Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Στον «αέρα» το σχέδιο για 120 δόσεις για χρέη προς τα Ταμεία

Στο ποσό των 28-29 δις. ευρώ αναμένεται να εκτιναχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία από τα περίπου 23 δις. ευρώ που έχει καταγράψει μέχρι τώρα το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ενώ ο αριθμός των οφειλετών αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.
Οι οφειλέτες βρίσκονται αυτή την περίοδο σε στάση αναμονής καθώς περιμένουν να υλοποιηθεί η νέα εξαγγελία του υπουργείου Εργασίας ότι επίκειται ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις. Η ρύθμιση όμως, προς το παρόν δεν έρχεται καθώς εκκρεμεί το βασικότερο: η συγκατάθεση των θεσμών.
Οι λόγοι για τους οποίους αναμένεται νέα εκτίναξη των οφειλών όπως αυτές θα αποτυπωθούν στη στατιστική του ΚΕΑΟ είναι τρεις:
1. Πρώτον όλα τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία θα αποστείλουν στο ΚΕΑΟ και τα τελευταία στοιχεία με τα ονόματα όσων έχουν χρέη κάτω από 5000 ευρώ. Μέχρι και το τέλος του 2017, το ΚΕΑΟ διαχειριζόταν τα χρέη μόνο όσων είχαν οφειλές άνω των 5000 ευρώ. Από τις αρχές του 2017, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε από τους δανειστές να συγκεντρώσει τις πληροφορίες για όλα τα χρέη. Ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο εστάλησαν στοιχεία για περισσότερα από 500.000 άτομα (σ.σ οι καταγεγραμμένοι οφειλέτες αυτή τη στιγμή είναι

περίπου 870.000 ευρώ) ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα σταλούν και τα τελευταία στοιχεία. Στο «καλάθι» των 23 δις. ευρώ αναμένεται να προστεθούν ακόμη 2-3 δις. ευρώ ενώ ο αριθμός των οφειλετών θεωρείται δεδομένο ότι θα ξεπεράσει (και μάλιστα κατά πολύ) το ένα εκατομμύριο.
2. Δεύτερον, προστίθενται συνεχώς νέα χρέη ειδικά από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες οι οποίοι αφήνουν απλήρωτες τις νέες ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες συνδέονται με τα έσοδά τους. Ειδικά από τις αρχές του χρόνου, οι ασφαλιστικές εισφορές ενός εκατομμυρίου επιτηδευματιών λογίζονται ως «προκαταβολή» με αποτέλεσμα όλα τα ποσά που δεν έχουν πληρωθεί –εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ- να μην έχουν συμπεριληφθεί ακόμη στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Αυτό συμβαίνει διότι οι εισφορές έχουν υπολογιστεί προς το παρόν με βάση τα κέρδη του 2015 και όχι τα κέρδη του 2016. Η τελική εκκαθάριση θα γίνει το φθινόπωρο και τότε θα φανεί το ποιοι χρωστούν και πόσα. Σε κάθε περίπτωση, ο λογαριασμός θα είναι μεγάλος.
3. Τρίτον, «τρέχουν» μήνα με τον μήνα οι προσαυξήσεις οι οποίες υπολογίζονται με επιτόκιο 8% σε μια δεξαμενή με χρέη άνω των 25 δις. ευρώ. Δεν είναι λίγοι οι υπόχρεοι που αφήνουν και σκόπιμα απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές ευελπιστώντας ότι θα έρθει νέα ρύθμιση.
Προς το παρόν ρύθμιση δεν έχει φανεί στον ορίζοντα αν και οι διαρροές από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών. Το μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και ο νόμος του εξωδικαστικού συμβιβασμού τις διατάξεις του οποίου όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οφειλέτες που έχουν χρέη αποκλειστικά στο δημόσιο.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα πείσει τους δανειστές να υπάρξει μια νέα ρύθμιση –με κριτήρια ένταξης- η οποία θα προβλέπει έως και 120 δόσεις και η οποία θα μπορεί να καλύψει όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στην αγορά είναι εκρηκτική: το ΚΕΑΟ στέλνει μαζικά ειδοποιητήρια-προσκλήσεις με τις οποίες δίνει προθεσμία 20 ημερών στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 12 δόσεις ή να τα αποπληρώσουν, οι οφειλέτες αδυνατούν να ανταποκριθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ενώ η πλειοψηφία όσων εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, έχουν χάσει πλέον τα ευεργετήματα υπό το βάρος καταβολής και των τρεχουσών εισφορών αλλά και των δόσεων της ρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα