Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ρυθμίσεις πακέτο για τα "κόκκινα" δάνεια


Ρυθμίσεις πακέτο για τα "κόκκινα" δάνεια (βίντεο)Ρυθμίσεις με κούρεμα των χρεών προς τις Εφορίες, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, που αντιμετωπίζονται ως ένα, μέσα από τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, περιλαμβάνει ο νόμος που έρχεται για τα "κόκκινα" δάνεια των επιχειρήσεων.
Αυτά επισημάνθηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση για την προσπάθεια αντιμετώπισης των "κόκκινων" δανείων των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση, χθες το μεσημέρι, στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Η ενημέρωση με απαντήσεις και διευκρινίσεις για το νέο νόμο που έχει ετοιμαστεί και αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, έγινε από τον Γεράσιμο Ολυμπίτη ειδικό σύμβουλο στο Οικονομικό Γραφείο της Γ.Γ. του πρωθυπουργού και τον Φώτη Κουρμούση ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Ο κ. Ολυμπίτης είπε ότι «γίνεται μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα χρέη με ολιστικό τρόπο, σα να είναι ένα». Ανέφερε πως «αυτό που παρουσιάζεται, είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης» κι ενημέρωσε
: «Προσπαθεί να αγκαλιάσει τη μικρομεσαία επιχείρηση. Τα όρια είναι χαμηλά. Ζητείται κερδοφορία προ φόρων, προ τόκων και οφειλών, για ένα χρόνο την περασμένη 3ετία. Δεν μπαίνει στη ρύθμιση η οφειλή στους μικρούς προμηθευτές και τους εργαζόμενους. Ανοίγει ο δρόμος για διμερείς ρυθμίσεις με τα ταμεία, τις τράπεζες και το κράτος».
Ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού διευκρίνισε ότι «όποιος μπαίνει στη ρύθμιση, δεν του χαρίζονται λεφτά, αλλά παραιτείται από το τραπεζικό απόρρητο. Στόχος είναι να μην ευεργετηθούν κακοπληρωτές».
Ο Φ. Κουρμούσης ενημέρωσε ότι όποιος ενδιαφέρεται, μπαίνει στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και με κωδικούς του TAXIS κάνει μια αίτηση. Στη συνέχεια η υπόθεση ανατίθεται σε έναν διαμεσολαβητή, κυρίως δικηγόρο, ο οποίος και καλεί σε διαπραγμάτευση τον οφειλέτη και το κράτος (Εφορία, ασφαλιστικό ταμείο) και τις τράπεζες.
Ο ειδικός γραμματέας σημείωσε πως «προβλέπονται ρυθμίσεις και κούρεμα ποσών. Για να μπει κάποιος στο πρόγραμμα, το σύνολο των χρεών του προς όλους πρέπει να είναι τουλάχιστον (το λιγότερο) 20.000 ευρώ».
Μαζί με τον κ. Ολυμπίτη εξήγησαν ότι προϋπόθεση είναι να υπάρχει μία θετική χρήση (έσοδα - έξοδα), χωρίς χρέη, φόρους και τόκους, την τελευταία 3ετία. Δεν είναι επιλέξιμοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν δικαίωμα ένταξης στο νόμο Σταθάκη (βελτίωσε το νόμο Κατσέλη) και τα νοικοκυριά.
«Αν δεν έχει θετική χρήση, χωρίς τις οφειλές, τους φόρους και τους τόκους, καλύτερα να την κλείσει, γιατί θα του πάρουν τα σπίτια και τα σώβρακα, όλη την περιουσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρμούσης, απαντώντας σε ερώτηση.
Επίσης, παρατήρησε ότι «με το που κάνει κάποιος αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα, δίνεται αμέσως εντολή να παγώσουν όλα τα μέτρα για 6 μήνες» και μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά μπορεί να κουρεύεται χρέος. Για πρόστιμα και προσαυξήσεις το ποσό κουρεύεται κατά 85% και 90%. Μοιράζονται οι πιστωτές τη ζημιά. Από το περίσσευμα της επιχείρησης, από τη θετική χρήση, θα πληρωθούν οι πιστωτές».
Στην αρχή της εκδήλωσης παρέστη ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος χαρακτήρισε τραγωδία τα "κόκκινα" δάνεια και παρατήρησε: «Γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με τρόπο ορθολογικό. Ο δήμος θα διαθέσει υποδομή, γραφεία στο ιστορικό Δημαρχείο της Αριστομένους. Θα είμαστε δίπλα συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια. Από την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων θα εξαρτηθούν πολλά για την πορεία της χώρας».
Η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη ανέφερε ότι υπάρχει έτοιμος νόμος για ψήφιση, που προέκυψε μετά από διαβούλευση, που διευκολύνει την προσπάθεια επιβίωσης των επιχειρήσεων, με την αντιμετώπιση του βραχνά των "κόκκινων" δανείων.
Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα