Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

ΕΩΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ - Πήρε παράταση η πληρωμή των εισφορών στον ΕΦΚΑ


Πήρε παράταση η πληρωμή των εισφορών στον ΕΦΚΑ
Παράταση ως τις 31 Μαρτίου για τις εισφορές του Ιανουαρίου του ΕΦΚΑ και έως τις 13 Απριλίου για αυτές του Φεβρουαρίου αποφάσισε η διοίκηση του Ταμείου.

Η παράταση δίνεται καθώς παραμένουν τα πολλά προβλήματα με χιλιάδες ασφαλισμένους.
Οπως έγραψε η Ημερησία, στο... αέρα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» σε 1 - 2 εργοδότες («οιονεί» μισθωτοί) καθώς έως χθες δεν είχε «ανοίξει» ο ειδικός κωδικός για να συμπεριληφθούν από τον εργοδότη στην Ανακεφαλαιωτική Περιοδική Δήλωση και, όπως παραδέχονται στελέχη του ΕΦΚΑ, μπορεί να κληθούν να καταβάλουν προσωρινά διπλές εισφορές, αν εμφανίζονταν το 2015 ως «ελεύθεροι επαγγελματίες».
«Αν δεν προλάβουν οι υπηρεσίες να λύσουν το πρόβλημα, θα δώσουμε παράταση μίας εβδομάδας ή δέκα ημερών» προανήγγειλε στην «Ημερησία» ο αρμόδιος για τις εισφορές υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Δημ. Τσακίρης συμπληρώνοντας ότι
«ούτε θα αποφύγουν, στο τέλος, τις πληρωμές ούτε, όμως, και θα τους επιβληθεί πρόστιμο για τη μη εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών, αν αυτές δεν έχουν βεβαιωθεί».
Ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ παραδέχεται, πάντως, ότι πολλά από τα ζητήματα τα οποία προκύπτουν λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών, θα αντιμετωπιστούν σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες μέσω... συμψηφισμών.
Τέσσερα κενά
Τα τέσσερα βασικά «κενά» του συστήματος είναι:
Η διπλή βάση υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών για το 2017, αφού τα αρχικά ειδοποιητήρια έχουν ως βάση το εισόδημα του ‘15 και τα οριστικά, τα οποία θα εκδοθούν στο δεύτερο εξάμηνο, θα έχουν ως βάση τα εισοδήματα του ‘16. Ετσι, όσοι είχαν απώλεια εισοδήματος το ‘16 θα πληρώνουν περισσότερα το πρώτο εξάμηνο και λιγότερα στο δεύτερο εξάμηνο.
Η απουσία στοιχείων στη βάση των δεδομένων της ΗΔΙΚΑ για την τρέχουσα κατάσταση απασχόλησης όσων εμφανίζονταν το 2015 ως μισθωτοί και ταυτόχρονα ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η καθυστέρηση της λειτουργίας του ειδικού κωδικού (στην ΑΠΔ) για τη δήλωση από τον εργοδότη εργαζομένων τους που αμείβονται με «μπλοκάκι», αλλά θεωρούνται από την 1/1/2017 ως «οιονεί μισθωτοί» και, με βάση το ν. Κατρούγκαλου, θα καταβάλουν τις εισφορές οι οποίες αναλογούν για μισθωτή εργασία. Δηλαδή 9,22% επί της αμοιβής και όχι 26,95% που μπορεί να βεβαιώσει ο ΕΦΚΑ αν είχαν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα το 2015 (εμμέσως καλούνται να να καταβάλουν διπλές εισφορές!).
Η μη βεβαίωση όλων των εισφορών που προβλέπονται για επιπλέον «καλύψεις» αλλά μόνο του βασικού πακέτου για σύνταξη και ασθένεια.
Τα παραπάνω προβλήματα στην πρώτη περίοδο λειτουργίας του ΕΦΚΑ αναμένεται να επηρεάσουν τα έσοδα από τις εισφορές. Τα στελέχη του Ταμείου εμφανίζονται αισιόδοξα ότι ο στόχος που έχει τεθεί για την είσπραξη 250 - 260 εκατ. ευρώ τον μήνα θα επιτευχθεί παρά το γεγονός ότι οι λογαριασμοί των ασφαλισμένων με τον ΕΦΚΑ θα παραμείνουν «ανοικτοί» τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα