Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Ένοχος κρίθηκε πρώην πρόεδρος για είσπραξη τελών από τους κατοίκους

Μειωμένη τιμολόγηση έπρεπε να έχει η ΔΕΥΑΚ στον Άγιο Φλώρο λόγω γεώτρησης
 Ένοχος για καταπίεση κρίθηκε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ για είσπραξη τελών χωρίς να οφείλονται από τους κατοίκους των χωριών Άγιος Φλώρος και Χριστοφιλαίικα. Η υπόθεση εκδικάσθηκε χθες, έπειτα από μήνυση που είχε καταθέσει τα προηγούμενα χρόνια ο «Σύλλογος Αγιοφλωριτών Εν Αθήναις Ο Πάμισος».
Το δικαστήριο στην ουσία δέχθηκε ότι η τιμολόγηση του νερού θα έπρεπε να είναι μειωμένη για το συγκεκριμένο χωριό, έναντι των υπόλοιπων καταναλωτών, καθώς υπάρχει γεώτρηση, η οποία ανήκε στο χωριό πριν από τις συνενώσεις, αρχικά με τον «Καποδίστρια» και στη συνέχεια με τον «Καλλικράτη».
Από την πλευρά της ΔΕΥΑΚ και του πρώην προέδρου, ο οποίος, αν και την επίδικη περίοδο δεν ήταν πρόεδρος της Επιχείρησης, βρέθηκε κατηγορούμενος, υποστηρίχτηκε ότι υπάρχει ενιαίο τιμολόγιο της Επιχείρησης στους καταναλωτές της, ενώ οι αποφάσεις που αφορούν στην τιμολόγηση λαμβάνονται από το 11μελές  Διοικητικό της Συμβούλιο και εγκρίνονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και όχι από τον εκάστοτε πρόεδρο.Η γεώτρηση
Η κατηγορία της καταπίεσης αφορά υπάλληλο που εν γνώσει εισπράττει φόρους, δασμούς, τέλη ή άλλα φορολογήματα ή οποιαδήποτε δικαιώματα που δεν οφείλονται.
Οι μηνυτές από τον Άγιο Φλώρο υποστήριξαν ότι, σύμφωνα με νόμο του 1995, μπορεί να καθορίζεται ειδικό τιμολόγιο ύδρευσης και αποχετεύσεως για τους κατοίκους των Δήμων ή Κοινοτήτων ή συνοικισμών αυτών που μετέχουν στην Επιχείρηση και οι οποίοι εξυπηρετούνται με δικό τους δίκτυο, ανεξάρτητο από το ενιαίο δίκτυο της Επιχείρησης, και να θεσπίζονται διαφορετικά τιμολόγια κατά περιοχές ανάλογα με τα εκτελούμενα έργα ή με το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων της περιοχής.
Το επίδικο διάστημα ξεκινά από το 2012, ενώ ο κατηγορούμενος διατέλεσε πρόεδρος στη ΔΕΥΑΚ από το Σεπτέμβριο του 2014. Μάλιστα, όπως και ο ίδιος είπε στην απολογία του, το 2012 δεν ήταν καν μέλος του Δ.Σ. της επιχείρησης.
Περίπου το 1985 από τρεις κατοίκους του Αγίου Φλώρου παραχωρήθηκαν 15 τ.μ. για να γίνει γεώτρηση με έξοδα του Συλλόγου Αγιοφλωριτών. Ακολούθως η γεώτρηση παραχωρήθηκε στην Κοινότητα για την εξυπηρέτηση του χωριού και με τον «Καποδίστρια» πέρασε στο Δήμο Αρφαρών. Με τον «Καλλικράτη» πέρασε στο Δήμο Καλαμάτας λόγω της συνένωσης και, κατά συνέπεια, στην αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΚ.
 
Ενοχή
Από την πλευρά του κατηγορούμενου επισημάνθηκε ότι η τιμολόγηση στη ΔΕΥΑΚ γίνεται με απόφαση των συλλογικών του οργάνων και ο τότε πρόεδρος δεν παρέβη κανένα νόμο.
Για το ειδικό τέλος του 80% που επιβαλλόταν έως το 2012, επισημάνθηκε ότι αφορά στην αποχέτευση και όχι την ύδρευση και πως είναι ανταποδοτικό, καθώς πηγαίνει σε έργα. Μετά το 2012 έγινε αναπροσαρμογή του σε 40%.
Σε ό,τι αφορά το πάγιο τέλος, διευκρινίσθηκε ότι αφορά στη χρήση του υδρομετρητή, γιατί αυτός ανήκει στη ΔΕΥΑΚ.
Τέλος, επισημάνθηκε ότι το κλιμακωτό τιμολόγιο που εφαρμόζει η Επιχείρηση δεν αντιβαίνει στην αρχή της ανταποδοτικότητας, καθώς στόχος είναι η οικονομία στη χρήση νερού.
Ο κατηγορούμενος πρώην πρόεδρος της Επιχείρησης είπε ότι το δίκτυο εκεί είναι γερασμένο και στη συγκεκριμένη γεώτρηση υπάρχουν πολλές βλάβες, τις οποίες αποκαθιστά η ΔΕΥΑΚ. Σημείωσε ότι μόνο το ρεύμα που πληρώνει η ΔΕΥΑΚ για τη γεώτρηση φτάνει τα 16.000 ευρώ ετησίως, ενώ έχουν εκτελεσθεί και δύο έργα ύψους 113.000 ευρώ.
Τέλος, είπε ότι η τιμολόγηση στην περιοχή του Αγίου Φλώρου αποδίδει λιγότερα στην Επιχείρηση από αυτά που ξοδεύει για τη συντήρηση και τις βλάβες στη συγκεκριμένη γεώτρηση.
Την ενοχή του κατηγορουμένου ζήτησε η εισαγγελέας του δικαστηρίου, Μαίρη Κωλλέτη, σημειώνοντας  ότι θα έπρεπε να είναι μειωμένη η τιμολόγηση στο συγκεκριμένο χωριό.
Τελικά, το δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλακίσεως 6 μηνών με 3ετή αναστολή.
 Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα