Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Στο στόχαστρο μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών ο Κυπαρισσιακός κόλπος

Ένας απίστευτος θησαυρός κρύβεται στα έγκατα της ελληνικής γης. Στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο, με πρόχειρους υπολογισμούς, εκτιμάται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, κι αν σε αυτά προστεθούν και τα μυθικά 300 δισ. ευρώ της Νότιας Κρήτης, τότε, όπως γίνεται αντιληπτό, η Ελλάδα είναι ένα πετρελαϊκό Ελ Ντοράντο.
Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες ξένες εταιρείες, ενώ η γαλλική πολυεθνική Τοτάλ και η ιταλογαλλική Έντισον συμμετέχουν μαζί με τα ΕΛΠΕ στις έρευνες στο οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας. Επίσης με τον ελληνικό όμιλο συνομιλούν Shell και Repsol για τα οικόπεδα σε Άρτα-Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο, ενώ Japex, Dana Petroleum και Hunt έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία, όπως είπε ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου.
Το ενδιαφέρον, λοιπόν, ξένων εταιρειών για τον εντοπισμό του ελληνικού «μαύρου χρυσού» είναι μεγάλο πάλι και αναμένονται νέες σεισμικές έρευνες νότια της Κέρκυρας, στο Λακωνικό και Μεσσηνιακό κόλπο και νότια της Κρήτης.
Πολλά, δε, αποκαλυπτήρια έγιναν στην εκδήλωση για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες που διοργανώθηκε στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες.
Επίσης, πριν από 15 μέρες έγινε μία σημαντική κίνηση, που επιταχύνει τις προσπάθειες που έπρεπε να γίνουν δεκαετίες πριν. Έπεσαν οι υπογραφές για την παραχώρηση για έρευνες σε θαλάσσια έκταση δυτικά της Κέρκυρας, το γνωστό με την κωδική ονομασία οικόπεδο 2.
Το σημαντικό και το ελπιδοφόρο είναι πως στην προσπάθεια συμμετέχουν, εκτός από τα ΕΛΠΕ, δύο μεγάλες ξένες εταιρείες η γαλλική Τοτάλ και η ιταλογαλλική Έντισον, ενώ στο επόμενο διάστημα θα πέσουν οι υπογραφές για άλλο ένα οικόπεδο στον κόλπο της Κυπαρισσίας και έπεται συνέχεια.
Επιπλέον, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιωμάτων στα Γιάννενα, την Αιτωλοακαρνανία, την Άρτα και την Πρέβεζα, όπου τον πρώτο λόγο έχουν τα ΕΛΠΕ και η ελληνική Energean Oil & Gas, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου.
 
 
Μύθοι
Οι μύθοι πολλοί. Κάνουν λόγο για τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, νοτίως της Κρήτης, στον κόλπο της Μεσσηνίας και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ειδικά για τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης ορισμένοι επιστήμονες, όπως ο Αντώνης Φώσκολος, εκτίμησαν πως η αξία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου φτάνει στα 300 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως αν οι υπολογισμοί και οι υποθέσεις βγουν αληθινές (αμφισβητούνται από άλλους ειδικούς των υδρογονανθράκων), αλλάζει η μοίρα της χώρας.
Όλοι οι μύθοι, όμως, για τα ελληνικά πετρέλαια μπαίνουν σιγά σιγά στη βάσανο της απόδειξης γιατί τώρα έφτασε η ώρα της αλήθειας. Η αρχή θα γίνει από τον Πατραϊκό κόλπο.
 
Τα μυστικά της Κυπαρισσίας
Το οικόπεδο 10 του κόλπου της Κυπαρισσίας είναι πολύ ελπιδοφόρο. Οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει από ειδικούς με βάση τη σεισμική έρευνα που διενήργησε το ειδικό νορβηγικό πλοίο, κάνουν λόγο για ένα κοίτασμα ανάλογο με εκείνο του Πατραϊκού κόλπου, το οποίο υπενθυμίζουμε πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, είναι δυναμικότητας 150 εκατομμυρίων βαρελιών.
Όμως, τίποτα δεν είναι ασφαλές και σίγουρο πριν γίνουν τρισδιάστατες έρευνες και, προπαντός, πριν το τρυπάνι χτυπήσει το κοίτασμα.
Πάντως, αν οι δηλώσεις των αρμόδιων παραγόντων αποκαλύπτουν τουλάχιστον εν μέρει την πραγματικότητα ή τις προσδοκίες, θα αναφέρουμε πως ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης, δήλωσε ότι: «Για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτουν στον ελλαδικό χώρο και το εξειδικευμένο και έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό τους, η ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων στη χώρα μας αποτελεί φυσική επιλογή.
Είμαστε έτοιμοι, αμέσως μετά την επικύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης από τη Βουλή των Ελλήνων, να προχωρήσουμε στην έρευνα και εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου δυναμικού της περιοχής του Κυπαρισσιακού κόλπου, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογικές μεθόδους, με πλήρη σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και τις υφιστάμενες δραστηριότητές τους. Είμαστε απολύτως πεισμένοι ότι αυτή η προσέγγιση θα επιφέρει άριστα αποτελέσματα, τόσο για τον Όμιλο όσο και για την Ελλάδα».
 
ΕΛΠΕ
Τα ΕΛΠΕ είναι αυτή την εποχή ο πρωταγωνιστής στο χώρο των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες για συνεργασία στην αναζήτηση και εξόρυξη του ελληνικού «μαύρου» χρυσού».
Και όπως δήλωσε και πρόεδρός τους Στάθης Τσοτσορός, το επενδυτικό πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας είναι ύψους 750 εκατ. – 1 δισ. ευρώ και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται οι έρευνες υδρογονανθράκων.
 
-Πληροφορίες από newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα