινή επιστολή του ανταπαντά στην υφυπουργό ότι το υπουργείο Εσωτερικών παρέτεινε για ένα 6μηνο, δηλαδή μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις πλημμυρόπληκτες περιοχές της Μεσσηνίας. Μετά από αυτό μάλιστα ζητεί εκ νέου την παράταση αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων για 6 ακόμα μήνες.

Αναλυτικά η απάντηση της υφυπουργού Κ. Παπανάτσιου έχει ως εξής:

«Με την α.π. ΠΟΛ 1126/14.9.2016 (ΦΕΚ 2970/ Β) απόφαση υπουργού Οικονομικών, δόθηκε αναστολή μέχρι και την 7.3.2017 για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων, μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της Α.Υ.Ο., οφειλών των προσώπων και οντοτήτων που έχουν την κύρια κατοικία ή εγκατάστασή τους σε πληγείσες περιοχές της Π.Ε. Μεσσηνίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του πέμπτου άρθρου του Ν. 2275/1994 (ΦΕΚ 238/ Α), με απόφαση του υπουργού Οικονομικών δύναται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις σεισμών, πλημμυρών ή άλλων θεομηνιών, από τις οποίες προκαλούνται σημαντικές ζημιές, σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, να αναστέλλεται στις πληγείσες περιοχές η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μηνών. Από την ανωτέρω διάταξη προκύπτει ότι το διάστημα για το οποίο παρέχεται στον υπουργό Οικονομικών η ευχέρεια να προβεί στην ανωτέρω ευνοϊκή ρύθμιση περιορίζεται σε 6 μήνες. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η ανωτέρω ΠΟΛ δημοσιεύτηκε την 16.9.2016 και η αναστολή πληρωμής ορίστηκε έως και την 7.3.2017, το προαναφερθέν διάστημα των 6 μηνών έχει ήδη καλυφθεί και δεν υπάρχει εκ του νόμου δυνατότητα για περαιτέρω παράταση της αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων».
Αναλυτικά η απάντηση του Δημήτρη Μανιάτη στην υφυπουργό έχει ως εξής:
«Αναφορικά με το παραπάνω θέμα και σε συνέχεια των πιο πάνω σχετικών εγγράφων επανερχόμαστε με νέο έγγραφό μας ζητώντας εκ νέου παράταση αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων για τις περιοχές του Ν. Μεσσηνίας (που έληξε στις 7/3/17) για ένα εξάμηνο, ήτοι μέχρι 7 Σεπτεμβρίου 2017. Σας γνωρίζουμε ότι το υπουργείο Εσωτερικών, με χθεσινή του απόφαση (ΑΔΑ: Ω3ΡΥ465ΧΘ7-245 και ΑΔΑ: Ω8ΜΔ465ΧΘ7-ΘΦΦ), έδωσε παράταση κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας μέχρι 7 Σεπτεμβρίου 2017, των περιοχών του Δήμου Καλαμάτας, του Δήμου Οιχαλίας, του Δήμου Μεσσήνης, του Δήμου Τριφυλίας, των Τοπικών Κοινοτήτων Νεοχωρίου, Πύργου, Σαϊδόνας, Καστάνιας, Καρυοβουνίου, Μηλέας, Αγίου Νικολάου, Ριγκλίων, Τραχήλας, Πλάτσας, Νομιτσή, Θαλαμών, Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα, του Δήμου Δυτικής Μάνης και των Δημοτικών Ενοτήτων Νέστορος, Πύλου, Μεθώνης, Χιλιοχωρίων, των Τοπικών Κοινοτήτων Μεταμόρφωσης και Βλαχόπουλου της Δημοτικής Ενότητας Παπαφλέσσα του Δήμου Πύλου-Νέστορος της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 
Ως εκ τούτου και σε συνέχεια της απάντησης που λάβαμε από το Γραφείο σας, όπου αιτιολογούσατε ότι το προαναφερθέν διάστημα των 6 μηνών έχει ήδη καλυφθεί και δεν υπάρχει εκ του νόμου δυνατότητα για περαιτέρω παράταση της αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων, παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα παράτασης, καθόσον οι εν λόγω περιοχές συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για επιπλέον 6 μήνες, ήτοι μέχρι 7 Σεπτεμβρίου 2017.
Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση, σας ευχαριστούμε θερμά για τις μέχρι σήμερα ενέργειές σας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα