Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Η πίεση της Ν.Δ. στριμώχνει την κυβέρνηση: Ερχονται διορθώσεις για τα δασικά

Η πίεση της Ν.Δ. στριμώχνει την κυβέρνηση: Ερχονται διορθώσεις για τα δασικά
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διορθώνουν νομοθετικά τους δασικούς χάρτες, καθώς διαπιστώνουν ότι τα λάθη έχουν οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων.
Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε ήδη τροπολογία, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται πως όταν ξεπεράσει την εσωτερική διαμάχη μεταξύ οικολόγων και ρεαλιστών θα φέρει νομοσχέδιο με διορθώσεις για τους δασικούς χάρτες.
Συγκεκριμένα, χθες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν τροπολογία γα τους δασικούς χάρτες, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις και οι αδικίες που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου. Απαντώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, απέρριψαν τη “γαλάζια” τροπολογία και ακόμα μία των Ανεξάρτητων Ελλήνων προαναγγέλλοντας παράλληλα νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η οποία θα αντιμετωπίζει συνολικά το θέμα των δασικών χαρτών. Προηγουμένως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα ταλαιπωρούνται και πολλοί βρίσκονται σε απόγνωση με τη διαδικασία των δασικών χαρτών» και γι' αυτό «η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τροπολογία που δίνει λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση χωρίς οικονομική επιβάρυνση για όσους αδικούνται». Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, 
δίνεται η «δυνατότητα να υποβάλλονται ατελώς αντιρρήσεις από οποιονδήποτε έχει συμφέρον για συγκεκριμένες περιπτώσεις» και «αναστολή της επιβολής και είσπραξης προστίμων που πηγάζουν από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας μέχρι το τέλος του 2019, οπότε λήγει η διαδικασία ολοκλήρωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών».

Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε χθες την ακόλουθη δήλωση: «Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα ταλαιπωρούνται και πολλοί βρίσκονται σε απόγνωση με τη διαδικασία των δασικών χαρτών. Ιδιαίτερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι που -κατά απαράδεκτο τρόπο- τα χωράφια τους χαρακτηρίζονται δασικά. Ασφαλώς πρέπει να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των δασικών χαρτών, αλλά χωρίς αδικίες για τους πολίτες και χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν νέα χαράτσια σε μια εποχή μεγάλων δυσκολιών για όλους. Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τροπολογία που δίνει λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση χωρίς οικονομική επιβάρυνση για όσους αδικούνται».

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Στην αιτιολογική έκθεσή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα στ’ άλλα τονίζουν: «Ενα κρίσιμο εγχείρημα και ένα μείζον αναπτυξιακό ζήτημα, όπως αυτό των δασικών χαρτών, μετατράπηκε από την κυβέρνηση σε φοροεισπρακτικό μέτρο, που μάλιστα “ισοδυναμεί” με έναν νέο ΕΝΦΙΑ έως και 40 φορές μεγαλύτερο. Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες χιλιάδες πολίτες να βυθίζονται στην απόγνωση, αφού καλούνται να αποδείξουν το αυτονόητο: την ιδιοκτησία τους στη γη που τους ανήκει, που την καλλιεργούν και για την οποία φορολογούνται από το ελληνικό κράτος για χρόνια. Οι προτάσεις τροπολογιών που ακολουθούν έρχονται ως αναγκαιότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στην εφαρμογή του Ν. 4389/2016 και αδικίες που προκύπτουν από σφάλματα της διοίκησης».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Η τροπολογία της ΝΔ εστιάζεται μόνο στο ατελώς να γίνονται οι διαδικασίες ενστάσεων και το πώς θα πληρωθούν τα πρόστιμα και δεν μπαίνει στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος που είναι σύνθετο και έχει πολλές παραμέτρους...», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, απορρίπτοντάς την.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, ωστόσο, είπε πως η τροπολογία της ΝΔ είχε ως στόχο την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που έχουν προκύψει σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου Ν. 4389/2016 για τους δασικούς χάρτες
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης υποστήριξε την τροπολογία του κόμματός του, ζητώντας να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση το γεγονός ότι η κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση με το θέμα των δασικών χαρτών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν από την πλευρά τους την κυβέρνηση για κωλυσιεργία στην προώθηση του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα