Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Ανοίγει ο δρόμος για τον ορισμό αντιδημάρχων στην Τριφυλία

Ανοίγει ο δρόμος για τον ορισμό αντιδημάρχων στην ΤριφυλίαΔεν υφίσταται θέμα με τους αιρετούς χωρίς αμοιβή ή που έχουν παραιτηθεί της αμοιβής τους και κατέχουν θέσεις ευθύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση να περικοπεί η σύνταξή τους, διευκρινίζεται από το υπουργείο Εργασίας. Πράγμα που σημαίνει ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τον ορισμό αντιδημάρχων στο Δήμο Τριφυλίας, που είχε σκαλώσει στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Από την άλλη όμως ζήτημα φαίνεται να δημιουργείται με την θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που εκλέχτηκε μόλις την προηγούμενη Κυριακή και είναι συνταξιούχος του Δημοσίου.
Το όλο ζήτημα ανακαινίστηκε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το νόμο 4387/2016 και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 20, που αναφέρεται στο συγκεκριμένο ζήτημα σχετικά με το τι ισχύει για τους συνταξιούχους που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης στην γενική διακυβέρνηση. Υπήρχε η άποψη ότι όσοι καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης έμμισθες ή άμισθες δεν μπορούν να λαμβάνουν την σύνταξή τους.
Μάλιστα υπήρξε έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, το συμβούλιο της οποίας επισκέφθηκε και τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιο Πετρόπουλο την Τετάρτη. Μετά την σύσκεψη σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται μεταξύ άλλων: «Στην συνάντηση κατέστη σαφές για ακόμη μία φορά (όπως και με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της 4ης Μαρτίου 2017) ότι αιρετοί και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που κατέχουν θέσεις ευθύνης χωρίς αμοιβή ή έχουν παραιτηθεί της αμοιβής τους εξαιρούνται από τη διάταξη του άρθρου 20 του νόμου 4387/16 και δεν υφίστανται καμία απολύτως περικοπή της σύνταξής τους».

Ο Δήμος Τριφυλίας, όπως είχε διαφανεί στις προθέσεις του δημάρχου για τον ορισμό αντιδημάρχων, θα ορίσει τουλάχιστον δύο συμβούλους που είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Μπορεί να ήταν και άμισθοι, όμως με την αρχική ερμηνεία που είχε δοθεί στο συγκεκριμένο νόμο θα έχαναν την σύνταξή τους. Πράγμα που σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου δεν ισχύει. Έτσι πλέον σε ό,τι έχει να κάνει με τους αντιδημάρχους ξεπερνιέται το όποιο ζήτημα. Θέμα όμως φαίνεται να δημιουργείται με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Καλκαβούρα ο οποίος καταλαμβάνει θέση έμμισθη ενώ είναι συνταξιούχος. Πάντως και αυτό σύμφωνα με το υπουργείο μπορεί να ξεπεραστεί, εφόσον αναφέρει ότι δεν έχουν ζήτημα περικοπής της σύνταξης όσοι παραιτηθούν της αμοιβής τους.
Κ.Μπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα