Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Τι αλλάζει στους δασικούς χάρτες


Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται επιπλέον παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες που αναρτώνται ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.
Η διάρκεια της παράτασης, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινωθεί το μεσημέρι της Τρίτης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, μιλώντας σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) με θέμα: « Δασικοί Χάρτες: προβλήματα και προτάσεις αντιμετώπισης τους» τόνισε πως από το ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσουν και σε νομοτεχνικές βελτιώσεις – διορθώσεις στην κατάρτιση των δασικών χαρτών με στόχο να μην επιβαρύνεται ο πολίτης για λάθη που οφείλονται στη δημόσια διοίκηση. Την ίδια ώρα, όπως επεσήμανε, ο Σωκράτης Φάμελλος δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της αγροτικής γης.
Το υπουργείο έχει επεξεργαστεί τα νομοθετικά κείμενα, τα οποία αναμένεται σύντομα να προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή. Κύριος στόχος, είναι να μην εξαιρεθούν από τις ενισχύσεις εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα επιδοτούμενων εκτάσεων, οι οποίες εμφανίζονται πλέον ως δασικές.
Η πρώτη ρύθμιση θα αφορά τα παρανόμως εκχερσωμένα. 
Η σκέψη είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την εξαγορά τους (π.χ. με κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής οικονομοτεχνικής μελέτης κ.λπ.), όπως ορίζονται από τους νόμους 4280/14 και 4315/14. Το τίμημα για όσες δασικές εκτάσεις εκχερσώθηκαν (έως την 7η Μαρτίου 2007) χωρίς να έχει εκδοθεί σχετική άδεια της αρμόδιας δασικής Αρχής, προκειμένου να καλλιεργηθούν, έχει οριστεί στο ένα τρίτο της αντικειμενικής ή της αγοραίας αξίας και κατατίθεται υπέρ του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου.
Το τίμημα θα μειωθεί και θα πληρώνεται σε δόσεις.
Η δεύτερη ρύθμιση θα αφορά στα πρόδηλα σφάλματα. Σαφής πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα συγκεκριμένα προβλήματα να επιλυθούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς να υποχρεώνεται ο πολίτης στην υποβολή αντίρρησης, άρα και στην καταβολή του σχετικού τέλους, το οποίο αυξάνεται κλιμακωτά, από 10 έως 3.300 ευρώ, ανάλογα με την έκταση του οικοπέδου. 
Ωστόσο, εάν έχει υποβληθεί αντίρρηση -με περιεχόμενο που την εντάσσει σε κατηγορία του πρόδηλου σφάλματος-, το καταβληθέν τέλος θα επιστρέφεται στον δικαιούχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα