Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Επιστρέφεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος για διορθώσεις το σχέδιο ΠΔ του Κυπαρισσιακού

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιστρέφεται για διορθώσεις το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία και διαχείριση του Κυπαρισσιακού κόλπου από το Συμβούλιο της Επικρατείας.Το ΣτΕ δεν απέρριψε το προταθέν ΠΔ και η απόφασή του έχει «αναβλητικό» χαρακτήρα, καθώς το δικαστήριο ανέβαλε τη λήψη και έκδοση απόφασης, ζητώντας από το υπουργείο να προβεί σε διορθώσεις, τροποποιήσεις και συμπληρώσεις των άρθρων του. Επίσης, δεν μπήκε στην ουσία των ρυθμίσεων και μέτρων που περιλαμβάνονται στα άρθρα του προταθέντος ΠΔ με τίτλο «Χαρακτηρισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των “GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος”, “GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία” και “GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι – Κυπαρισσία)” και της ευρύτερης περιοχής τους, ως “Περιοχή Προστασίας της Φύσης”, καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης και σύσταση αρμόδιου οργάνου διαχείρισης και διοίκησής του».
Η απόφαση αναβολής του ΣτΕ φέρεται πως «βγήκε» τη Δευτέρα, αλλά μέχρι χθες δεν ήταν υπογεγραμμένη από τους δικαστές και δεν είχε συνταχθεί το Πρακτικό Επεξεργασίας. Ωστόσο, από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστή (πώς άραγε;), κάνοντας για το θέμα αυτό δηλώσεις αυτοδιοικητικοί παράγοντες από την Ηλεία και τη Μεσσηνία. Μάλιστα, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας και σχετική ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook, γράφοντας με πανηγυρική διάθεση: «Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ. Βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Το ΣτΕ με την απόφασή του απορρίπτει

το ΠΔ της κυβέρνησης με πολύ σοβαρές παρατηρήσεις επί της ΣΜΠΕ πάνω στην οποία στηρίχθηκε το ΠΔ, αλλά και η ένσταση των Δήμων. Δώσαμε έναν αγώνα με όλη μας την ψυχή που λίγοι πιστέψαμε και δικαιωθήκαμε. Η προσπάθεια συνεχίζεται». Τη Δευτέρα, σε σχετικές του δηλώσεις, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε: «Σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους, το ΣτΕ θεωρεί ότι υπάρχει έλλειψη νομιμότητας του ΠΔ, καθότι δεν έχει προϋπάρξει εγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων- ΣΜΠΕ- και ανέβαλε την απόφασή του, ζητώντας από το υπουργείο Περιβάλλοντος να αιτιολογήσει την έλλειψη αυτή και να καλύψει την απουσία ουσιαστικών και διαδικαστικών προϋποθέσεων από την Περιβαλλοντική Μελέτη του 2012.
Θεωρώ περιορισμένη τη δυνατότητα του υπουργείου να αιτιολογήσει επαρκώς την απουσία ΣΜΠΕ. Με λίγα λόγια, σε αυτή τη φάση με το αναβλητικό αυτό πρακτικό του ΣτΕ έχει αναχαιτιστεί η εξέλιξη έγκρισης του ΠΔ…».
Σε χθεσινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας της ΕΡΤ Πύργου (www.erapirgou.gr) αναφέρεται σχετικά: «Το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό επιστρέφει στο υπουργείο για διορθώσεις, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που στηρίζεται στο γεγονός ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν ήταν άκρως εμπεριστατωμένη. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις τα στοιχεία που κατατέθηκαν δεν επαρκούν για την τεκμηρίωση των απαγορεύσεων που προέβλεπε για την περιοχή. “Είχαμε τονίσει εξ αρχής ότι το Προεδρικό Διάταγμα που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και το τωρινό, βασίζονται σε λάθος στοιχεία και παραδοχές. Ελπίζουμε ότι μετά τη νέα απόφαση του ΣτΕ θα υπάρξει διόρθωση αυτών των λαθών προς όφελος της τοπικής οικονομίας, του πολιτισμού του τόπου μας και της προστασίας του περιβάλλοντος”, τόνισε μιλώντας σήμερα (σ.σ. χθες) στην ΕΡΤ Πύργου ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος».
Τελικά, υπήρχε ή δεν υπήρχε στο σχέδιο ΠΔ Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ); Για προστατευόμενες περιοχές απαιτείται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία ΣΜΠΕ ή αρκεί η εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ); Πάντως, ό,τι κι αν συμβαίνει περί ΣΜΠΕ, γεγονός είναι ότι μέχρι και τη Δευτέρα κανένας πολιτικός ή αυτοδιοικητικός παράγοντας, όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν είχε αναφερθεί σε ΣΜΠΕ, παρά τις δηλώσεις επί δηλώσεων που έχουν γίνει σχετικά με το σχέδιο ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό κόλπο.
Σημειώνεται πως στο σχέδιο ΠΔ ρητά αναφέρεται πως για τη σύνταξή του, μεταξύ άλλων, ελήφθησαν υπόψη η από το 2011 επιστημονική μελέτη με τίτλο «Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Περιοχών: α) GR2330005 “Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος” και β) GR2330008 “Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία”», όπως εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. οικ. 160956/1258/6.6.2012 απόφαση γενικού γραμματέα υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η από το 2014 επιστημονική μελέτη με τίτλο «Συμπλήρωση της εγκεκριμένης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης “Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος” και “Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία”», με την προσθήκη στην περιοχή μελέτης των εκτός αυτής απομεινάντων τμημάτων: A) της ΕΖΔ (GR2550005) «Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι – Κυπαρισσία)» και Β) της ΕΖΔ (GR2330008) «Θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία», όπως εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. Οικ. 48730/2236/15.10.2014 απόφαση γενικού γραμματέα υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Δηλαδή, ΕΠΜ και επιστημονική μελέτη συμπλήρωσης της ΕΠΜ που εγκρίθηκαν από την προηγούμενη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και έλαβε υπόψη η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως πονήματα επιστημονικής αξίας και, μάλιστα, ειδικής σημασίας μελέτες.
Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που επιστρέφεται σχέδιο ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό, καθώς το ίδιο έγινε και με το προταθέν ΠΔ της προηγούμενης συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ του 2014. με το οποίο προτεινόταν να χαρακτηριστεί η περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου ως "Περιφερειακό Πάρκο", το οποίο το ΣτΕ επέστρεψε στο υπουργείο το 2015!
Τις επόμενες μέρες που θα γίνει γνωστό το Πρακτικό Επεξεργασίας καθώς και το σκεπτικό του ΣτΕ, θα γίνει αντιληπτό ακριβώς τι συμβαίνει και τι το ΣτΕ αναφέρει, τι κάνει δεκτό και τι απορρίπτει. Οι όποιες ερμηνείες γίνονται χωρίς πλήρη γνώση όσων αναφέρονται στο Πρακτικό Επεξεργασίες είναι εν πολλοίς αυθαίρετες και κατά το δοκούν.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την προωθούμενη από το 2011 επιχειρηματική – εμπορική δραστηριότητα ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών (για real estate όπως έχει ειπωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας) στην περιοχή Ελαίας – Αγιαννάκη, θυμίζεται πως η μία και μοναδική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας (που είναι σε ισχύ ακόμη και σήμερα), με 19 θετικές ψήφους, 2 λευκά και απολύτως καμία αρνητική, σε έκτακτη συνεδρίαση το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης του 2013, είναι ότι αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως φέρεται προς υλοποίηση στο φάκελο που έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Τριφυλίας και παρουσιάστηκε από τους εκπροσώπους της εταιρείας, δε συνάδει με το πνεύμα της προστασίας του περιβάλλοντος και με την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής!
Οι ίδιοι, σχεδόν, άνθρωποι είναι και σήμερα δημοτικοί σύμβουλοι Τριφυλίας και οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν και είναι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης του Δήμου. Βέβαια, μετά τη λήψη της απόφασης και τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής, στα λόγια, σχεδόν όλοι κάνουν κυβιστήσεις, ωστόσο τα γραπτά μένουν και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας είναι συγκεκριμένη και σφόδρα αντίθετη με την επιχειρηματική δραστηριότητα, την οποία μάλιστα, στο Δ.Σ. χαρακτήριζαν «εμπορική δραστηριότητα, για το κέρδος και μόνο»!

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα