Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Σε τρεις μήνες «χάθηκαν» 4 δισ. καταθέσεων λόγω αβεβαιότητας


se-treis-mines-xathikan-4-dis-katathesewn-logw-abebaiotitas
Διαρροή καταθέσεων ύψους 4 δισ. ευρώ καταγράφεται τους πρώτους τρεις μήνες του έτους λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση. Οι μαύρες προβλέψεις τραπεζικών στελεχών
Διαρροή καταθέσεων ύψους 4 δισ. ευρώ καταγράφεται τους πρώτους τρεις μήνες του έτους λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση.  Tο σύνολο των καταθέσεων γενικής κυβέρνησης, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, από το επίπεδο των 132 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016 έχει υποχωρήσει στο επίπεδο των 128 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών που επικαλείται η «Καθημερινή» ουσιαστικά έχει χαθεί το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που είχαν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα το 2016. Πρόσθετη αβεβαιότητα προκαλεί το λεγόμενο νέο χρήμα που δεν υπόκειται σε όλους τους περιορισμούς και το οποίο μπορεί να βρεθεί πιο γρήγορα εκτός τραπεζών.
Εκφράζουν, μάλιστα, φόβους ότι η διαρροή καταθέσεων μπορεί να συνεχιστεί με ίδιους ή ακόμα και γρηγορότερους ρυθμούς καθώς στο σύστημα υπάρχουν περίπου 4 δισ. ευρώ νέο χρήμα που θα μπορούσε
να αποχωρήσει άμεσα καθώς δεν υπόκειται στα capital controls, κάτι που θα οδηγούσε υποχρεωτικά σε αύξηση των ορίων του έκτακτου μηχανισμού ELA.
Στελέχη τραπεζών δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους: αν είχε κλείσει στο τέλος του 2016 η δεύτερη αξιολόγηση, τώρα θα συζητούσαμε για την ένταξη της χώρας στο QE και θα διαμορφώνονταν οι βάσεις για τη χαλάρωση των capital controls. Αντίθετα, εδώ που βρισκόμαστε με τις πιέσεις στις καταθέσεις, πιθανότερο είναι να δούμε το επόμενο διάστημα αύξηση του ELA, κάτι που μπορεί να θέσει ζήτημα αύξησης των περιορισμών.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα